Vélemény

Moderari: Kilégzés…

A kormány elsődleges célja a lakosság ellátási biztonságának garantálása. Legyen az élelmiszer, energiahordozó, gyógyszer, üzemanyag, tartós fogyasztási cikk, vagy bármilyen közszolgáltatás.

A környezetvédelem ebből a szempontból lehetne másodlagos is, de nem az.

A rendelkezésre álló környezetkímélő eszközök, technológiák elterjedését masszív pályázati támogatásokkal segíti a kormány úgy a vállalkozásoknál, mint a háztartásoknál.

Ilyen az energetikai korszerűsítésre is felhasználható lakás felújítási pályázat, vagy az elektromos járművekre adott állami támogatások, a napelemek telepítésének támogatása, az MNB kedvezményes zöld lakáshitele, és lehetne még sorolni.

A kis lépések politikája mellett a nagy, az ország jövőjét meghatározó beruházások kapcsán is szem előtt tartják a környezet védelmét. A Paksi Atomerőmű kapacitás bővítése egy ilyen kezdeményezés.

Az elektromos energia ellátást nem lehet csak megújuló energiaforrásokra alapozni. Ezek időben korlátozottak: éjjel a napelem nem termel, szélcsendben a szélkerék nem forog. Pedig, ha nem fúj a szél, ha felhős az idő, esetleg éjszaka van, akkor is kell elektromos energia. (Sőt, ilyenkor több kell.)

Ezt a folyamatos napi energiaigényt környezetkímélő módon Magyarországon csak az atomenergiával lehet kielégíteni.

A jelenleg is üzemelő atomerőmű az ország elektromos energia szükségletének ~50%-át elégíti ki. Könnyen kiszámítható, hogy az új atomerőmű feleslegessé teszi a fosszilis energiahordozók égetésével működő hőerőműveket.

Mi nem fizetünk több pénzt az energiáért, az energiatermelés pedig nem szennyezi a környezetet szükségtelenül. Szerintem ezzel itt Magyarországon mindenki nyer.

A környezetvédelem kérdésének megítélése során azt nem érdemes elfelejteni, hogy már a puszta létünk is a környezet használatával jár: oxigént lélegzünk be, és széndioxidot lélegzünk ki. A feltételezés, hogy az ember a környezet adta erőforrások nélkül életben tud maradni, még a tudományos fantasztikum világa. Ezeket az erőforrásokat ki kell aknázni és fel kell használni, és ezen semmi nem tud változtatni. (A jelenlegi tudásunk szerint.)

Egy dolgot viszont megtehetünk, – és ezt teszi a kormányunk is – igyekszünk a lehető legtakarékosabban bánni az erőforrásokkal; igyekszünk a környezetünket a lehető legkevésbé károsító technológiákat használni, ügyelve, hogy a felhasznált környezeti erőforrásoknak legyen ideje megújulni. Mindezt úgy ütemezve, hogy a lehető legészszerűbb áron tudják ezeket a termékeket a családok – minél többen – megvásárolni.

Mindezt úgy, hogy az EU bürokratái nem fosztanak ki bennünket új adókkal, és az életszínvonalunk nem csökken. Csak a gondolkodásunkat kell időről-időre egy kicsit átállítani.

Ha így teszünk, lesz mit enni, lesz mivel fűteni holnapután is és vélhetően száz év múlva is.

Moderari

- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Kötter Tamás: Dobrev álmodja Gyurcsányt vagy Gyurcsány tokene Dobrev?!

tk_arpad

Moderari: A magyar nemzeti szuverenitásról

tk_arpad

Búcsú Kárpáti Lajostól

tk_arpad

Hámori Tamás: Olaszország következő miniszterelnökét Giorgia Meloninak hívják

tk_arpad

Hámori Tamás: Aki árnyékra vetődik, az nem talál semmit

tk_arpad

Irsai Farkas László: Néztem a mai bejelentést. Három dolgot nem értek.

tk_arpad

Moderari: Árnyékkormány

tk_arpad

Szánthó Miklós: Villanylekapcsolás

tk_arpad

Financial Times: Hiába bírálják, Orbán elérte, hogy Magyarországon a legalacsonyabb a gáz ára

tk_arpad

Honlapunk megfelelő működéséhez „sütiknek” nevezett adatfájlokat (angolul: cookie) kell elhelyeznünk számítógépén, Ön bármikor módosíthatja ezeket a beállításokat a böngészőjében. Elfogadom Olvasd tovább