Térség

Megtanultak együtt erősödni a térség települései

Minden településsel próbál szoros kapcsolatot ápolni a térség országgyűlési képviselője, Farkas Sándor, aki igyekszik összekötő szerepet betölteni a polgármesterek és a kormányzati szereplők között.

– A településfejlesztési közös munkát nagyban segíti a „polgármesterek klubja”, amit Ön hozott létre. Miért igazán hasznos ez a fórum?
– Bár települési polgármesteri klubnak neveztük el, inkább ez egy nagy csapat, ami jól összekovácsolódott az elmúlt években. Ennek az a lényege, hogy a települések vezetőivel megtaláltuk azt a közös hangot, ami úgy gondolom, korábban ilyen szinten nem volt meg. Megtanultuk egymástól a jót. Hiszen nagyon sok olyan települési vezető van, aki valamelyik szakmai részterületen valamit nagyon jól tud, és tovább tudta adni azokat a lépéseket, eljárásokat, ami bizonyos projekteknél, elképzeléseknél sikeresek voltak. Átvették a polgármesterek egymástól egy-egy területen a munkájukhoz szükséges tudást. Ez az információáramlás, információcsere erősítette a polgármesterek klubjának résztvevőit, ezáltal megtanultak együtt erősödni a térség települései.
– Mi az Ön szerepe a klubban?
Vállaltam, hogy információkkal, tudással és kapcsolatokkal segítem a polgármestereket. Megpróbálok például összekötő szerepet betölteni, meghívok kormányzati személyeket, szakállamtitkárokat, akik rendkívül jártasak a pályázati témákban. A beszélgetések közben újabb ötletek, lehetőségek merülnek fel. A Magyar Falu Programot az elmúlt harminc év legsikeresebb vidékprogramjának tartom, és ez is folyamatosan alakul. Gyopáros Alpár miniszterelnöki megbízott, kormánybiztos számos alkalommal volt vendégünk, szívesen jött és jön hozzánk. A vele való eszmecserék alkalmával sok olyan új gondolat merült fel, amit beépítettek az országos Magyar Falu Programba. Ezeket tartom a legfontosabbnak. Így erősödött és erősödik továbbra is ez a csapat.
– Folytatódik a közös munka jövőre is?
Bízom benne, hogy 2022-ben, a választások után is tudjuk folytatni, mert ezek az eredmények, amiket közösen, együtt elértünk ezt folytatni kell, mert nem miértünk van, hanem az adott településen lakók életéről, a közösségről, a körülmények javításáról, illetve a lehetőségek kibontakozásáról szól. 2013 óta tartunk polgármester klubot, és bár közben néhány helyen cserélődtek a településvezetők, ők is bekapcsolódtak a közös munkába, mert nyitott vagyok feléjük, pártállástól függetlenül. Rájöttek, így tudnak több eredményt elérni a lakosság érdekében, ha együtt, összefogva dolgozunk. Ez nekem is jó eredményt jelent, mert azok az emberek, akiknek a polgármestere nem a kormányt támogatja, azok sincsenek kiszorítva, nincs megkülönböztetés. Mindig arra törekedtem, hogy megfelelő együttműködést tudjunk mindenkivel kialakítani, és abból olyan eredmények szülessenek, amelyek segítik az itt élőket.

– Milyen fejlődési lehetőségeket lát a térségünkben?
– Megmondom őszintén, mindig azt szoktam mondani, nem akarok a képviselő-testületek munkájába direkt beleavatkozni. Sohasem volt szándékom és nem is lesz. Az önálló gondolatoknak kell megfogalmazódni a településeken, helyben ismerik legjobban az ott élőket, a polgármesterek, képviselők tudják, mi foglalkoztatja a lakosságot, mire van szükség a közösségükben. Ezt, amikor megbeszéljük, ebből épülnek az új lehetőségek, tervek, elképzelések, amiket majd a településvezetők megvalósítanak. Én ebben egy kapocs vagyok, és ez a kapocs viszont, remélem, elég erős.

