Belföld

Kibervédelmi intézet: káros tartalmakat terjesztenek csalók

A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézet szerdai közleményében arra hívja fel a figyelmet, hogy az elmúlt időszakban egyre több az ukrajnai helyzetre hivatkozó, rosszindulatú programot tartalmazó e-mail, ezért kérik, hogy senki ne kattintson az ezekkel érkező linkekre.

    Az MTI-hez eljuttatott közleményükben azt írták, hogy a “Helyzet az EU ukrajnai határainál” című levéllel támadnak a csalók, az e-mailek küldője látszólag az Európai Bizottság, de valójában káros hivatkozásokat, valamint csatolt fájlokat tartalmaznak.
    A levél tartalmaz egy hivatkozást, amelyre kattintva a letöltött fájlokkal együtt egy csaló programot is futtat a megtévesztett áldozat – tették hozzá.
    Azt javasolják, hogy senki ne kattintson rá olyan linkre, amelyet ismeretlen küldőtől kapott, ne töltsön le olyan fájlt, amely nem megbízható forrásból érkezett, használjon vírusirtót, ne engedélyezze a makrókat, mobilalkalmazás esetén is fordítson arra figyelmet, hogy ellenőrizze a megbízhatóságát (az engedélyeket).
    Hangsúlyozták: a félrevezető weboldalak, a főleg közösségi médiában szervezett, hamis adománygyűjtések, az adathalász e-mailek és a dezinformációt terjesztő, hatásvadász cikkek célja egyértelműen az emberek megtévesztése.
    Tekintettel a jelenlegi helyzetre bárki kaphat például olyan csaló e-mailt, amelyben a menekültek, illetve a háborús területeken élők támogatására kér pénzt vagy kriptovalutát a feladó. Más bűnözők úgy akarják a gyanútlan internetezők adatait megszerezni, hogy az egyik fél védelmének álcázott akció részeként túlterheléses támadásba (DDoS) próbálják bevonni őket – figyelmeztettek.
    Kiemelték, hogy a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézet mindent megtesz a magyar lakosság biztonságáért. Az elkövetkező időszakban a kibertérben várható aktívabb tevékenység, valamint az információbiztonsággal kapcsolatos, folyamatosan frissülő cikkek miatt hivatalos honlapjuk és közösségi médiafelületeik figyelemmel követését javasolják.

MTI



- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Agrárminisztérium: folytatódik az öntözésfejlesztés támogatása

Szabó Viktor

Nagy Márton: fenntartható a magyar gazdaság 4 százalék körüli növekedése

Szabó Viktor

Makó fejlődik: Orbán Viktor adta át a termálfürdő új szárnyát

Szabó Viktor

A DK árnyékminiszterelnöke ellen tett büntető feljelentést Pölöskei Gáborné

Szabó Viktor

Életre kelnek a húsvéti hagyományok Ópusztaszeren

Szabó Viktor

Varga Mihály: a magyar gazdaság jövőre ismét az uniós rangsor élmezőnyében lehet

Szabó Viktor

Orbán Viktor: a magyar szabadság őrtüzeinek fénye ma is messzire látszik

Szabó Viktor

A köztársasági elnök kiírta a választások időpontját

Szabó Viktor

Németh Szilárd: februárban is a magyar családok kapták legolcsóbban az áramot és a földgázt Európában

Szabó Viktor