Vélemény

Kiszelly Zoltán: Szuperliga? Szuper kapitalizmus!

Milyen sorsot szánnak a világ valódi urai a nyugati társadalmaknak a járvány után? A Szuperliga mint cseppben a tenger mutatja a Nagy Újraindításra keresztelt “szép új világ” mintáját. Ha 2022-ben jól döntünk, Magyarország ebből kimaradva a térség új Svájca is lehet.

A sok pénznél csak a még több pénz jobb! Igen ám, de egy alapjában kapitalista, vagyis versenyalapú társadalomban erre nincsen garancia. Hát akkor csináljunk! — mondta 12 futballklub vezetése és egy olyan kartellt akartak létrehozni, amelyben nincsen verseny, ahová csak meghívással lehet bekerülni és ahonnan nem lehet kiesni ők határozzák meg a szabályokat. Egy elitklub, örök pénznyomtatási garanciával.

Az elitprojekt azért is tűnt vonzónak, mivel több focicsapat részvénye a tőzsdén forog, egy ilyen bejelentés már rövidtávon jót tesz az árfolyamnak, utóbb pedig magasabb árfolyamon lehet új részvényeket kibocsátani. Ha létrejött volna a projekt, az elitklubokhoz vándorló reklám- és egyéb bevétel miatt az osztalékkal sem lett volna baj. A kezdeti költségekre egy amerikai bank 3,25 milliárd eurót adott volna, ami klubonként 2-300 millió euró.

A szervezők nem is titkolják, hogy az amerikai gigavállalatokat elitligákat másolják, ami a sport mellett sokkal inkább az üzleti modell átvételét jelenti. A befektetők ugyanis rühellik a rizikót és olyan konstrukciókat keresnek, amelyek biztos és kiszámítható megtérülést hoznak. Amelyben a nagyhalak megeszik a kicsiket. Ennyit a tőzsdegurukról.

Az amerikai modell azonban zsákutca. Donald Trump megválasztása az amerikaiak azon reményének volt köszönhető, hogy megállítja, vagy legalább lassítja a globalizációnak azt a gyorsuló ütemét, amelynek a nyugati világ középosztálya és a kkv-szektor a vesztese. Trumpnak ezért kellett mennie, mert a járvány előtt működőképes és vonzó alternatívát kínált a neoliberális globalizációhoz képest. Az elit ugyanis mást akar.

Hogy mit is akarnak pontosan, arról Kristalina Georgieva a Valutaalap ügyvezetője már 2020 nyarán beszélt. Szerinte a Great Lockdown után jöhet a Great Transformation, amelynek során “el kell gondolkodunk a kilábalás módján. Vannak, akik szerint az lenne a legjobb, ha mindent újra felépítenénk. Szerintem azonban jó lenne elgondolkodni azon, hogy ne visszafelé, hanem előre építkezzünk. Egy olyan kilábalásra van szükség, amely arra a nagy átépítésre (Great Transformation) koncentrál, amelynek eredménye e rendkívüli válság utáni felemelkedésünk alapja.”

Azt már sokszor hangsúlyoztuk, hogy a járvány nem okozója, hanem katalizátora a változásnak. Ahogy az 1920-as években az áruházak elszívták a sarki boltok forgalmát, most úgy szívják el az online áruházak a plázákét. A nyugati világban a középosztály és kkv-szektor egzisztenciális alapját adó üzletek, boltok, kis cégek és családi vállalkozások piacát a nagyok vennének át. Mint a Szuperliga csapatai a kimaradó klubokét és bajnokságokét.

A focidrukkerek immunrendszere most gyorsan és jól jelzett, a terv — elsőre — megbukott. A gazdaság többi területén azonban a nagy átalakítás zavartalanul megy tovább. Ahogyan Trump elnök Amerikája, úgy a mai Magyarország is működőképes alternatívát jelent a szuper kapitalizmussal szemben. A pénz zöme 2010 óta ugyanis az országban marad, a magyar középosztályt és kkv-szektort gazdagítja. Ha 2022-ben marad a polgári kormány és a patrióta gazdaságpolitika, kit tudja, a végén még tényleg Közép-Európa Svájca leszünk!”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Boros Imre: Ezért a Molnak felelnie kell!

tk_arpad

Hidvéghi Balázs: Gyurcsányék a határontúliak ellen uszítottak, bocsánatot azóta sem kértek

tk_arpad

Rákay Philip: Néhányunkat, a Hír TV alapítóit folyamatosan lehallgattak

tk_arpad

Bohár Dániel: Karácsonyék hallgatnak

tk_arpad

Kovács András: Tényleg szóhoz sem jutok!

tk_arpad

Hámori Tamás: Egy tanár véleménye a tüntetésekről

Pászti Dániel

Moderari: Hübrisz

tk_arpad

Irsai Farkas László: Nagyon nem értem én Grecsó Krisztiánt

tk_arpad

Kiszelly Zoltán: Ezért sem működnek a szankciók

tk_arpad

Honlapunk megfelelő működéséhez „sütiknek” nevezett adatfájlokat (angolul: cookie) kell elhelyeznünk számítógépén, Ön bármikor módosíthatja ezeket a beállításokat a böngészőjében. Elfogadom Olvasd tovább