Kult

2022-ben május elsején vasárnap köszöntjük az édesanyákat

Flowers

Az édesanya szó szinonimái között, sok olyan kifejezés található, amelyeket naponta használunk, mint az anyu, anya, anyuka, anyuci, anyus, mami, anyucika, anci. Ennek ellenére a magyar nyelv adta lehetőségekkel élve, sajátos megszólítási módok is vannak, akár családonként akár területenként.

Egyre divatosabb az édesanyákat is mamának szólítani, holott ez korábban csak a nagymamáknak járt ki, amit egyre inkább felváltott a mami, nagyi, kifejezés. A szülőanyánkat bárhogyan is szólítjuk a legfontosabb a feléje áradó hála és szeretet, hiszen mindenki gyermek, aki megszületik, de nem mindenki lehet édesanya. A várandóság és az azt követő anyaság minden nő számára a kiteljesülés és egyben a legnagyobb boldogság tükre. Bármelyik történelmi kort nézzük az anyaság a születés mindig meghatározó része volt az emberi létnek. Az édesanyák megünneplése már az ókorban elkezdődött sajátos formában, mivel Rhea isten anyjának megünneplésével kötötték össze. Innét kezdve valamilyen formában megünnepelték a világ más területein is, de hivatalosan, mint ünnepnap, Bostonban 1872-ben volt megtartva. Akkor a háború végét ünnepelték, és ezzel együtt a béke napjának tekintették, hogy megtiszteljék azokat az anyákat, akik a háborúban vesztették el gyermekeiket. Mára már más értelmezésben ünnepeljük az édesanyákat, hiszen a hála, a szeretet az összetartozás jelképévé vált. Magyarországon május első vasárnapja az anyák napja, de más országokban ettől eltérő lehet a nap, viszont a májusi hónap általában jellemző. Érdekes azonosság, hogy a különféle népek nyelvei a szavakat hogyan jelenítik meg, azaz, teljesen eltérő a szókép egy-egy jelentésnél, míg az édesanya esetében érdekes szótani hasonlóságokat lehet felfedezni.

A különféle nyelveken az édesanya szó a következőképpen jelenik meg, például a spanyol: madre, svéd: mar, szingaléz: mara, lengyel: matka, korzika: mamma, macedon: majka, német: mutter, míg a zulu nép esetében: umama. Az idei évben május elsején vasárnap ünnepeljük az édesanyákat és a nagymamákat. Ezen a napon virággal, vagy valamilyen meglepetéssel mindig felköszöntjük őket. Számos vers és költemény született az édesanyákról, amelyek közül nehéz lenne válogatni, hiszen mind ugyan azt az érzést közvetíti: szeretet.

TG, fotó: EE

- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Szentesen tartja A revizor előbemutatóját a Békéscsabai Jókai Színház

cs3_admin

Tihanyi Zoé – „AKI5A” – önkifejezés képekben

cs3_admin

A Puskás Arénában ad koncertet a Depeche Mode 2023-ban

cs3_admin

Assisi Szent Ferenc az állatok védőszentje

cs3_admin

Ebgondolat – az Állatok Világnapja, október 4.

cs3_admin

A magyar népmese napja

cs3_admin

Élőszereplős Eragon-sorozatot készít a Disney

cs3_admin

Öt japán srác a rock trónján

cs3_admin

Július végén kezdődik a Dűne 2 forgatása Magyarországon

cs3_admin

Honlapunk megfelelő működéséhez „sütiknek” nevezett adatfájlokat (angolul: cookie) kell elhelyeznünk számítógépén, Ön bármikor módosíthatja ezeket a beállításokat a böngészőjében. Elfogadom Olvasd tovább