Vélemény

Moderari: Nekünk így, nekik úgy

Szabadságharcot vívtunk. Nem fegyverrel, nem vérrel, de szóval, politikai és jogi vitákkal.

Mert az országgyűlési választás erről is szólt.

A FIDESZ-KDNP kormányok sora világossá tette, hogy a gazdasági együttműködés erősítésében, elmélyítésében partnere az unió adminisztrációjának és minden európai államnak.

A nyilatkozatok ugyanakkor egyértelműek voltak abban is, hogy Magyarország soha nem fogja a szuverenitását teljesen feladni. A legfontosabb ügyekben, itt csak a magyarok fognak jó és rossz kérdésében dönteni.

Az egyesült ellenzék is elmondhatta: ők egy Európai Egyesült Államokat akarnak, ahol a magyar államiság – több mint ezeregyszáz év után – megszűnik létezni.

A küzdelmet mi nyertük meg. Magyarország magyar marad. Megőrizzük a kulturális és nyelvi önállóságunkat, nem fogunk feloldódni egy nagy közös európai masszában.

A magyarok nagy többsége nem akar úgy élni, hogy nincs érdemi beleszólása az élete folyásába. A magunk útját akarjuk járni. Nem kérünk sem a keleti, sem a nyugati ideológiákból. Nincs szükségünk kibicekre sem, akik külföldről – akár a legnagyobb jóakarat mellett – majd megmondják, miben higgyünk, mit együnk, hogyan neveljük a gyermekeinket, egyáltalán: hogyan éljünk.

A választás jogát megvédtük.

Szerintem minden politikai szövetségesünk és ellenlábasunk megértette, hogy vannak kérdések, amelyek megoldása – a választók elsöprő többsége szerint – magyar belügy. Ezekben nem tűrjük a leckéztetést, és köszönjük, de nem kérjük a (jó)tanácsot sem.

Ezzel együtt megértjük, ha máshol másként gondolkodnak. Értjük, hogy ha valami más, mint amit mi értéknek tartunk, az másnak, máshol még lehet érték.

Mi következik ezen a ponton?

Deák Ferenc arca jutott eszembe, az ő példája azt mondatja velem, hogy az erőnket, az egységünket megmutattuk; talán itt az ideje valamilyen kiegyezésnek. Bizonyosan vannak olyan területei az európai politikának, ahol megállapodhatunk. Valószínűleg vannak olyan területek is, ahol fegyverszünet hirdethetnénk.

Kössünk hát békét, vagy legalább fegyverszünetet!

Persze csak akkor, ha ezt a nekünk is megfelelő feltételek mellett hagyják.

                                                                                                                                  Moderari


- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Gabesz: A polgármester berúgta a kampányát! Célcsoport: diákok

Szabó Viktor

Vietnámi Facebook lájkokat vásárol egy szentesi szennyoldal?

Szabó Viktor

Szentesi Fidelitas: Hol késik a szúnyoggyérítés?!

Szabó Viktor

Hont András: 2006-ban nem 17 éveseket küldtek előre a randalírozók

Szabó Viktor

Moderari: Így nevelem a liberálisomat

tk_arpad

Szentesi Zöldi László: A magyar egység nem számmisztika

tk_arpad

Szánthó Miklós: Aki valóban Európa érdekét tartja szem előtt, az támogatja a magyar békepárti álláspontot

tk_arpad

Sergio Velasco: Itt az ideje, hogy Európa a saját útját járja

tk_arpad

Moderari: Ki gépen száll fölébe …

Pászti Dániel

Honlapunk megfelelő működéséhez „sütiknek” nevezett adatfájlokat (angolul: cookie) kell elhelyeznünk számítógépén, Ön bármikor módosíthatja ezeket a beállításokat a böngészőjében. Elfogadom Olvasd tovább