Belföld

A Mikulás története

Portrait of Santa with gift boxes

A Mikulás vagy Télapó december 5-én éjjel érkezik a gyerekek legnagyobb örömére. Hazánkban is hagyománnyá vált ez a szép szokás amely az ajándékozásról, meglepetésről szól.

Egymás és szeretteink megajándékozása, nem új keletű. Amióta az emberiség létezik, érző szív is ezzel együtt. Az ajándékozás egy olyan szeretettel teljes tett, amit szerencsére elég sűrűn gyakorolunk, a szeretteink, vagy azok körében, akik rászorulnak, és nem tudnak egyenlő módon részesülni bizonyos javakból. Decemberben a Mikulás és a Karácsony az ajándékozás ünnepe. A Télapót izgalommal várják leginkább a kisebb gyerekek, de mi felnőttek is nagyon szeretjük. A gyermekek és diákok védőszentjét, Szent Miklóst a népi vallásosság hatására kialakult ajándékosztó Mikulás elődjének tartják. A középkorban szerepjátékok során emlékeztek meg Szent Miklós tetteiről. Mürai Szent Miklós, Myra püspöke volt, leginkábba a nehéz körülmények között élők védőszentje. Tetteiről és életéről igen sok legenda kering, ezért lett ő a Mikulás személyének ihletője. Szent Miklós szülei nagyon tehetős emberek voltak, és a haláluk után, az általuk felhalmozott vagyont, szétosztotta a szegények között. Segítette a szegény gyerekeket, a gyógyszertárasokat, a hajósokat, így ők mindannyian a védőszentjüknek tartották. Magyarországon a december 6.-ai szokás, ami immár hagyománnyá vált, a 19 század közepére tehető. A Mikulás külső jegyeinek megformálása sem egyértelmű, de mindenképpen a piros ruha, fehér szakáll és a kissé kövérkés apóka, már a régi 1920-ban megjelent gyermekkönyvek oldalain is látható. A magyar gyerekek a kedves, mosolygós apót, Mikulás vagy Télapó néven ismerik, de a Santa Claus megnevezés sem ismeretlen. December 5.-én este a gyerekek a megtisztított cipőiket vagy csizmájukat teszik ki az ablakba, mivel azon át közlekedik a Télapó. Az angol szászoknál, a kémény az a hely, amin át érkezik. A rossz gyerekeket a krampuszok ijesztgetik és virgácsot is adnak. A krampuszok kísérete, hazánkban már egyre inkább elenyésző, inkább marad a jóságos Télapó személye. A Mikulás zsákjában, szinte mindig a korábbi korokban is édesség és gyümölcs lapult, míg később már elmaradhatatlanná vált, a csokoládé mikulás, a könyvek és kisebb játékszerek. Napjainkban már különféle kívánságládák is várják a gyerekeket, amelyekbe a Mikulásnak rajzolt vagy írott formában „küldhetik” el a kívánságaikat. Évek óta nem esik a hó december elején kis hazánkban így a Mikulás sem szánon, sem rénszarvasokkal sem tud közlekedni, de a jó hír hogy minden évben ellátogat hozzánk, ahogy idén is. Vasárnap este a kis cipők és csizmák reggelre biztosan megtelnek ajándékokkal és a gyerekek álmukban talán meghallják a jóságos Télapó hangját, ahogy azt kiáltja a fagyos éjszakában, hogy: Hohohohóóóó!

T.G.

- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Harmincmilliárdos kerettel folytatódik a Magyar Falu Program kistelepülési vállalkozásokat támogató eleme

cs3_admin

4265 milliárd forint áll rendelkezésre a magyar vidék fejlesztésére 2027-ig

cs3_admin

Elhunyt Csollány Szilveszter

cs3_admin

Több mint négyszáz határsértő ellen intézkedtek a rendőrök a hétvégén

cs3_admin

Deutsch: az Európai Bizottság törvénysértően tartja vissza a Magyarországnak járó forrásokat

cs3_admin

Tűz volt a budapesti Szent Imre kórházban

cs3_admin

Halálos baleset az 5-ös főúton

cs3_admin

Megtelt a Csongrádi Nagyboldogasszony Templom Böjte Csaba érkezésére

cs3_admin

Rendőrkonvojnak ütközött egy autó

cs3_admin

Honlapunk megfelelő működéséhez „sütiknek” nevezett adatfájlokat (angolul: cookie) kell elhelyeznünk számítógépén, Ön bármikor módosíthatja ezeket a beállításokat a böngészőjében. Elfogadom Olvasd tovább