Tech

Újabb probléma a csipgyártásban – most épp a járvány újabb hulláma fenyeget

Több különféle techcég és gyártó vezetett be óvintézkedéseket a koronavírus-járvány újabb hulláma miatt Tajvanon. A TWSE, vagyis a tajvani tőzsde szerdán hatalmas, 8,55 százalékpontos zuhanással reagált az egyre romló járványügyi adatokra.

A járvány újabb hulláma a fővárost, azaz Tajpejt és környékét ostromolja, amely miatt a régióban a második legmagasabb szintű riasztás van érvényben az előző hétvége óta. Erre reagálva tucatnyi techcég rendelt el kötelező otthoni munkavégzést. A listán többek között olyan vállalatok szerepelnek, mint az Asus, az Acer, a MediaTek, a Quanta Computer, vagy épp Lite-On. A tajvani székhelyű bérgyártó, a Foxconn egy tízpontos vészhelyzeti intézkedéscsomagot vezetett be, melynek értelmében legfeljebb négyfősek lehetne a munka (pl. egy javítás vagy karbantartás) miatti gyülekezések, a megbeszélésekhez pedig kizárólag videókonferenciát használhatnak a dolgozók.

A világ legnagyobb félvezetős bérgyártójának számító TSMC szerda óta kisebb csoportokra osztja dolgozóit, így csökkentve a fertőzés esélyét, továbbá minden nem létfontosságú eseményt törölt és elhalasztott. A TSMC gyárai a sziget déli részén találhatóak, ahol egyelőre nem emelkednek jelentősen az esetszámok. Amennyiben ez megváltozna, az nem csak a TSMC-re és tajvani gazdaságra, hanem a bérgyártó több tucat nemzetközi partnerére is tragikus hatással lenne. A különféle chipek ellátása már hónapok óta rendkívül szűkös, egy esetlegesen tovább mélyülő hiány pedig további áremelkedésekhez vezetne a világpiacon.

A riasztási szint emelésének oka, hogy a szigetországban határozott növekedésnek indultak az esetszámok, a legutóbbi héten például már 1200 új beteget regisztráltak. Bár ez globális szinten kifejezetten alacsonynak hangzik (idehaza jelenleg kb. két napra jut ennyi új beteg), a védekezésben sokáig példásan helytálló 23,5 millió lakosú Tajvanon ez már elég volt a vészharangok megkongatásához.

Forrás: Quanta Computer



- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Megbolondult a Facebook, akaratlanul is ismerősnek jelölt másokat

Szabó Viktor

Elon Musk: a Twitter irányítása “fájdalmas”

cs3_admin

Csökkentek a PC-kiszállítások a világon az első negyedévben

cs3_admin

Megjelent a ChatGPT-4

cs3_admin

Mobil elektromosgépjármű-töltőállomást mutattak be

cs3_admin

Látványos bolygóegyüttállás lesz a jövő héten

tk_arpad

2,1 millió forintos cuki új villanyautó a Magyarországon is jelen lévő kínai gyártótól

Pászti Dániel

Vége a Netflix jelszómegosztásának?

cs3_admin

Mérföldkőhöz ért a SpaceX műholdas internete

cs3_admin

Honlapunk megfelelő működéséhez „sütiknek” nevezett adatfájlokat (angolul: cookie) kell elhelyeznünk számítógépén, Ön bármikor módosíthatja ezeket a beállításokat a böngészőjében. Elfogadom Olvasd tovább