Vélemény

Moderari: Kilégzés…

A kormány elsődleges célja a lakosság ellátási biztonságának garantálása. Legyen az élelmiszer, energiahordozó, gyógyszer, üzemanyag, tartós fogyasztási cikk, vagy bármilyen közszolgáltatás.

A környezetvédelem ebből a szempontból lehetne másodlagos is, de nem az.

A rendelkezésre álló környezetkímélő eszközök, technológiák elterjedését masszív pályázati támogatásokkal segíti a kormány úgy a vállalkozásoknál, mint a háztartásoknál.

Ilyen az energetikai korszerűsítésre is felhasználható lakás felújítási pályázat, vagy az elektromos járművekre adott állami támogatások, a napelemek telepítésének támogatása, az MNB kedvezményes zöld lakáshitele, és lehetne még sorolni.

A kis lépések politikája mellett a nagy, az ország jövőjét meghatározó beruházások kapcsán is szem előtt tartják a környezet védelmét. A Paksi Atomerőmű kapacitás bővítése egy ilyen kezdeményezés.

Az elektromos energia ellátást nem lehet csak megújuló energiaforrásokra alapozni. Ezek időben korlátozottak: éjjel a napelem nem termel, szélcsendben a szélkerék nem forog. Pedig, ha nem fúj a szél, ha felhős az idő, esetleg éjszaka van, akkor is kell elektromos energia. (Sőt, ilyenkor több kell.)

Ezt a folyamatos napi energiaigényt környezetkímélő módon Magyarországon csak az atomenergiával lehet kielégíteni.

A jelenleg is üzemelő atomerőmű az ország elektromos energia szükségletének ~50%-át elégíti ki. Könnyen kiszámítható, hogy az új atomerőmű feleslegessé teszi a fosszilis energiahordozók égetésével működő hőerőműveket.

Mi nem fizetünk több pénzt az energiáért, az energiatermelés pedig nem szennyezi a környezetet szükségtelenül. Szerintem ezzel itt Magyarországon mindenki nyer.

A környezetvédelem kérdésének megítélése során azt nem érdemes elfelejteni, hogy már a puszta létünk is a környezet használatával jár: oxigént lélegzünk be, és széndioxidot lélegzünk ki. A feltételezés, hogy az ember a környezet adta erőforrások nélkül életben tud maradni, még a tudományos fantasztikum világa. Ezeket az erőforrásokat ki kell aknázni és fel kell használni, és ezen semmi nem tud változtatni. (A jelenlegi tudásunk szerint.)

Egy dolgot viszont megtehetünk, – és ezt teszi a kormányunk is – igyekszünk a lehető legtakarékosabban bánni az erőforrásokkal; igyekszünk a környezetünket a lehető legkevésbé károsító technológiákat használni, ügyelve, hogy a felhasznált környezeti erőforrásoknak legyen ideje megújulni. Mindezt úgy ütemezve, hogy a lehető legészszerűbb áron tudják ezeket a termékeket a családok – minél többen – megvásárolni.

Mindezt úgy, hogy az EU bürokratái nem fosztanak ki bennünket új adókkal, és az életszínvonalunk nem csökken. Csak a gondolkodásunkat kell időről-időre egy kicsit átállítani.

Ha így teszünk, lesz mit enni, lesz mivel fűteni holnapután is és vélhetően száz év múlva is.

Moderari

- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Moderari: Október 23-ra

cs3_admin

Pilhál György: Heti színes

cs3_admin

Hámori Tamás: Bocsánat, megint számok jönnek!

cs3_admin

Bálint Botond: A “zöldek” a legnagyobb környezetszennyezők és a hülyeségük már az életünket fenyegeti

cs3_admin

Rákay Philip: Dobrev szerint „a lopott vagyont el kell kobozni, bármikor is történt”

cs3_admin

Ircsik Vilmos: Egy igazáért küzdő nemzet védelmében

cs3_admin

Volner János: Néhány felvetés Márki-Zay úgynevezett „jobboldaliságával” kapcsolatban

cs3_admin

Hámori Tamás: Békemenet

cs3_admin

Moderari: Klímavédelem EU-s módra, avagy klímavészhelyzet Brüsszelben is van

cs3_admin

Honlapunk megfelelő működéséhez „sütiknek” nevezett adatfájlokat (angolul: cookie) kell elhelyeznünk számítógépén, Ön bármikor módosíthatja ezeket a beállításokat a böngészőjében. Elfogadom Olvasd tovább