Csongrád

Triplázik a 10 éves Csongrádi Színtársulat

10 éves fennállását 3 napos gálaműsorral és egy évtizedet átölelő kiállítási anyaggal ünnepelte meg a Csongrádi Színtársulat.

A napokban ünnepelte 10 éves megalakulását a Csongrádi Színtársulat. Olyan értékeket képviselnek, amelyek jogosulttá tették őket arra, hogy a csongrádi értéktár értékei között szerepeljenek. Az indoklás a következő, amelyre méltán büszkék lehetnek e kis város amatőr színészei: „A helyi és egyetemes kultúra megőrzése és terjesztése, értékmegőrzés, hagyományőrzés, határon túli magyarokkal kapcsolat felvétele és ápolása. Gyerekek, idősek, fogyatékkal élők számára hozzáférhetővé teszi a színházi kultúrát, ezt közvetíti a fiatalság és a felnőtt közönség felé, ápolja a közönséggel a kapcsolatot előadások és különböző rendezvények megteremtésével, kistelepülésekre is eljuttatja a színházi kultúrát. A Magyarországon élő nemzetiségek, kisebbségi csoportok kultúrájának közvetítése. Aktív társadalmi szerepvállalás a kirekesztettség (pl. antiszemitizmus) ellen.”(Csongrád Értéktár)

A társulat 10 éve alakult újra, amikor is Bedő Tamás polgármester úr felkérte Ferentzi Katalint, hogy újraindítaná e a társulatot, hiszen az akkori, egy idő óta már nem működött. Még abban az évben, azaz 2010. december 27-én megtörtént az első próba. 2011-ben, az első önálló estjükön pedig, előadták a 2 felvonásos Kukás guru című bohózatukat. A csongrádi közönség azonnal megszerette őket, amely a mai napig töretlen maradt. A 2010-ben induló szereplők közül öten még napjainkban is, oszlopos tagként szerepelnek, akik számára ez a fajta önkifejezés jelenti a kikapcsolódást, az élményt, hogy karakterekbe bújva játszhatnak. Egyre nagyobb kihívás előtt állt az amatőr gárda, hiszen az első nagy siker után, már a következő darabbal kellett készülniük, mivel a város közönsége el is várta, és nagyon megszerette a lelkes színészeket. Hónapról-hónapra készültek munka mellett, amatőrként, amihez a várostól kapott segítségen kívül semmilyen anyagi támogatás nem társult. A jelmezek, a technika mind egy-egy akadályt jelentett, de mint ahogy a színtársulat vezetője, Ferentzi Kati mondta, mindig sikerült megoldani, megtalálni az adott jelmezt, a hátteret és a díszleteket. Nagy kihívás volt, amatőr színészek révén, hogy eljussanak oda, hogy a személyiségüktől eltérő karaktereket is el tudjanak játszani hitelesen, de mára már ezt a szintet is meglépték. Prózai és zenés darabok is szerepelnek a repertoárban, amelyek közül nem kevés lett a csongrádiak kedvence. Az sem véletlen, hogy egy adott darabot több napon keresztül is előadnak. Mindezek mellett autodidakta módon képzik önmagukat, a karakterépítés és a finomabb emberábrázolás területén. Több alkalommal gyerekszereplőket is bevontak, mint a mostani gálaműsorba is. A három napos jubileumi darab mellé egy kiállítást is összeállítottak, amely az elmúlt egy évtized eseményeiből vett ki részleteket, olyan darabokból, amelyeket nagyon szerettek, vagy nagyon emlékezetes volt számukra. A látványt az enteriőrökön bemutatott ikonikus helyzetekkel fokozták, mind ezek mellett felsorolásra kerültek azok a személyek, akik ebben az időszakban szerepeltek, a technikai, zenei vagy egyéb munkálatokban segítettek. Nem csak az érték amit képviselnek, hanem a gondolkodásmód, a szellemiség, amivel munkálkodnak. Számukra a büszkeséget a tíz éves együtt működés jelenti, illetve a közönség kitartó szeretete és hogy a határainkon túl élő magyarok is szeretik és hívják őket. Mindig az aktuális darab a kedvenc, de a Menyasszonytánc a Muzsika hangja és a Hegedűs a háztetőn, című darabjaik a legemlékezetesebbek, amelyek mély nyomokat hagytak mindannyiunkban, mivel nagyon nehezek voltak, de annál jobban szerettük játszani-meséli a társulat vezetője. Az elkövetkező időszakban továbbra is hasonló, ha nem nagyobb lelkesedéssel várják a közönségüket, remélve az újabb hosszú távú, sikeres együttjátszást, ami számukra már nem csak játék, hanem életforma is lett.

T.G.



- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

A szentesieknek és csongrádiaknak is elérhetők az adóbevallási tervezetek – mutatjuk a legfontosabb tudnivalókat!

Szabó Viktor

Égett egy garázs Csongrádon Dália utcában

Szabó Viktor

Forgalomkorlátozások lesznek Csongrádon!

Szabó Viktor

Gyovai Zsolt indul a csongrádi polgármesteri székért

Szabó Viktor

70 évesen is a világ legjobbjai között úszott a csongrádi Tari László

Szabó Viktor

Ismét érkezik a Cégek Piaca Szentesre és Csongrádra!

Szabó Viktor

Összeállt a pontonhíd Csongrádnál

Szabó Viktor

Büszkeség: szentesi és csongrádi paraúszók nyakába is került érem Vásárhelyen

Szabó Viktor

Óvatosan a Szentes, Csongrád és Kistelek környéki utakon (is)!

Szabó Viktor

Honlapunk megfelelő működéséhez „sütiknek” nevezett adatfájlokat (angolul: cookie) kell elhelyeznünk számítógépén, Ön bármikor módosíthatja ezeket a beállításokat a böngészőjében. Elfogadom Olvasd tovább