Gazdaság

Az első negyedévben 8,2 százalékkal nőtt a gazdaság teljesítménye

Magyarország bruttó hazai terméke (GDP) a nyers adatok szerint 8,2, a naptárhatással kiigazított, valamint az egyéb rendkívüli és egyedi hatásoktól megtisztított, kiegyensúlyozott adatok alapján egyaránt 8,0 százalékkal nőtt az első negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva – jelentette kedden első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

    Az előző negyedévhez képest 2,1 százalékkal emelkedett a gazdaság teljesítménye – a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint. A negyedéves index alapját, a tavalyi negyedik negyedévi mutatót friss jelentésében 2,0-ról 2,2 százalékosra javította a KSH.
    A növekedéshez szinte valamennyi nemzetgazdasági ág hozzájárult, de leginkább az ipar és a piaci szolgáltatások. Az iparon belül különösen az élelmiszer- és italgyártás, a kőolaj-feldolgozás, illetve a villamos berendezések gyártása, a piaci szolgáltatások közül pedig főként a kereskedelem, a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás, valamint a szállítás, raktározás bővülése volt jelentős – közölte első becslésében a KSH.
    Az úgynevezett évesített index 8,6 százalékos növekedést jelez az első negyedévben. A jövőre kivetített dinamikára építő, az amerikai tájékoztatási gyakorlatban régóta közölt évesített index azt mutatja meg, hogy mekkora lenne az éves változás, ha az előző negyedévhez viszonyított aktuális növekedési ütem négy negyedévig folytatódna.
    Az első negyedévi GDP részletes adatait június 1-én közli második becslése alapján a KSH.

Varga Mihály is értékelte az adatokat

Jó hír érkezett ma délelőtt, 8,2 százalékkal erősödött a magyar gazdaság az év első három hónapjában – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter. Szerinte ez azt jelenti, hogy továbbra is válságálló a magyar gazdaság, a kormányzati intézkedések eredményesen „tompították” az orosz–ukrán háború hatásait.

A növekedéshez szinte minden ágazat hozzájárult: jól teljesített az ipar, az építőipar, a pénzügyi szektor, de a magas foglalkoztatásnak és a béremelésnek köszönhetően a kiskereskedelem és a turizmus is erősödni tudott

– fogalmazott a pénzügyminiszter, aki felhívta arra a figyelmet, hogy a jelenlegi adatok szerint hazánk továbbra is az uniós növekedési rangsor élmezőnyében van.

MTI

- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Masszív visszaesés fenyegeti a PC-s ipart

cs3_admin

Megkezdődött a 41. Országos Borverseny

cs3_admin

A MOL-nál és az OMV-nél is csak 50 liter üzemanyag tankolható hatósági áron

cs3_admin

A globális minimumadó kivetése adóemeléssel és munkahelyek tízezreinek veszélybe kerülésével járna

cs3_admin

Jogszerű kiskapu a forgalmi megújítását az utolsó percre hagyóknak

cs3_admin

Orbán Viktor: A háborús infláció egyetlen ellenszere a béke!

Pászti Dániel

Bezárhatnak az OMV benzinkútjai Magyarországon, a Mol nem képes fedezni a kiesést

cs3_admin

A Bankszövetség ellenzi az újabb extra adóterhek kivetését

cs3_admin

Orbán Viktor: Magyarországnak jó megoldás, ha az embargó nem vonatkozik a csővezetéken érkező orosz kőolajra, de csak garanciákkal együtt

cs3_admin

Honlapunk megfelelő működéséhez „sütiknek” nevezett adatfájlokat (angolul: cookie) kell elhelyeznünk számítógépén, Ön bármikor módosíthatja ezeket a beállításokat a böngészőjében. Elfogadom Olvasd tovább