Kult

2022-ben május elsején vasárnap köszöntjük az édesanyákat

Flowers

Az édesanya szó szinonimái között, sok olyan kifejezés található, amelyeket naponta használunk, mint az anyu, anya, anyuka, anyuci, anyus, mami, anyucika, anci. Ennek ellenére a magyar nyelv adta lehetőségekkel élve, sajátos megszólítási módok is vannak, akár családonként akár területenként.

Egyre divatosabb az édesanyákat is mamának szólítani, holott ez korábban csak a nagymamáknak járt ki, amit egyre inkább felváltott a mami, nagyi, kifejezés. A szülőanyánkat bárhogyan is szólítjuk a legfontosabb a feléje áradó hála és szeretet, hiszen mindenki gyermek, aki megszületik, de nem mindenki lehet édesanya. A várandóság és az azt követő anyaság minden nő számára a kiteljesülés és egyben a legnagyobb boldogság tükre. Bármelyik történelmi kort nézzük az anyaság a születés mindig meghatározó része volt az emberi létnek. Az édesanyák megünneplése már az ókorban elkezdődött sajátos formában, mivel Rhea isten anyjának megünneplésével kötötték össze. Innét kezdve valamilyen formában megünnepelték a világ más területein is, de hivatalosan, mint ünnepnap, Bostonban 1872-ben volt megtartva. Akkor a háború végét ünnepelték, és ezzel együtt a béke napjának tekintették, hogy megtiszteljék azokat az anyákat, akik a háborúban vesztették el gyermekeiket. Mára már más értelmezésben ünnepeljük az édesanyákat, hiszen a hála, a szeretet az összetartozás jelképévé vált. Magyarországon május első vasárnapja az anyák napja, de más országokban ettől eltérő lehet a nap, viszont a májusi hónap általában jellemző. Érdekes azonosság, hogy a különféle népek nyelvei a szavakat hogyan jelenítik meg, azaz, teljesen eltérő a szókép egy-egy jelentésnél, míg az édesanya esetében érdekes szótani hasonlóságokat lehet felfedezni.

A különféle nyelveken az édesanya szó a következőképpen jelenik meg, például a spanyol: madre, svéd: mar, szingaléz: mara, lengyel: matka, korzika: mamma, macedon: majka, német: mutter, míg a zulu nép esetében: umama. Az idei évben május elsején vasárnap ünnepeljük az édesanyákat és a nagymamákat. Ezen a napon virággal, vagy valamilyen meglepetéssel mindig felköszöntjük őket. Számos vers és költemény született az édesanyákról, amelyek közül nehéz lenne válogatni, hiszen mind ugyan azt az érzést közvetíti: szeretet.

TG, fotó: EE

- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Kisteleken debütált a GCreload zenekar

cs3_admin

Húsvéti piros tojás

cs3_admin

1943. január 12. – Az urivi áttörés és a II. Magyar Hadsereg doni kálváriájának kezdete

cs3_admin

Advent- és a várakozás varázsa

cs3_admin

Szent Márton példája

cs3_admin

Példamutató összefogás az alföldi kisvárosban

cs3_admin

Az utolsó órák

cs3_admin

Savoyai Jenő és a Zentai csata…

cs3_admin

Dante-kiállítás nyílik a szegedi Somogyi könyvtárban

cs3_admin

Honlapunk megfelelő működéséhez „sütiknek” nevezett adatfájlokat (angolul: cookie) kell elhelyeznünk számítógépén, Ön bármikor módosíthatja ezeket a beállításokat a böngészőjében. Elfogadom Olvasd tovább