Aktuális Koronavírus

Pünkösdre elérheti az ötmilliót a beoltottak száma

Várhatóan vasárnap eléri az ötmilliót a beoltottak száma Magyarországon, ez azt jelenti, hogy újabb könnyítések lépnek életbe – közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón. A kormány a kijárási tilalom megszüntetésére tett javaslatot, de erről az operatív törzs dönt. Gulyás Gergely elmondta, az ingyenes parkolás vasárnap éjféltől megszűnik, vagyis mivel hétfő ünnepnap, keddtől újra fizetni kell a parkolásért. A hitelmoratórium augusztus 31-ig a jelenlegi feltételekkel fennmarad. A miniszter hangsúlyozta, aki most regisztrál, egy-két napon belül kaphat oltást.

A csütörtök reggeli adatok szerint elhunyt 51, többségében idős, krónikus beteg, és újabb 780 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést. Eddig 4 829 595 embert oltottak be Magyarországon, közülük 2 814 805-en már a második adag vakcinát is megkapták.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökség vezetője arról beszélt, hogy már több mint 4,8 millió ember kapta meg az első, míg 2,8 millióan a második oltást.

A hétvégén el fogjuk érni az 5 millió oltottat.

A vírus továbbra is van köztünk, és a nem oltottak között fertőz.

Addig marad a rendkívüli jogrend, amíg szükség van rá

Gulyás Gergely közölte, hogy most állt elő az a helyzet, hogy aki regisztrál, az nagyon hamar megkapja az oltást. Kevesebben foglalnak időpontot, mint amennyi rendelkezésre áll – tette hozzá.

Korábban az volt a helyes döntés, hogy valaki fertőzés után három hónapig nem kapott oltást.

Mostantól semmi akadálya nincsen annak, hogy azok is oltakozzanak, akik három hónapnál hamarabb gyógyultak ki a betegségből.

Addig marad a rendkívülii jogrend, amíg szükség van rá – mondta Gulyás. 

Vasárnap éjféltől nincs ingyenes parkolás

Gulyás szólt arról is, hogy a rendkívüli jogrend a kormány szándéka szerint hamarabb szűnhet meg, mint az őszi ülésszak 15. napja. A kormány döntött arról, hogy az ingyenes parkolás vasárnap éjféllel lejár. 

A hitelmoratórium augusztus 31-ig marad

Gulyás elmondta, hogy a hitelmoratórium augusztus 31-ig marad. A kormány nem fogadta el a bankszektor véleményét. 

Nem veszünk részt az újabb brüsszeli vakcinabeszerzésben

A kormány döntött arról is, hogy a brüsszeli vakcinabeszerzés következő fejezetében nem kíván részt venni. 2022 végéig több mint 10 millió vakcinát rendelt. Az oltási folyamat 5 millió felett nagyon le fog lassulni, és talán nagyon optimista becselés mellett 6 millióig lehet eljutni. 

Csak nyugati vakcinával mindenkit újra lehet majd oltani, ha szükséges

– mondta Gulyás. 

120 milliárdos kaland

Csak 19 millió Pfizer-vakcinát lehetne rendelni, és nem lehet tudni, hogy erre szükség lesz-e – mondta Gulyás. Ebben a 120 milliárdos kalandban nem veszünk részt, mivel egyrészt van elegendő vakcina, másrészt lesz oltóanyaggyár Debrecenben. 

Veszélyesek a mutánsok

Európában az oltottsági szint nem érte el még a magyar szintet. Még nem jelent meg az indiai mutáns Magyarországon – mondta Gulyás. A mutánsok megjelenése továbbra is potenciális veszélyforrás – tette hozzá. Orbán Viktor ismerteti majd a további lépéseket.

HírTV/Origo

- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Meghalt 1 beteg, 69-cel nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon

cs3_admin

Meghalt 8 beteg, 91-gyel nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon

cs3_admin

Meghalt 4 beteg, 54-gyel nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon

cs3_admin

Meghalt 9 beteg, 202-vel nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon

cs3_admin

587 milliárd forintra pályázhatnak a vállalkozók

cs3_admin

107 az új fertőzött, elhunyt 9 beteg

cs3_admin

Meghalt 10 beteg, 57-tel nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon

cs3_admin

Hétvégi összesített adatok: 255 az új fertőzött, elhunyt 21 beteg

cs3_admin

Megszűnik az operatív törzs sajtótájékoztatója

cs3_admin

Honlapunk megfelelő működéséhez „sütiknek” nevezett adatfájlokat (angolul: cookie) kell elhelyeznünk számítógépén, Ön bármikor módosíthatja ezeket a beállításokat a böngészőjében. Elfogadom Olvasd tovább