Térség

Nyugdíjba vonul Csongrád-Csanád megye rendőrfőkapitánya

Dakos József r. dandártábornok 43 év hivatásos szolgálat után fejezi be szakmai pályafutását. A Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányságot 2021. május 1-jével dr. Polyák Zsolt r. dandártábornok fogja vezetni.

Magyarország belügyminisztere 2021. május 1-jei hatállyal kérésére nyugdíj előtti rendelkezési állományba helyezte Dakos József r. dandártábornokot, a Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság vezetőjét.

Magyarország belügyminisztere 2021. május 1-jei hatállyal – az országos rendőrfőkapitány javaslatára, a Csongrád-Csanád Megyei Közgyűlés egyetértésével – dr. Polyák Zsolt r. dandártábornokot nevezte ki a Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság vezetőjének, aki ezt megelőzően a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője volt.

A járványügyi helyzetre tekintettel a főkapitányi beosztás ünnepélyes átadására a szokásoktól eltérően szűk körben került sor 2021. április 30-án kora délután. A meghívottak és a rendőrségi munkatársak részére online közvetítéssel biztosították, hogy követhessék a beiktatási ünnepséget.

Eredményes szolgálati tevékenysége elismeréséül Dr. Pintér Sándor belügyminiszter a Rendőrség Napja alkalmából vezetői kategóriában Év Rendőre miniszteri elismerést adományozott Dakos József r. dandártábornoknak, míg hosszú évtizedes, kiemelkedő munkája elismeréseként dr. Balogh János r. altábornagy, országos rendőrfőkapitány Simonyi József huszárpisztolyt és pénzjutalmat adott át részére.

Az ünnepségen Dakos József r. dandártábornok átadta a Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság csapatzászlaját dr. Polyák Zsolt r. dandártábornoknak.

Dr. Balogh János r. altábornagy, országos rendőrfőkapitány a távozó főkapitány méltatása során kiemelte, hogy egy kiváló kollégától búcsúzunk. Beszélt nem mindennapi pályafutásáról, és arról, hogy a Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányságot az élmezőnybe kormányozta. Kiemelte önálló, jó problémamegoldó képességét, amivel a főkapitányságot vezette. Majd nyugodt, boldog családi életet kívánt neki.

A Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság jövőjére térve hangsúlyozta, a megye élére olyan rendőri vezetőt akart, aki már bizonyított, s Polyák tábornok ilyen. Előélete, szakmai múltja garancia arra, hogy nyugodt szívvel ajánlja ebbe a beosztásba.

Dr. Gyurosovics József r. dandártábornok, a Főkapitányi Klub elnöke szakmai életútját ismertette Dakos tábornoknak. Beszélt arról, hogy hivatásos pályafutását határőrként 1982-ben kezdte a Zalaegerszegi Határőr Kerületnél, ahol 1993-ig különböző beosztásokban teljesített szolgálatot. Majd 2000-ig a Zalaegerszegi Határőr Igazgatóság vezetői beosztásaiban dolgozott. Ekkor került át a Pécs Határőr Igazgatósághoz, amelynek 2001-től az igazgatója volt. A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányságot 2007-től 2018-ig vezette. Majd 2018 novemberében a Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság vezetőjének nevezték ki. Szakmai munkája elismeréseként 2002-ben megkapta a Magyar Köztársaság belügyminisztere Szent László érdemjelet, míg 2015-ben a Szent György Érdemjelet. A Magyar Köztársaság elnöke 2007-ben a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje katonai tagozat kitüntetésében részesítette. Gondolatait azzal zárta, hogy Dakos úr eddig tisztességgel szolgálta hazáját, mostantól családját szolgálja.

A Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal vezetője, dr. Juhász Tünde kormánymegbízott beszédében elmondta, hogy a főkapitány Csongrád-Csanád megyében csapatjátékosként dolgozott, tekintélyt és tiszteletet szerzett. A Csongrád-Csanád Megyei Védelmi Bizottság által számára adományozott Kossuth kard is méltán tükrözi a haza szolgálatában végzett munkáját, helytállását. 

Gémes László, a Csongrád-Csanád Megyei Közgyűlés elnöke hangsúlyozta, hogy az a megítélés, ami most a Csongrád-Csanád megyei rendőröket illeti, egyértelműen tábornok úr és munkatársai érdeme. A megyében élni jó, és ezt nekik köszönhetik. 

Dakos József r. dandártábornok búcsúzó beszédét azzal kezdte, hogy az első szó a köszöneté az elismerő szavakért és kitüntetésekért. Elmondta, hogy amit elvállalt, azt végig szokta csinálni. Nem így tervezte, de így alakult, a sors így rendezte, egészségi állapotára tekintettel született meg benne ez a döntés. 58 nap híján 43 éves szolgálat van mögötte. Pályafutásával kapcsolatban arról beszélt, hogy ő csak tette a dolgát. Mindig azt tekintette a legfontosabbnak, amit éppen csinált. 3 hónap híján 21 évig területi szervet vezetett, amiből több mint 7 évet határőrigazgatóként, míg több mint 14 évet megyei rendőrfőkapitányként. Mindig igyekezett a szervezeti és egyéni érdek harmóniáját megteremteni. Külső és a belső együttműködésre mindig figyelt. A személyes példamutatást mindig rendező elvnek tartotta, és a szervezeti lojalitást is. Családjával hatszor költözött a szervezet érdekében. A főkapitányság teljes személyi állományának köszönetet mondott azért, hogy munkáját segítették. Továbbá segítő támogatását megköszönte a társszerveknek és vezetőinek.

Végezetül köszönetet mondott feleségének és családjának azért, hogy mindig mellette álltak. Azt érte el – úgy érzi –, amiről pályája elején nem is álmodott. Majd beszédét Szent Pál szavaival zárta: „A jó harcot megharcoltam, a pályát végigfutottam, a hitemet megtartottam.”

Az új főkapitány, dr. Polyák Zsolt r. dandártábornok köszönetet mondott azért a bizalomért, ami alapján ezen feladatra alkalmasnak találták vezetői. Elmondta, hogy az elvárásokat megértette. Hangsúlyozta, bízik a közös feladatmegoldásokban. Kiemelte, hogy számára fontos az innováció és a minőségi munkavégzés. Ezekre lehet építeni a jövőt. Az eddig kialakított emberséges magatartást kívánja folytatni, amit Dakos tábornok úr képviselt.

forrás, fotó: police.hu



- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Még csak tavasz van, de itt az első tűzgyújtási tilalom Szentes és Csongrád térségében!

Szabó Viktor

Szentesiek, csongrádiak vigyázzatok! Idén a szokásosnál is korábban jöhetnek a kullancsok!

Szabó Viktor

Óvatosan a Szentes, Csongrád és Kistelek környéki utakon (is)!

Szabó Viktor

Jó hír a szentesi és csongrádi autósoknak is! Könnyebbség jön a gépjárműadó fizetésben!

Szabó Viktor

Munkácsy, a festőfejedelem musicalt mutatja be a Békéscsabai Jókai Színház

Szabó Viktor

Farkas Sándorral is tárgyalt Navracsics Tibor Szegeden

Szabó Viktor

Szentesiek, csongrádiak figyelem! Életbe lépett a „vörös kód”!

Szabó Viktor

A Szentest és Csongrádot útba ejtő Volánbuszokat is élőben követheti a telefonján

Szabó Viktor

Szentesre és Csongrádra is markáns lehűlés érkezik

Szabó Viktor