Belföld

Köszöntjük az édesanyákat!

Happy mother's day

Mindenki gyermek, de nem mindenki édesanya. Az anyaság a nők számára egy felemelő, mindezek mellett igen csak felelősség teljes szerep, ami egy életen át kíséri az édesanyákat. Számtalan írást, értekezést, tudományos tanácsadást olvashatunk arról, hogyan legyünk jó anyák.

Mindenki jó anya, akinek helyén a szíve, a lelke és rendelkezik azzal a nagyon egyszerű, de nehéz tulajdonsággal, hogy tud szeretni. Idén május 2.-án köszöntjük az édesanyákat, amely hagyomány már az ókorra is visszavezethető. Ezen a napon az anyaságról emlékezünk meg, amelyet a különböző országokban más és más napon ünnepelnek meg.  Az ókori Görögországban tavaszi ünnepséget tartottak, Rheának az istenek anyjának, és vele együtt, az édesanyák tiszteletére is egyben. Elsőként az Egyesült Államokban 1872-ben ünnepelték meg Bostonban az anyák napját Julia Ward Howe Anyák Napi Kiáltványa segítségével, aki az ünnepséget a háború felszámolására szentelte. Az Anyák napját eredetileg a béke napjának tekintették, hogy tiszteljék és támogassák azokat, akik a polgárháború folyamán vesztették el fiaikat, férjüket. Anna M. Jarvis  1907.-ben próbálta az anyák napját nemzeti ünneppé nyilváníttatni, amelyet elhunyt édesanyja emlékére, május második vasárnapjára tűzött ki. Rengeteg időt és energiát fordított arra, hogy elképzelése megvalósuljon. Célját 1914-ben végleg elérte, hiszen az akkori amerikai elnök,  minden év május második vasárnapját az anyák hivatalos ünnepévé nyilvánította. Európában is rövid időn belül propagálni kezdték az akkor még amerikai ünnepet, így nagyon rövid idő elteltével itt is népszerűvé vált. Magyarországon 11 évvel később, azaz 1925-ben ünnepelték meg először, amelyet a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt tartott egy másik ünneppel összehangolva. Egy miniszteri rendeletnek köszönhetően, 1928-ban már a hivatalos iskolai ünnepek közé sorolták hazánkban. A legelső hivatalos Anyák napi ünnep, Petri Pálné nevéhez köthető, aki munkásgyerekeknek szervezte meg 1925 március 8.-án. A Magyar Ifjúsági Vöröskereszt vezetői megtették az első lépéseket ahhoz, hogy az Anyák napja országos szintű legyen, Ennek köszönhetően, hazánkban minden évben május első vasárnapján köszöntjük az édesanyákat. Azóta számtalan módon fejezik ki hálájukat a gyermekek az édesanyáknak, amelynek legelterjedtebb jelképe a virág.

A különféle szerzemények tárháza is igen széles skálán mozog. Ki ne ismerné Kovács Kati: Úgy szeretném meghálálni… kezdetű dalát, vagy a Queen Mama című szerzeményét. Minden érző és szerető ember számára a gyermek és az édesanya pótolhatatlan és a legdrágább kincs, bármit is adunk vagy teszünk, a legfontosabb, hogy szeressük és tiszteljük őket!

Írta: TG

- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Az ügyészség nyomozást rendelt el a Pegasus-ügyben

cs3_admin

Nyilvánosságra hozták Ferenc pápa budapesti és szlovákiai látogatásának programját

cs3_admin

Csongrád-Csanád megyében érvényben marad a tűzgyújtási tilalom

cs3_admin

A Nyugati pályaudvaron zavartalan a vonatközlekedés hajnaltól

cs3_admin

Torlódás alakult ki a röszkei határátkelőknél

cs3_admin

A kormány lehetővé teszi a harmadik oltás felvételét

cs3_admin

21 milliárd forintot nyertek kistelepülések a Magyar falu program két pályázatán

cs3_admin

Zivatarra, intenzív esőzésre figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

cs3_admin

Magyarország továbbra is Európa egyik legbiztonságosabb országa

cs3_admin

Honlapunk megfelelő működéséhez „sütiknek” nevezett adatfájlokat (angolul: cookie) kell elhelyeznünk számítógépén, Ön bármikor módosíthatja ezeket a beállításokat a böngészőjében. Elfogadom Olvasd tovább