Tech

Ma 45 éves az otthoni videózás

45 éve került kereskedelmi forgalomba az első VHS videómagnó, a technológia pedig rövid időn belül szinte az összes háztartásába utat tört magának.

Szeptember 9-én negyvenöt éves lett a tömeges videózás elterjedését megalapozó VHS. A japán JVC ezen a napon dobta piacra az első videomagnót, a JVC HR-3300 VIDSTAR-t, mely az új technológiákra egyáltalán nem jellemző áron kb. 400 dollárnak megfelelő japán jenért került forgalomba. 

Hogy a VHS milyen szinten épített a mechanikára, azt mi sem jelzi jobban, mint hogy a HR-3300 VIDSTAR tömege meghaladta a 13 kg-ot, jóllehet később, a technika fejlődésével ennél lényegesen könnyebbé váltak.

A videómagnók fő funkciója a tévéadások rögzítése volt, a filmipar csak később fedezte fel magának, a ’90-es évekre viszont már szinte minden sarkon állt egy videókölcsönző.

A VHS-nek jelentős szerep jutott, hiszen megteremtette azoknak a kis költségvetésű filmeknek a kultuszát, melyek a mozikba nem tudtak bekerülni, így kiadójuk jobb híján eleve VHS terjesztésre gyártotta. A technológia elvitathatatlan érdeme a pornóipar felvirágoztatása is, hiszen a felnőtt filmek a pornómozikból kikerülve a VHS-nek köszönhetően mindenki számára, immár otthon is elérhetővé váltak.

A ’90-es évek második felében kezdődött internetkorszak beköszöntével és a DVD-formátum megjelenésével a VHS végül megszűnt.

Fotó: Wikipedia

- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Negyven éves az IBM PC

cs3_admin

Sok PC-n nem fog futni a Windows 11

cs3_admin

Újabb probléma a csipgyártásban – most épp a járvány újabb hulláma fenyeget

cs3_admin

Megduplázta bevételeit az AMD

cs3_admin

Bepanaszolta az Apple-t több német gazdasági érdekképviselet

cs3_admin

A világ egyik leggyorsabb számítógépét üzemelték be a SZTAKI-nál

cs3_admin

Hamarosan alaplapokból is hiány lehet

cs3_admin

Kínán kívül mindenhol fogy a levegő a Huawei körül

cs3_admin

Eddig ismeretlen baktériumokat fedeztek fel a Nemzetközi Űrállomáson

cs3_admin

Honlapunk megfelelő működéséhez „sütiknek” nevezett adatfájlokat (angolul: cookie) kell elhelyeznünk számítógépén, Ön bármikor módosíthatja ezeket a beállításokat a böngészőjében. Elfogadom Olvasd tovább