Kult

Az utolsó órák

Október 6-a nemzeti gyásznapunk. 1849-ben ezen a napon végezték ki Aradon a 13 honvéd tábornokot és Pesten Batthyány Lajos miniszterelnököt.

Utána olvasva a történéseknek, megállapítható hogy akkor mindennek, a dátumtól a kivégzések módjáig, jelképes üzenete volt. Október 5-én az Aradi osztrák Várparancsnok felszólítására aradi papok keresték fel az elitélteket, és délután öt óráig lelki vigaszt nyújtottak a tiszteknek. Másnap hajnalban az atyák visszatértek a várba. Gyóntatták és megáldoztatták a tíz vallásos tábornokot, és a börtönben katolikus hitre tért Damjanichot. Ezután a papok halálukig a mártírokkal maradtak. És a dátum nem volt véletlen Haynau tudatosan időzítette a Bécsi forradalom első évfordulójára.

A reggeli szürkületben először Kiss Ernőt, Schweidel Józsefet Dessewffy Arisztidet és Lázár Vilmost állították kivégzőosztag elé, a végrehajtásra kijelölt lövész között több kényszersorozott Bécsi forradalmár volt. Ők négyen mintegy “méltányosságból” kapták a golyót, mert az osztrákok előtt tették le a fegyvert, illetve nem voltak a szembefordulás után harcoló csapatok parancsnoka. A sortűz elé Kiss Ernő “Szegény hazám, isten büntesse meg hóhérainkat!” kiáltással állt. Őt nem érte halálos lövés, és egy tiszt közelről fejbe lőtte. A többi kilenc társukat is nemsokára elővezették:feketében és fehér ingben- kivéve Leiningent, aki megvesztegette őreit hogy honvédtábornoki egyenruhában léphessen az akasztófa alá.

Ezeket a tábornokokat – mint egy köztörvényes bűnözőt – az akasztással halálukban is meg akarták fosztani a becsületüktől. Haynau ezzel is üzenni akart. És a sorrendet – Pöltenberg, Török, Lahner, Knezich, NagySándor, Leiningen Westerburg, Aulich, Damjanich, Vécsey- ami szintén nem volt véletlen, az döntötte el hogy ki mennyi kárt okozott az Osztrák Császárságnak. Az utolsóknak pedig halmazát büntetésül végig kellett nézniük bajtársaik halálát.

Álljon itt néhányuk utolsó szavai.. Pöltenberg minden társával kezét szorított és így szólt :”Szép deputáció megy Istenhez a magyarok ügyében reprezentálni!” Leiningen Westerburg szavai : “Isten veletek, bajtársak! Nemsokára más, igazabb bíró előtt fogunk állani!” Aulich Lajosé: “Szolgáltam… és halálommal is szolgálni fogok…” Damjanich legendás búcsúszavai : “Azt gondoltam, én leszek az utolsó, mert a csatában mindig első voltam… Éljen a haza!” És az utolsó Vécsey Károly volt, akinek az volt a bűne, hogy ő foglalta el 1849. júniusában az aradi várat – ezért lett Arad a kivégzések helyszíne. Batthyány Lajosra Pesten a megalázó kötél várt, de ő felvágta ereit, a vérveszteség miatt az akasztás elmaradt, sortűz elé kellett állnia. Féltérdre ereszkedve, “Éljen a haza! kiáltás után bátran maga vezényelte a sortüzet: ” Rajta, vadászok! “. Ők mindannyian halálukban is soha nem feledhető erkölcsi tartásról tettek tanúbizonyságot!!

Írta: Kormányos Lajos, fotó: Wikipedia

- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

A magyar népmese napja

cs3_admin

Élőszereplős Eragon-sorozatot készít a Disney

cs3_admin

Öt japán srác a rock trónján

cs3_admin

Július végén kezdődik a Dűne 2 forgatása Magyarországon

cs3_admin

Tüzes nyár a Spiral Flames-el

cs3_admin

Önálló sorozat készül a Trónok harca Havas Jonjáról

tk_arpad

Kiválósági Díjat kapott a szentesi HSZC Zsoldos Ferenc Technikum tanára Mácsai Anita

cs3_admin

Elhunyt Moldova György író

cs3_admin

Új “Tavaszi Hang” a csongrádi fúvósoknál

cs3_admin

Honlapunk megfelelő működéséhez „sütiknek” nevezett adatfájlokat (angolul: cookie) kell elhelyeznünk számítógépén, Ön bármikor módosíthatja ezeket a beállításokat a böngészőjében. Elfogadom Olvasd tovább