Felgyő

Online formában is megtekinthető lesz a Felgyői Falukönyv

Felgyő a Dél-Alföldi régióban Csongrád-Csanád megyében elhelyezkedő kis település, a földrajzi szélesség 46,6616513 és a földrajzi hosszúság 20,1097395 fokán. Felgyő körüli települések: Csongrád 5,8 km, Csanytelek 6.7 km, Szentes 11,8 km, Tömörkény 7,1 km, míg Gátér 11,6 kilométerre található.

Csongrádtól délre a Tisza jobb oldali partján fekvő település, már az Árpád-korban is létezett. László Gyula feltárásainak köszönhetően már honfoglalás kori település nyomaira is bukkantak. Többek között ez is hozzájárult ahhoz, a régóta tervezett elképzeléshez, hogy valamilyen írásos formában összefoglalják az eddigi feltárások eredményei alapján a település történeti kronológiáját. Erre kiváló lehetőséget biztosított a TOP 5.3.1 pályázat, amely egy falukönyv létrehozását támogatta.

Az ötletgazda a Geda-Halom Egyesület amely, Dr. Gyöngyössy Orsolya néprajzkutatót kérte fel aki egy kezdetleges példányt már készített korábban. Törköly Lajosné a helyi adatok és mellékletek összeállításában segített, ami egy újabb kutatómunkát igényelt. Így készült el a részletes kronológia  a pályázat egyik elemeként. A végleges változathoz a felgyői lakosok is sok segítséget nyújtottak, hiszen számos régi fotó is előkerült, amelyeket majd online formában is meg lehet tekinteni. Ennek alapján az első bejegyzett évszám 1108, ahol 63 lakost jegyeznek, a szolgák nevével feltüntetve.

A soron következő események 2-3 éves intervallumban szerepelnek, egészen napjainkig. A falu kronológiáját a szerzők a gyűjtő munkának köszönhetően, fényképes mellékletekkel is kiegészítették, amelyhez a felgyőiek időnként egy-egy személyes történettel is hozzájárultak. A dokumentum érdekessége, hogy a lejegyzett események nem zárultak le, hanem egy úgy nevezett “nyitott könyv” maradt. A település további életében bekövetkezett nagyobb események és statisztikai adatok is lejegyzésre kerülhetnek így, ami folyamatosan kiegészíthető és évről évre követhető. Az eddig elkészült leírás nagyon pontos adatokat szolgáltat a lélekszámot illetően, és Felgyő kiépítésének folyamata is nyomon követhető. A jelenlegi 34 oldal egyik érdekessége, hogy jegyzett sírhelyek névsorát is tartalmazza az 1800-as évek közepétől.

A Felgyői Falukönyv 2019-es adattal zárul, de már jelenleg is készülnek a kiegészítések, amelyek remélhetőleg nagyon sokáig követik a felgyőiek életének, eseményeinek történetét.

TG



- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Húsvéti meglepetés Felgyőn

Szabó Viktor

A csongrádi zsaruk elől nincs menekvés: felgyői tolvajt fogtak az egyenruhások

Szabó Viktor

Cs3.hu Család! Itt az ideje egy újabb összefogásnak! Segítsünk a felgyői Anasztáziának!

Szabó Viktor

Elhagyatott épületben ütött ki tűz Felgyőn

Szabó Viktor

A legaranyosabb maci látogatja térségünk óvodáit

Szabó Viktor

Nótaszótól volt hangos Felgyő

Szabó Viktor

Egymilliót lőttek a Jerringen

Szabó Viktor

Lőporos volt a levegő a pedagógus napon Felgyőn

Szabó Viktor

Exkluzív interjú az év lótenyésztőjével, a felgyői Kacziba Pállal

Szabó Viktor