Belföld

Lenyűgözőnek nevezte a Honvédség felkészültségét és fegyelmét a NATO egyik parancsnoka

Hivatalosan is elismerték, hogy a Magyar Honvédség zászlóalj-harccsoportja elérte a kezdeti műveleti készenlétet, amely alkalmassá teszi az alegységet a szövetség által meghatározott feladatok ellátására – írja a honvedelem.hu. A döntést Tod D. Wolters vezérezredes, a Szövetséges Fegyveres Erők Európai Főparancsnoka (SACEUR) jelentette be, miután elfogadta Roger L. Cloutier altábornagy, a NATO Szövetséges Szárazföldi Parancsnokság (LANDCOM) parancsnokának felterjesztését.

Cloutier altábornagy még február 21-22. között tett látogatást Magyarországon, amely során egyeztetett dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornaggyal, a Magyar Honvédség parancsnokával, majd megtekintette a Székesfehérváron települő NATO Erőket Integráló Elemet (NFIU HUN), illetve a Közép-Európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokságot (HQ-MNDC). Magyarországi tartózkodása során felkereste a tatai MH 25. Klapka György Lövészdandárt is.

E látogatására utalva elmondta, hogy az elmúlt napok során lehetősége nyílt megfigyelni a Magyar Honvédség tagjait. „Rendkívül lenyűgözött a felkészültségük, a fegyelmük és a készenlétük” – szögezte le. „Teljesen biztos vagyok benne, hogy képességeik megfelelnek majd a kihívásoknak és NATO-s bajtársaikkal vállvetve állnak helyt. Az elmúlt hetekben számos országot felkerestem a szövetség keleti határának mentén és büszke vagyok arra a szolidaritásra és elkötelezettségre, amelyet szövetségeseink a napjainkat meghatározó orosz agresszió idején felmutatnak. Szárazföldi erőink még sosem voltak ilyen erősek, alkalmazhatóak és hatásosak a kívülről érkező fenyegetések kezelésében” – jelentette ki Coultier altábornagy.

A NATO keleti felének instabilitására válaszul a szövetség Európa egészében megemelte a készenlétet és éberséget. A védelmi intézkedések egyúttal magukba foglalják a légtérrendészet, valamint a haditengerészeti járőrtevékenység fokozását, csakúgy, mint a nemzeti erők átcsoportosítását Kelet-, Délkelet-Európában.

Magyarország is megerősítette határvédelmét, egyúttal jelezte: a zászlóalj-harccsoport készen áll támogatni a NATO további törekvéseit. Mindemellett Magyarország – JAS-39 Gripen vadászbombázóival – hozzájárul a NATO légtérrendészeti missziójához is.

Forrás, fotó: honvedelem.hu



- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Szijjártó Péter: szigorú bevándorláspolitika nélkül nem lehet Európa biztonságáról beszélni

Szabó Viktor

Jakab István: Magyarországnak joga van a magyar emberek egészségét védeni

Szabó Viktor

GVH: márciusban gyakorlatilag lenullázódott az éves élelmiszer-infláció

Szabó Viktor

Gulyás Gergely: aggasztó, hogy a NATO is irányt váltott

Szabó Viktor

Nagy István: a gazdák érdekében is változás kell Brüsszelben

Szabó Viktor

Júniusban indulhat az új otthonfelújítási korszerűsítési program

Szabó Viktor

Farkas Sándor: A magyar kormány elkötelezett a klíma- és természetvédelem tekintetében

Szabó Viktor

Magyar Péter nem a Fideszt gyengíti

Szabó Viktor

Jaber: “Magyarország, ez a legjobb hely a világon!” + VIDEÓ!

Szabó Viktor