Belföld

Nyakunkon a tavaszi fáradság

Snowdrops in spring

A téli időszakot követően szervezetünknek szüksége van a fizikai és mentális feltöltődésre, amelyet elsősorban a vitaminokban gazdag étrenddel biztosíthatunk. A tavaszi fáradtság nem egy betegség, sokkal inkább, azt jelzi, hogy a szervezetünk, mint az évszakok, télről a tavaszra vált át.

A télen felélt energiatartalékokat a testünknek pótolnia kell. Télen kevesebb napfényhez jutunk, majd tavasszal ez megváltozik és az átállás, megviseli a szervezetünket, mivel átmeneti zavart okoz az alvás és ébrenlét bioritmusában. A fény fokozza a szerotonin képződését, aminek hiánya kihat a testhőmérsékletre, hangulatra, az alvásra és az étvágyra is. A napsütés hatására ez az anyag, csak fokozatosan pótlódik a téli felhős időszak után. Mind ezek mellett a téli időszak étkezési szokásai is eltérőek, mint más időszakokban, hiszen jóval kevesebb szezonális zöldség és gyümölcsféléhez juthatunk hozzá, illetve a téli ünnepkörre sem a kalória szegény étrend a jellemző. A tavaszi fáradtság idején, sokkal fáradékonyabbak, bágyadtabbak és aluszékonyak vagyunk. Időként a fejfájás, szédülés és a ingerlékenység sem kizárt. A D vitamint a folyamatosan melegedő időjárásnak köszönhetően a napfénnyel is biztosíthatjuk. A napsütés kiváló feltöltődés a szerzetünknek, de ez egy lassú folyamat, hiszen a „téli időszámításra” beállt biológiai óránknak is idő kell, mire átáll a tavaszias, napsütéses gyorsabb ütemre. Bármennyire is furcsa, de ez egy fárasztó folyamat a szervezetünknek. Ahhoz, hogy ne legyenek kellemetlen tüneteink, és a közérzetünket ne befolyásolja negatívan, mozogjunk sokat, de természetesen mértékkel. Fontos a fokozatosság, főként, ha csak most kezdjük el. Lassan lehet már nagyobb sétákat és kerékpártúrákat tenni, ami kiválóan alkalmas a komolyabb mozgás felvezetésére. Az étkezési szokásainkon is változtathatunk, hiszen ha többször, de kevesebbet eszünk, nem terheljük a szervezetünket.

A lelkünk ápolása is sokat segíthet, amellett hogy többet tartózkodunk a szabad levegőn. Legyünk többet a családdal vagy látogassuk meg őket minél gyakrabban. A baráti találkozók is pozitív hatással lehetnek a jó kedélyünk helyreállításában, mert nem véletlen, hogy a nevetésnek gyógyító ereje van. A kirándulások ideje is lassan elérkezik a jó idővel, úgy hogy egy-egy hétvégi program is hatékony lehet. A hosszú távú előrejelzések szerint, fagyokra már nem igen lehet számítani, csak elvétve, az is csak az éjszakai órákban lesz várható. Március elejétől már 10 fok feletti hőmérséklet várható folyamatosan, úgyhogy használjuk ki a tavasz első napsugarait! 

TG, fotó: EE



- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Gulyás Gergely: bízunk abban, hogy konzervatív fordulat lehet Európában és az Egyesült Államokban is 

Szabó Viktor

Gulyás Gergely: az üzemanyagokban is megfizetjük a háború árát

Szabó Viktor

Orbán Viktor: Magyarországnak ma híre van a nemzetközi politikában

Szabó Viktor

Szijjártó Péter: a kínai Fiberhome Magyarországon hozza létre legnagyobb európai bázisát

Szabó Viktor

KSH: A bruttó átlagkereset 605 400 forint volt 2024. februárban, 14,0 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban

Szabó Viktor

Menczer Tamás: a dollárbaloldal újabb támadást indított Magyarország ellen, elvennék a magyarok pénzét

Szabó Viktor

Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van Magyarország nem lép háborúba!

Szabó Viktor

Szijjártó Péter: szigorú bevándorláspolitika nélkül nem lehet Európa biztonságáról beszélni

Szabó Viktor

Jakab István: Magyarországnak joga van a magyar emberek egészségét védeni

Szabó Viktor