Térség

A madárvilág bemutatását célzó fejlesztés kezdődik a Csaj-tónál

A térség turisztikai vonzerejének növelésében fontos mérföldkő lesz a Csaj-tónál megvalósuló beruházás. A tórendszer páratlan madárvilágát eddig csak a madarászok ismerhették, de egy hajtánypálya kialakításával hamarosan mindenki számára látogatható lesz – adta hírül a Kiskunsági Nemzeti Park az oldalán.

“A Pusztaszeri Tájvédelmi Körzetben, Baks, Csanytelek és Tömörkény által határolt Csaj-tó eredetileg egy több mint 300 hektáros szikes tó volt. Ebből és a hozzá csatlakozó Dong-ér medreiből alakították ki 1964-1971 között a Tömörkényi Halastavakat.

A teljes egészében a Natura 2000 hálózatba tartozó halastórendszeren a 4-es és 8-as tavakon még az 1990-es évek közepén felhagytak a halgazdálkodással. A két tóegység csaknem 190 hektárnyi területe 1998-ban állami tulajdonba és a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság (KNPI) vagyonkezelésébe került. 2018-ban csaknem a teljes halastó-rendszert megvásárolta az 1995. évi XCIII. törvényben foglalt kötelezettsége alapján a KNPI a tömörkényi Alkotmány MGTSZ-től. A teljes birtokbaadást követően 2021-ben ezzel megnyílt a lehetőség az ökológiai szemléletű tógazdálkodás és a tórendszer természetvédelmi alapú kezelése előtt. Ezzel párhuzamosan pedig kiaknázható a terület oktatási és bemutató célú fejlesztési lehetősége is. Mindezek mellett a KNPI továbbra is végez halgazdálkodást a tórendszerben, áprilisban éppen e célból telepítettünk 16 tonna tiszai nyurga pontyot.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Fotó: knp.hu/Daróczi Csaba

- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Szénatároló gyulladt ki Hódmezővásárhely külterületén

cs3_admin

Két kisteherautó és kamion ütközött az M5-ösön, a helyszínen 42 fokot mutatott a hőmérő

cs3_admin

Defektes kamion kerékcseréje miatt ütközött négy autó az M5-ösön, Kiskunfélegyháza határában

cs3_admin

Brutális baleset Mélykút közelében, az egyik sofőrért mentőhelikopter érkezett

cs3_admin

Teherautó és egy személyautó ütközött egymással Hódmezővásárhely és Orosháza között

cs3_admin

Személyautóba csapódott nagy sebességgel egy kisteherautó Jakabszállásnál

cs3_admin

Frissítve – Megtalálták a szegedi kettős emberölés gyanúsítottjának holttestét

cs3_admin

Fél évszázad után ismét költ kis csér a Csaj-tavon

cs3_admin

Szalagkorlátnak csapódott a Daewoo, majd egy BMW-nek is nekiütközött – baleset az M43-as autópályán

cs3_admin

Honlapunk megfelelő működéséhez „sütiknek” nevezett adatfájlokat (angolul: cookie) kell elhelyeznünk számítógépén, Ön bármikor módosíthatja ezeket a beállításokat a böngészőjében. Elfogadom Olvasd tovább