Belföld

A Mikulás története

Portrait of Santa with gift boxes

A Mikulás vagy Télapó december 5-én éjjel érkezik a gyerekek legnagyobb örömére. Hazánkban is hagyománnyá vált ez a szép szokás amely az ajándékozásról, meglepetésről szól.

Egymás és szeretteink megajándékozása, nem új keletű. Amióta az emberiség létezik, érző szív is ezzel együtt. Az ajándékozás egy olyan szeretettel teljes tett, amit szerencsére elég sűrűn gyakorolunk, a szeretteink, vagy azok körében, akik rászorulnak, és nem tudnak egyenlő módon részesülni bizonyos javakból. Decemberben a Mikulás és a Karácsony az ajándékozás ünnepe. A Télapót izgalommal várják leginkább a kisebb gyerekek, de mi felnőttek is nagyon szeretjük. A gyermekek és diákok védőszentjét, Szent Miklóst a népi vallásosság hatására kialakult ajándékosztó Mikulás elődjének tartják. A középkorban szerepjátékok során emlékeztek meg Szent Miklós tetteiről. Mürai Szent Miklós, Myra püspöke volt, leginkábba a nehéz körülmények között élők védőszentje. Tetteiről és életéről igen sok legenda kering, ezért lett ő a Mikulás személyének ihletője. Szent Miklós szülei nagyon tehetős emberek voltak, és a haláluk után, az általuk felhalmozott vagyont, szétosztotta a szegények között. Segítette a szegény gyerekeket, a gyógyszertárasokat, a hajósokat, így ők mindannyian a védőszentjüknek tartották. Magyarországon a december 6.-ai szokás, ami immár hagyománnyá vált, a 19 század közepére tehető. A Mikulás külső jegyeinek megformálása sem egyértelmű, de mindenképpen a piros ruha, fehér szakáll és a kissé kövérkés apóka, már a régi 1920-ban megjelent gyermekkönyvek oldalain is látható. A magyar gyerekek a kedves, mosolygós apót, Mikulás vagy Télapó néven ismerik, de a Santa Claus megnevezés sem ismeretlen. December 5.-én este a gyerekek a megtisztított cipőiket vagy csizmájukat teszik ki az ablakba, mivel azon át közlekedik a Télapó. Az angol szászoknál, a kémény az a hely, amin át érkezik. A rossz gyerekeket a krampuszok ijesztgetik és virgácsot is adnak. A krampuszok kísérete, hazánkban már egyre inkább elenyésző, inkább marad a jóságos Télapó személye. A Mikulás zsákjában, szinte mindig a korábbi korokban is édesség és gyümölcs lapult, míg később már elmaradhatatlanná vált, a csokoládé mikulás, a könyvek és kisebb játékszerek. Napjainkban már különféle kívánságládák is várják a gyerekeket, amelyekbe a Mikulásnak rajzolt vagy írott formában „küldhetik” el a kívánságaikat. Évek óta nem esik a hó december elején kis hazánkban így a Mikulás sem szánon, sem rénszarvasokkal sem tud közlekedni, de a jó hír hogy minden évben ellátogat hozzánk, ahogy idén is. Vasárnap este a kis cipők és csizmák reggelre biztosan megtelnek ajándékokkal és a gyerekek álmukban talán meghallják a jóságos Télapó hangját, ahogy azt kiáltja a fagyos éjszakában, hogy: Hohohohóóóó!

T.G.

- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Hőség – Első-, másod- és harmadfokú figyelmeztetések vannak érvényben

cs3_admin

Nemzetközi sztárokkal tér vissza a Balaton Sound

Endre Araczki

Újraindult a földgázszállítás Magyarországra a Török Áramlaton keresztül

cs3_admin

Védőital és rendszeres pihenőidő hűsítheti a kánikulában dolgozókat

cs3_admin

Gulyás: a mi politikánk célja a szövetségkötés – itthon és külföldön egyaránt

cs3_admin

Madárinfluenza – Csongrád-Csanád megyében is feloldották a védőkörzeteket

cs3_admin

Életbe lépett a hőség miatti “vörös kód”

cs3_admin

Tizenhét körözött kamiont foglaltak le a rendőrök Nagylakon és Csanádpalotán

cs3_admin

Hétfőtől pályázhatnak a méhészek az új méh állatjóléti támogatásra

cs3_admin

Honlapunk megfelelő működéséhez „sütiknek” nevezett adatfájlokat (angolul: cookie) kell elhelyeznünk számítógépén, Ön bármikor módosíthatja ezeket a beállításokat a böngészőjében. Elfogadom Olvasd tovább