Csanytelek

A gasztronómiáé volt a főszerep Csanyteleken

 A Csongrád-Csanád Megyei Önkormányzat Csanyteleken tartotta következő rendezvényét, ahol a helyi gasztronómiáé volt a főszerep. A megnyitón Erhard Gyula polgármester köszöntötte a gyerekeket és a hagyományőrzés fontosságáról beszélt a fiatal közönségnek.

A megnyitót követően a Jövőnkért Néptáncegyüttes tehetséges táncosai mutatták be a nézőközönségnek múltat idéző táncaikat, pompás népviseletbe öltözve, fergeteges hangulatot varázsolva, így minden kicsi és nagy közös táncra kerekedett, és egy közös néptáncot is megtanulhattak.

A délelőtt folyamán az Őszikék Nyugdíjas Egyesület tagjai, akik aktív hagyományőrzői a településnek, a gyermekek bevonásával csörögefánkot készítettek és bográcsban gulyást főztek, melyet jóízűen elfogyasztottak a résztvevők a jól megérdemelt munka után. 

A nap során kézműves foglalkozásokkal készültek a Csongrád-Csanád Megyei Önkormányzat kollégái, különböző tavaszi virágokat alkottak papírból és varrásra is volt lehetőség, mely remekműveket minden gyermek hazavihetett, hogy otthonába egy kis tavaszt varázsolhasson. Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark múzeumpedagógusaival bőrözésre is nyílt lehetőség, és betekintést nyertek az érdeklődők az Árpád-kori életbe. A környezetvédelem jegyében az Ópusztaszeri Emlékpark Pusztaházából madárfészkeket, odúkat és különböző játékokat hoztak, hogy minden gyermek megismerhesse a madarak élővilágát, és megtanulja hogyan gondoskodjon róluk.

Az egészségmegőrzés egyik fontos eleme a sport, erről a nap folyamán a Csongrád Megyei Diáksport Egyesület gondoskodott az iskola tornatermében az 5. és 6. évfolyamos gyermekek bevonásával. Különböző ügyességi feladatokat teljesítettek csapatokat alkotva, a rendkívüli testnevelés óra során, majd minden résztevő egy ajándékcsomagot kapott a Megyei Önkormányzattól, melyet Erhard Gyula polgármester segített átadni. A sport nem ért még véget, mert Shihan Brezovai Sándor vezetésével egy karate oktatáson vehettek részt a gyerekek, ahol a küzdősport technikáit sajátíthatták el vidám hangulatban.

Egy különleges bűnmegelőzéssel kapcsolatos előadást hallgathattak meg a 7. és 8. osztályos gyerekek Drimba Tibor, Maroslele Község polgármestere jóvoltából, ahol személyes tapasztapasztalatain keresztül mesélt a káros szenvedélyek hatásairól, a börtönéletről, és a zaklatás fogalmáról interaktív előadása során. 

A Nemzeti Művelődési Intézet munkatársai Hungarikum játszóházzal készültek a gyermekeknek, óriás puzzle-el, értékpiramissal és különböző játékok segítségével mutatták meg megyénk sokszínű értékeit.

A Magyar Vöröskereszt szakképzett önkéntesei segítségével minden résztvevő elsajátíthatta a helyes kézmosás technikáját, és a szakszerű újraélesztést, az életmentő mozgássort egy ambu babán tökéletesíthették az érdeklődők. A rendezvény során véradás is zajlott, ahol a helyi és környékbeli lakosok szép számban jelentek meg, hogy vért adjanak.

A Csongrád-Csanád Megyei Rendőrkapitányság közlekedésbiztonsági vetélkedővel készült a gyermekek számára, és egy VR szemüveg, másnéven „részeg szemüveg” kipróbálására is volt lehetőség, mely szimulálta milyen a világ ittas állapotban. 

A rendezvény fontos résztvevői voltak a helyi termelők, akik bemutatták különböző portékáikat, és kóstoltatásra is kínálták azokat. Lehetőség nyílt szilvalekvárt, birsalmasajtot, biocsírát, levendulaszörpöt, gyümölcs- és zöldségaszalványokat kóstolni a gyerekek legnagyobb örömére. A helyi kézművesek hímzései is kiállításra kerültek, hogy megcsodálhassák az aprólékos munkákat a látogatók.

A rendezvényt a Bokros Trió és Csenki Zalán remek hangulatú koncertje zárta, amely méltó befejezése volt ennek a szép napnak.

Fotók: Csongrád-Csanád Megyei Önkormányzat



- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Egy csanyteleki baleset szemtanúit keresi a csongrádi rendőrség

Szabó Viktor

Csanyteleken is megkóstolták a győztes finomságokat

Szabó Viktor

Hatalmas bravúrral végeztek az élen a csanyteleki böllérek

Szabó Viktor

Szüreti Mulatság lesz Csanyteleken!

Szabó Viktor

20 éves csanyteleki férfi lopott Bakson

Szabó Viktor

Egy 70 éves eltűnt csanyteleki férfit keres a rendőrség

Szabó Viktor

Szavazzon a legszebb csanyteleki rajzra!

Szabó Viktor

Mentőhelikoptert is riasztottak a csanyteleki bácsihoz, de nem sikerült megmenteni az életét

Szabó Viktor

Elektromos fűrészt és mobiltelefont lopott egy csanyteleki férfi

tk_arpad