Tech

Ma 45 éves az otthoni videózás

45 éve került kereskedelmi forgalomba az első VHS videómagnó, a technológia pedig rövid időn belül szinte az összes háztartásába utat tört magának.

Szeptember 9-én negyvenöt éves lett a tömeges videózás elterjedését megalapozó VHS. A japán JVC ezen a napon dobta piacra az első videomagnót, a JVC HR-3300 VIDSTAR-t, mely az új technológiákra egyáltalán nem jellemző áron kb. 400 dollárnak megfelelő japán jenért került forgalomba. 

Hogy a VHS milyen szinten épített a mechanikára, azt mi sem jelzi jobban, mint hogy a HR-3300 VIDSTAR tömege meghaladta a 13 kg-ot, jóllehet később, a technika fejlődésével ennél lényegesen könnyebbé váltak.

A videómagnók fő funkciója a tévéadások rögzítése volt, a filmipar csak később fedezte fel magának, a ’90-es évekre viszont már szinte minden sarkon állt egy videókölcsönző.

A VHS-nek jelentős szerep jutott, hiszen megteremtette azoknak a kis költségvetésű filmeknek a kultuszát, melyek a mozikba nem tudtak bekerülni, így kiadójuk jobb híján eleve VHS terjesztésre gyártotta. A technológia elvitathatatlan érdeme a pornóipar felvirágoztatása is, hiszen a felnőtt filmek a pornómozikból kikerülve a VHS-nek köszönhetően mindenki számára, immár otthon is elérhetővé váltak.

A ’90-es évek második felében kezdődött internetkorszak beköszöntével és a DVD-formátum megjelenésével a VHS végül megszűnt.

Fotó: Wikipedia



- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Megbolondult a Facebook, akaratlanul is ismerősnek jelölt másokat

Szabó Viktor

Elon Musk: a Twitter irányítása “fájdalmas”

cs3_admin

Csökkentek a PC-kiszállítások a világon az első negyedévben

cs3_admin

Megjelent a ChatGPT-4

cs3_admin

Mobil elektromosgépjármű-töltőállomást mutattak be

cs3_admin

Látványos bolygóegyüttállás lesz a jövő héten

tk_arpad

2,1 millió forintos cuki új villanyautó a Magyarországon is jelen lévő kínai gyártótól

Pászti Dániel

Vége a Netflix jelszómegosztásának?

cs3_admin

Mérföldkőhöz ért a SpaceX műholdas internete

cs3_admin