Kistelek

Országos és nemzetközi görkorcsolya versenyeken tarol a kisteleki 11 éves Béres Kata

A 11 éves kisteleki Béres Kata görkorcsolyaversenyző, a hétvégén Szombathelyen megrendezett Savaria Kupa versenyen abszolút aranyérmes lett a profi kategóriában.

A görkorcsolya nem igazán tartozik a veszélytelen sportágak közé, ennek ellenére az utóbbi évtizedben nagy kultuszát éli, nem csak a fiatalok körében. Egyre többen választják kikapcsolódásként és szabadidős tevékenységnek is, hiszen amellett hogy kiváló alakformáló az állóképesség javítására is alkalmas. A több száz éves múltra visszatekintő sportág kialakulása a jégkorcsolyától ered. Az első prototípust 1760-ban, egy belga feltaláló, Joseph Merlin alkotta meg az áttörést azonban az 1884-es év hozta meg, amikor görkorcsolyagyártásban elkezdték alkalmazni a golyós csapágyat. A szerkezet ettől könnyebben irányíthatóvá vált és haladni is gyorsabban lehetett már vele. 1960-ban a következő nagy fordulópont, hogy az eddigi kétsoros görkorcsolya mellé megalkották az egysoros, azaz in-line típust, amely új távlatokat nyitott meg a sportág életében. A 11 éves kisteleki, Béres Kata 5 éves korában még az óvodában ismerkedett meg ezzel a sportággal, az akkori óvodástársa jóvoltából. Azonnal megtetszett neki a lendületes mozgás, a tempó és a gyorsaság. Nem is kellett sokat várni a versenyzésre, hiszen már az első évben kipróbálhatta magát, akkor még amatőr kategóriában, szintén nagy sikereket elérve. A profi szint, jelentős előrelépést jelentett, de itt is állja a sarat, hiszen a legutóbbi Szombathelyen megrendezett nemzetközi, Savaria Kupa görkorcsolya versenyen kategóriájában a rövid 300 méteres távon, az 500 méteres középtávon, és a 800 méteres futamban is első helyezést ért el. A negyedik hosszú távú futam során egy technikai esést követően, nem kevés akaraterő kellett egy ilyen pici lánynak, ahhoz, hogy az erejét összeszedve felálljon, megküzdjön a sérüléssel és még így is a negyedik helyen ért be. Ennek köszönhetően és az addig összegyűjtött pontszámoknak, az összetett versenyben szintén aranyéremmel térhetett haza.  A versenyre közel 100-an adták le a nevezésüket a szomszédos Ausztriából és a magyarországi egyesületek versenyzői közül. A profi kategóriába egy éve felkerült Kata igazi tehetségnek számít, hiszen mint azt edzője, Csala Nikolett elmondta, ritkán találkozik ilyen küzdő szellemű gyerekkel, aki nem mellesleg nagyon jó alapokkal is rendelkezik. Szülei is versenyszerűen sportoltak, így Katánál ez nagy húzóerő. Hozzáállásban, fizikálisan, alkatilag és mentálisan is nagyon kimagaslóak az adottságai. Az edző és sportoló közötti viszony is nagyszerű, hiszen minden kérést a technikai feladatok terén is eredményesen tud kivitelezni. A kitartó edzői és sportolói munkának köszönhetően, sorra jönnek az eredmények, amelyek remélhetőleg tovább sorakoznak majd ennek a tehetséges kisteleki görkorcsolyázó kislánynak a polcán. Kata klubja, a Hétkerék Egyesület 25 versenyzővel indult, mára azonban már közel 50-en választották ezt az érdekes sportágat. Kata sikerei remélhetőleg sok fiatalt ösztönöznek majd a rendszeres mozgásra és versenysportra, hiszen nem mindenki büszkélkedhet egy versenyen 3 győzelemmel.

T.G.


- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

A 12 éves kisteleki Béres Kata az ország lejobb görkorisa

Szabó Viktor

Földrengés volt Kistelek közelében!

Szabó Viktor

Új benzinkút épül Kisteleken

Szabó Viktor

7 nap alatt 9 bűncselekményt követett el egy férfi Kisteleken

Szabó Viktor

A csongrádi fogorvos, akitől csak a szorítóban kell félni – íme Dr. Gyulai Balázs! – VIDEÓ!

Szabó Viktor

Pénztárcatolvajt fogtak a kisteleki rendőrök

Szabó Viktor

Zsótér Donát a pályafutásáról mesélt a kisteleki focitáborban

Szabó Viktor

Ingyenes kerékpárregisztráció lesz Kisteleken

Szabó Viktor

Pénteken eső, szombaton csillag hullott Felgyőn

Szabó Viktor

Honlapunk megfelelő működéséhez „sütiknek” nevezett adatfájlokat (angolul: cookie) kell elhelyeznünk számítógépén, Ön bármikor módosíthatja ezeket a beállításokat a böngészőjében. Elfogadom Olvasd tovább