Kult

Egy hős hajóorvos példája

109 évvel ezelőtt 1912. április 15-én – ami akkor egy hétfői nap volt- nem sokkal hajnali két óra után hullámsírba süllyedt első útján az Atlanti Óceánon a Titanic óceánjáró.

Nem egészen három órával előtte jéghegynek ütközött, ez okozta a katasztrófát. Röviden ennyit talán mindenki ismer, de az nemigen közismert, hogy – mint nagyon sok történelmi eseménynek – a Titanic tragédiájának is van magyar vonatozása. Hiszen a hajótöröttek megsegítésére érkező Carpatia óceánjáró három hajóorvosa közül az egyik a fiatal magyar orvos Dr. Lengyel Árpád volt. Az orvosok között ő volt az egyetlen akinek fiatal kora ellenére már komoly mentőorvosi tapasztalata volt- így ő lett a mentés irányítója. A túlélőket megvizsgálva ő döntötte el hogy ki milyen kezelést kapjon, és a három nap alatt míg New Yorkba értek ő irányította, felügyelte az ellátásukat. Elsősorban az ő áldozatos, fáradhatatlan munkájának köszönhetően a hétszázöt túlélő átvészelte a kritikus órákat.

A tragédia után önzetlen, hősies helytállásáért számtalan elismerést kapott, de számára a legmeghatóbb a túlélők köszönete és hálája volt. Dr. Lengyel Árpád emberségével, példájával máig hatóan öregbítette hazánk és a magyarok hírnevét!

Kormányos Lajos, kép: Wikipedia

- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Kisteleken debütált a GCreload zenekar

cs3_admin

2022-ben május elsején vasárnap köszöntjük az édesanyákat

cs3_admin

Húsvéti piros tojás

cs3_admin

1943. január 12. – Az urivi áttörés és a II. Magyar Hadsereg doni kálváriájának kezdete

cs3_admin

Advent- és a várakozás varázsa

cs3_admin

Szent Márton példája

cs3_admin

Példamutató összefogás az alföldi kisvárosban

cs3_admin

Az utolsó órák

cs3_admin

Savoyai Jenő és a Zentai csata…

cs3_admin

Honlapunk megfelelő működéséhez „sütiknek” nevezett adatfájlokat (angolul: cookie) kell elhelyeznünk számítógépén, Ön bármikor módosíthatja ezeket a beállításokat a böngészőjében. Elfogadom Olvasd tovább