Gazdaság

A viharkárok kompenzálására 1,5 milliárd forintot biztosít az agrártárca

2022. január 30-ai vihar jelentős károkat okozott a mezőgazdaságban, elsősorban a hajtatott zöldségtermesztéssel foglalkozó gazdálkodóknál. Az érintettek 2022. március 7-11-e között nyújthatják be a károk miatti támogatási igényeiket, a támogatás mértéke az agrárkamara által leigazolt kár összegének legfeljebb 80%-a lesz.

Míg a vihar miatt elpusztult vagy károsodott növénykultúra után a kárenyhítési rendszer fizet kompenzációt, addig a nem biztosított termelőeszközökben bekövetkezett, jelentős károkat az Agrárminisztérium most részben kompenzálja. Az érintett termelői károkat a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara felmérte, újabb kárbejelentéseket a továbbiakban már nem fogad. Fontos, hogy támogatásra kizárólag azon mezőgazdasági termelők jogosultak, akiknek a termelőeszközükben keletkezett viharkárt az agrárkamara már a vihar után közvetlenül felmérte és leigazolta, valamint a kármegállapítása során tett adatokat a Magyar Államkincstár részére 2022. március 3-áig továbbította. A támogatás mértéke legfeljebb az agrárkamara által leigazolt kár összegének 80%-a.

A termelők a támogatási kérelmüket – az elektronikus űrlapkitöltő felületen keresztül – 2022. március 7-11. között – nyújthatják be a Magyar Államkincstárhoz. A támogatási kérelem benyújtásakor a termelőnek az Egységes Mezőgazdasági Ügyfél-nyilvántartási Rendszerben kérelemre nyilvántartásba vett ügyfélnek kell minősülnie, ezért amennyiben szükséges, javasoljuk a nyilvántartásba vételi eljárás mielőbbi megkezdését.

A Magyar Közlöny 2022. február 28-i számában megjelent a mezőgazdasági termelőeszközökben bekövetkezett viharkárok részbeni kompenzálásáról szóló 8/2022. (II.28.) AM rendelet, amely alapján a termelők a termelőeszközeikben a 2022. január 30-ai vihar miatt keletkezett káruk részbeni kompenzálására vissza nem térítendő támogatás igénybevételére jogosultak. A rendelet teljes szövege érhető elérhető itt: 

https://kormany.hu/dokumentumtar/magyar-kozlony-22-037


- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Nagy győzelem: megkezdődött az uniós források folyósítása Magyarországnak

Szabó Viktor

Nagy Márton: brutálisan hatékonyak a kormányzati intézkedések, a kormány már októberre egy számjegyűre csökkentheti a szankciós inflációt

Szabó Viktor

A régióban elsőként Magyarországon nyitott a Shell LNG-töltőállomást

cs3_admin

Belarusz és Magyarország a nehézségek ellenére dolgozik az együttműködés fejlesztésén

cs3_admin

5 milliárd forintért vásárolnak vetőmagot a kiskertekbe

cs3_admin

Húsvét – Szombattól várhatók a legforgalmasabb napok az üzletekben

cs3_admin

Már nem lassítja az értékesítést a csiphiány

cs3_admin

A magyar gazdaság egyik húzóágazata lehet az IKT-szektor

Pászti Dániel

Kivonul Magyarországról a Jófogás és a Használtautó.hu tulajdonosa

Pászti Dániel