Belföld

Farkas Sándor: a magyar mezőgazdaság egyre jobban teljesít

A magyar mezőgazdaság az utóbbi években egyre jobban teljesít, és ez nemcsak a termés mennyiségekben, hanem a minőségben, a fejlesztési lehetőségekben, illetve a hozzáadott értékekben is tapasztalható – jelentette ki az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára hétfőn Kiskőrösön.

    Farkas Sándor két vállalkozás, a Juice Products Zrt. és a WineCorps Zrt. részére az élelmiszeripari üzemek fejlesztésére kiírt pályázat támogatói okiratainak átadásán elmondta: a magyar mezőgazdaság az elmúlt időszak kihívásainak folyamatosan meg tudott felelni, mivel óriási tartalékai vannak, és legalább 25 millió ember biztonságos alapélelmiszer-ellátását tudja biztosítani. A magyar mezőgazdaság az elmúlt években stratégiai ágazattá vált.     Az államtitkár szerint egyértelmű, hogy a vidéki élet megerősödése, felzárkóztatása, a vidéki vállalkozások és családok segítése elkerülhetetlen, hiszen ott állítják elő az alapélelmiszerek 99 százalékát.     Hangsúlyozta: a mezőgazdaság további és folyamatos támogatása létfontosságú annak érdekében, hogy olyan erős vállalkozások működjenek Magyarországon, amelyek munkaerőt tudnak foglalkoztatni, a legkorszerűbb technológiát alkalmazzák, az európai és a világpiacon egyaránt megállják a helyüket miközben biztonságos és jó minőségű alapvető élelmiszert termelnek.       Farkas Sándor kiemelte, Magyarország a világjárvány ellenére Európa harmadik legsikeresebb gazdaságát működteti. Az elmúlt években megvalósított fejlesztéseknek, a munkaalapú társadalomra helyezett hangsúlynak már láthatóak a jelei, hiszen magas foglalkoztatottsági adatok mellett a munkanélküliségi ráta mindössze 3,5-3,6 százalék.     Font Sándor Bács-Kiskun megye 3. számú választókerületének fideszes országgyűlési képviselője kiemelte, a 4256 milliárd forint összegű vidékfejlesztési támogatás egyértelműen a magyar gazdaság további fejlődését és munkahelyek teremtését, ezáltal pedig az elvándorlás megfékezését, az iparűzési adó növelését szolgálja, összességében “a közjóhoz” járul hozzá.     Domonyi László (Fidesz-KDNP) Kiskőrös polgármestere hangsúlyozta: Kiskőrösnek és Magyarországnak egyaránt fontos, hogy a magyar vállalkozások dinamikusan és folyamatosan tudjanak fejlődni, és a magyar kormánynak köszönhetően ez meg is valósul.     Kuti László, a soltvadkerti WineCorps Zrt. tulajdonosa elmondta: cége a Törley legnagyobb beszállítója és stratégiai partnere, 180 ezer hektoliter tárolókapacitással rendelkezik. Három éve Közép-Európában egyedüliként mustsűrítményt gyártanak a magyar mellett a cseh és a szlovák piacra, de a jövőben Németországba is szállítanak majd.
    A 200 millió forint támogatásnak köszönhetően, és ugyanekkora összegű önerejükkel kiegészítve egy borászati üzemet építenek Kiskőrösön, ahol prémium minőségű habzó- és gyöngyözőbort, illetve pezsgőt gyártanak majd – mondta.     A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a 1996-ban alakult családi vállalkozás, a WineCorps Zrt. értékesítésből származó nettó árbevétele 2020-ban 908 millió forint, míg 2019-ben közel 754 millió forint volt. A vállalat adózott eredménye 2019-ben 235 millió, 2020-ban 26 millió forint volt.     Ribárszki Zsolt, a Juice Products Zrt. vezérigazgatója elmondta: az 571 millió forint összegű támogatásból megvalósuló több mint egymilliárd forintos beruházásnak köszönhetően kiskőrösi telephelyüket bővítve egy zöldséghámozó üzemrészt és egy bébiételt gyártó sort létesítenek, automatizálnak és robotizálnak egy zöldség- és gyümölcslé palackozó sort, valamint kialakítanak egy csomagolóvonalat az aszaló üzemegységhez. A fejlesztésnek köszönhetően kapacitásbővítés, illetve energia- és higiéniai hatékonyságfejlesztés is megvalósul.     A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint az 1995 óta működő családi vállalkozás, a kiskőrösi Juice Products Zrt. értékesítésből származó árbevétele 2020-ban mintegy 543 millió forint, míg 2019-ben közel 460 millió forint volt. Adózott profitjuk 2019-ben 138 millió forint, 2020-ban 73 millió forint volt.

MT- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Kiderült, ki lesz a következő magyar űrhajós

Szabó Viktor

Szentesi, Csongrádi és környékbeli mezőgazdászok figyelem! Kihirdették a tartósabb vízhiányos időszakot!

Szabó Viktor

Lomnici Zoltán: minden idők legnagyobb békemenete készül

Szabó Viktor

Menczer Tamás: az EP-választás legfontosabb kérdése, hogy Európa háborúba megy vagy béke lesz

Szabó Viktor

Varga Mihály: a kormány kitart az adócsökkentés politikája mellett

Szabó Viktor

Orbán Viktor: ez a választás a háborúról és a békéről szól

Szabó Viktor

Gulyás Gergely: a háborús helyzet egyre rosszabb, a legnagyobb veszélyt a NATO ukrán missziója jelenti

Szabó Viktor

Menczer Tamás: hazudik, aki szerint nem a háború vagy béke kérdése a legfontosabb Európában

Szabó Viktor

Megújul a természet, megújul a lelkünk: pünkösdhétfő színes, aranyló lepkerajai

Szabó Viktor