Felgyő

“Elbántak” a szemetelőkkel a felgyőiek

“Tisztító- túrára” indult a lelkes kis csapat Felgyőről Zakar Eszti kezdeményezésének köszönhetően, aki ezen a szakaszon fut és napi szinten szembesült azzal, hogy milyen módon szennyezik egyesek a zöld övezetet.

Zakar Eszti a „felgyői maraton” lefutója, azóta is lelkesen rója a Felgyő és Csongrád közötti szakaszon a köreit. Sportolás közben nem csak a lábunk fut, hanem az agyunkon is egy-két gondolat, van időnk elmélkedni vagy éppen nem gondolni semmire csak menni és menni, azaz futni előre. Így jutott Esztinek is eszébe, hogy mennyire szerencsés az, aki ilyen helyen él, hiszen gyönyörű zöld környezetben, fákkal övezett, tiszta levegőjű területen futhat. Az állítás igaz is lenne a tiszta szó kivételével, hiszen ez a szó éppen nem jellemző az adott szakaszra. Futás közben már megszületett az elhatározás, hogy tenni kell ez ellen, példát statuálva a notórius szemetelőknek, hátha ér valamit, bár nem csak itt tapasztalható a nagyfokú használaton kívüli dolgok szétdobálása. Eszti, Harangozóné Pálnok Orsival nem is tétlenkedett, közzé tettek egy felhívást, amelyre azonnal akadtak jelentkezők. A hétvégére szervezett gyűjtési akcióra 12 fő jelentkezett, többségében felgyőiek, de Csongrádról és Csanytelekről is érkeztek lelkes alkalmi környezetvédők. Egy csanyteleki hölgy is olvasta a felhívást, és mint mondta, napi szinten jár ezen a szakaszon busszal és látja mennyire sok a szemét, így személyes ügynek érezte, hogy segítsen annak összeszedésében. Több helyszínről indultak el, mint Öreg Felgyő, a Csongrád felé vezető bicikli út, a Pap tanya lejáratától és a körforgalomtól Felgyő felé. Közel 30 zsák szemetet szedett össze a lelkes kis csapat, amelyben a látottak alapján a legtöbb szemetet a pet palackok, sörös dobozok alkotják, ettől függetlenül, meglepő, hogy az emberek milyen dolgokat dobálnak szét a közterületeken. A kidobált szemét jó része az árkokban hever, amelyeket akár bezacskózva is képesek eldobálni egyesek. Délután 14 órakor indultak el, a közel 10 kilométeres szakaszon, és 17 órakor értek össze és fejezték be a szétdobált hulladék begyűjtését. Abszolút sikeres volt a szombat délutáni akció, és egyben megdöbbentő is, hiszen, félelmetes hogy egy ekkora szakaszon zsákszámra állt a szemét. Csongrádon is volt hasonló kezdeményezés már, ott is a futásra alkalmas szakaszt tisztították meg az amatőr futók, remélhetőleg lesz ennek is eredménye és nem sűrűn kell ilyen kezdeményezéseket indítani, hiszen a felnövő nemzedéknek mutatunk ezzel rossz példát. Az összeszedett hulladék a megfelelő helyre kerül elszállításra, amely hely minden embernek rendelkezésére áll, hogy a szemetet a megfelelő helyre vigye.

T.G.

- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Online formában is megtekinthető lesz a Felgyői Falukönyv

cs3_admin

Nagyszabású lovasnap Felgyőn

cs3_admin

2000 tojást találtak Felgyőn

cs3_admin

Mintegy öt méteres lángokkal égett a nádas Felgyő határában

cs3_admin

Tíz hektáron ég a nádas Felgyőnél

cs3_admin

Ismét egy remek ötlet Felgyőről

cs3_admin

Nagy erővel készülnek a meglepetésdobozok Felgyőn

cs3_admin

Jól használják a szívüket a felgyőiek

cs3_admin

Rekordszámú újszülöttet köszöntöttek Felgyőn

cs3_admin

Honlapunk megfelelő működéséhez „sütiknek” nevezett adatfájlokat (angolul: cookie) kell elhelyeznünk számítógépén, Ön bármikor módosíthatja ezeket a beállításokat a böngészőjében. Elfogadom Olvasd tovább