– Ön nemcsak térségünket képviseli az Országgyűlésben 1998 óta, de fontos kormányzati szerepet is betölt. Ennek a munkának milyen pozitív hatása van térségünkre?
– Az Agrárminisztérium államtitkáraként feladatom számos törvény parlament elé terjesztése és annak a vitájában a kormány és a minisztérium álláspontjának képviselete. Felsorolni sem lehet, annyi agrár- és vidékfejlesztésről szóló törvény volt, van és lesz, ami a mindennapi életünket meghatározza. Nagyon fontosnak tartottam például az osztatlan közös tulajdon megszüntetéséről szóló törvény vitáját és annak az elfogadását, de mondhatnám az öntözésről, a költségvetésről szóló törvényeket, amiben mind részt vettem, amikor például a költségvetés-tervezésnél a következő év gazdaságfejlődésre, településfejlődésre szánt pénzeiről volt szó. Ezek mind-mind érintik a térségünkben élőket is.

– Hogyan vesz részt a kormány munkájában?
Külön öröm számomra, hogy nagyon sok kormányülésen jelen lehetek, dr. Nagy István agrárminiszter úr helyett vagy vele együtt, és ott számtalan olyan dolog elhangzik, ami máshol nem nagyon. Annak is nagyon örülök, hogy Orbán Viktor miniszterelnök úr mindig rám szokott kérdezni, „Na Sándor, akkor meghallgatunk egy olyan embert, aki két lábbal áll a földön.” – szokta mondani. Ilyenkor nekem el kell mondani olyan témában is a véleményemet, ami abszolút nem a vidékfejlesztés, nem az agrárium, hanem azt élet számos más területe, nyugdíj, szociális ágazat, egészségügy, oktatás. Természetesen mindenben nem lehet az ember topon, de a józan ész és az emberekkel való kapcsolatból, beszélgetésekből fakadó információk alapján tudom talán hitelesen továbbadni azokat a gondolatokat, amelyek egy ilyen kérdésre fontos válaszként szolgálhatnak. Részt veszek a települések rendezvényein, beszélgetek az emberekkel, saját gazdaságom által is van tapasztalatom, látom a megoldásra váró feladatokat. Megpróbálok, amennyire lehet hiteles maradni. Olyannal sohasem érvelek, amiről nem tudok, nem vagyok meggyőződve róla. Abban nem foglalok állást, amit hozott anyagból terjesztenek elém, azt szeretem megtapasztalni, vagy aktívan utánanézni. Máskülönben – én úgy gondolom – az ember rendkívül felületessé válna.

Fotók: F.M.K.

kistelekjaras.hu


- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Indul a rókavakcinázás, ebzárlat és legeltetési tilalom lép életbe térségünkben!

Szabó Viktor

Épségben megtalálták a szentesi születésű kismamát, már a gyerek is megszületett!

Szabó Viktor

Pofánk leszakad: Márki-Zayék kizárták a diákokat az egyik vásárhelyi iskolából

Szabó Viktor

Becsengettek, elstartolt a 2023/24-es tanév

Szabó Viktor

A legmagasabb fokú hőségriasztás lépett életbe!

Szabó Viktor

Brutál meleg lesz, életbe lépett a másodfokú hőségriasztás Szentes, Csongrád és Kistelek térségében is

Szabó Viktor

Újabb földrengéseket észleltek a közelünkben, továbbiak is várhatóak

Szabó Viktor

Indulhat a szabadtéri sütögetés! – Visszavonták a tűzgyújtási tilalmat

Szabó Viktor

Többek között szentesi, csongrádi és környékbeli gyorshajtókra vadásznak a rendőrök

Szabó Viktor

Honlapunk megfelelő működéséhez „sütiknek” nevezett adatfájlokat (angolul: cookie) kell elhelyeznünk számítógépén, Ön bármikor módosíthatja ezeket a beállításokat a böngészőjében. Elfogadom Olvasd tovább