Pusztaszer

Kuvaszfesztivált rendeztek Pusztaszeren

Első alkalommal rendeztek Kuvaszfesztivált Pusztaszeren, ahol 25 tenyésztő mutatta be az őshonos magyar kutyafajtákat. A rendezvényen a tradicionális magyar étel a marhapörkölt mellett táncház és pásztorbot faragó verseny is várta az érdeklődőket. A nemes kezdeményezéssel az őshonos kutyafajtákat szeretnék népszerűsíteni és megvédeni a kihalástól a szervezők.

Magyar kutyafajták bemutatójával kezdődött, az a különleges fesztivál, amelyet első alkalommal rendeztek meg Pusztaszeren. A Zöld Nemzet Szövetsége szervezésében és az Agrár Minisztérium támogatásával megvalósított fesztiválra 25 kutyatartó érkezett, akik az őshonos magyar fajtákat mutatták be, mint a kuvasz, a komondor a terelő pásztorkutyák, a pumi, puli és mudi. Négy fajta vadászkutya, is jelen volt az eseményen, így a magyar agár, az erdélyi kopó, a drót-és rövid szőrű, magyar vizsla. Az esemény célja, hogy felhívják a figyelmet az ősi magyar kutyafajtákra és azok népszerűsítésére. Nagyon fontosnak tartják, hogy a kutyatartók lehetőleg őshonos magyar fajtákat tartsanak, így megmenthetőek a kihalástól. A történelmi hagyományok ápolásának fontos részét képezik a bemutatott fajták, hiszen ezek az őshonos állatok a múltban is osztoztak a magyar nép sorsában. A magyar kutyafajták a táncházmozgalommal együtt hungarikumok, róluk szólt ez a szép nap. A rendezvényen a hangulati elemeket, a Por Zenekar és a Másként Együttes biztosította a délután folyamán. A színvonalas táncbemutatókon, a nemzetközi szinten is elismert táncművészek, Számfira Máté és felesége Számfira-Nagy Zita léptek fel, akik táncházat is tartottak a látogatók számára. A kiváló hangulatot tovább emelte Szikszai István Lajos számadó juhász és amatőr színész, aki jellegzetes viseletben jelent meg és ejtette ámulatba közönségét. A tradíciók sorát, marhapörkölt főző verseny, a pásztorbot faragó és rajzverseny követte. Az első alkalommal megrendezett fesztiválon igazán kiváló volt a szervezés és a hangulat egyaránt, hiszen a kutyák is együtt voltak a érdeklődőkkel, szinte mindenki megsimogathatta őket. Nem volt olyan ember, akit ne hatott volna meg ezeknek a csodálatos fajtáknak a látványa és hűsége, illetve a tudása. A fesztivál sikere, témája és célja, arra ösztönzi a szervezőket, hogy hagyományt teremtsenek ezzel a rendezvénnyel, amellyel hozzájárulhatnak a fajtamegőrzéshez a magyar tenyésztők és a hagyományápoló civil szervezetek összefogásához. Az igazán nemes és színvonalas rendezvény egy rendhagyó ünnepi Szent Misével zárult, amely méltó lezárása volt ennek a szép és célratörő kezdeményezésnek.

T.G.- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Speciális komplexitásra törekvő metodusok bevezetése a pusztaszeri tehetséggondozásban

Szabó Viktor

Innovatív megoldások a pusztaszeri tehetségek gondozásában

Szabó Viktor

A sofőrt a tűzoltók vágták ki a roncsból, amikor egy autó fának csapódott a nagy ködben

cs3_admin

Szoba égett egy pusztaszeri tanyán

cs3_admin

Katolikus templom épült Pusztaszeren

cs3_admin

Összefogtak a pusztaszeriek

cs3_admin

Kigyulladt egy ház Pusztaszer külterületén

cs3_admin

Meghalt a motoros, aki árokba sodródott Pusztaszernél

cs3_admin

Motoros sodródott az árokba Pusztaszernél

cs3_admin

Honlapunk megfelelő működéséhez „sütiknek” nevezett adatfájlokat (angolul: cookie) kell elhelyeznünk számítógépén, Ön bármikor módosíthatja ezeket a beállításokat a böngészőjében. Elfogadom Olvasd tovább