Belföld

Jól haladnak a vetési munkákkal Magyarországon

Jól haladnak a vetési munkákkal a földeken. Az április végén és május első felében uralkodó időjárási körülmények összességében kedveztek a tavaszi szántóföldi munkáknak Magyarországon – közölte az Agrárminisztérium vasárnap az MTI-vel.

    A közleményben idézték Nagy István agrárminisztert, aki a közösségi oldalán közzétett videóban azt mondta: a vetések és a talajmunkák jelentős mértékben felgyorsultak, így sikerült behozni a korábbi hűvös és száraz időjárás miatti lemaradást.
    Kiemelték: a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara május 12-i jelentése szerint a tavaszi kalászosok, a borsó és a cukorrépa vetése gyakorlatilag befejeződött. A napraforgó és a burgonya vetése jelenleg 97 százalékon, a szemes kukoricáé 94 százalékon áll, e növényfajoknál is napokon belül végezhetnek a gazdák a vetéssel. Hozzátették: a szója vetése 84 százalékra emelkedett.
    A nagyobb területen termesztett tavaszi vetésű növényfajok közül a szemes kukorica 995 ezer hektáron, a napraforgó 650 ezer hektáron, a szója pedig 57 ezer hektáron kerülhet a földbe – írták.
    Nagy Istvánt a videóban elmondta, hogy az április végén, május elején lehullott csapadéknak köszönhetően az őszi vetésű gabonák is többnyire szépek, egészségesek, de a növények megfelelő fejlődéséért további komolyabb mennyiségű csapadékra lesz szükség a következő hetekben. A repce virágzása a hűvös idő miatt elhúzódott – jegyezte meg.
    A tavaszi munkák jelenlegi tempóját figyelembe véve a termelők időben és megfelelő minőségben be tudják fejezni a tavaszi vetéseket – hangsúlyozta a tárcavezető. Úgy fogalmazott: az elérhető információk alapján az idei terméskilátásokkal kapcsolatban eddig nem merült fel olyan körülmény, amely az eredményeket lényegesen veszélyeztetné.

MTI



- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Gulyás Gergely: bízunk abban, hogy konzervatív fordulat lehet Európában és az Egyesült Államokban is 

Szabó Viktor

Gulyás Gergely: az üzemanyagokban is megfizetjük a háború árát

Szabó Viktor

Orbán Viktor: Magyarországnak ma híre van a nemzetközi politikában

Szabó Viktor

Szijjártó Péter: a kínai Fiberhome Magyarországon hozza létre legnagyobb európai bázisát

Szabó Viktor

KSH: A bruttó átlagkereset 605 400 forint volt 2024. februárban, 14,0 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban

Szabó Viktor

Menczer Tamás: a dollárbaloldal újabb támadást indított Magyarország ellen, elvennék a magyarok pénzét

Szabó Viktor

Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van Magyarország nem lép háborúba!

Szabó Viktor

Szijjártó Péter: szigorú bevándorláspolitika nélkül nem lehet Európa biztonságáról beszélni

Szabó Viktor

Jakab István: Magyarországnak joga van a magyar emberek egészségét védeni

Szabó Viktor