Koronavírus

Meghalt 267 beteg, 9055-tal nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon

Fear of Coronavirus COVID-19 concept. Corona virus pandemic

Meghalt 267, többségében idős, krónikus beteg, és újabb 9055 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést – közölte a koronavirus.gov.hu pénteken, kiemelve: eddig 2 156 680 embert oltottak be Magyarországon, közülük 863 195-en már a második adagot is megkapták.

    A kormányzati portálon azt írták: 670 776-ra nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma. Az elhunytaké 21 262-re emelkedett, a gyógyultak száma 413 370.
    Az aktív fertőzöttek száma 236 144-re nőtt. Kórházban 11 747 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 1467-en vannak lélegeztetőgépen.
    Hatósági házi karanténban 57 800-an vannak, a mintavételek száma 4 689 589-re nőtt.
    Az oltási program rendben, ütemezetten zajlik, Magyarország a második az uniós oltási ranglistán – írták. Hozzátették: a magyar lakosság átoltottsága elérte a 21,2 százalékot szemben a 11,9 százalékos uniós átlaggal. A veszélyeztetettségük miatt továbbra is a regisztrált idősek oltása van elöl a sorban, az eddig regisztrált 65 év felettiek 81 százaléka már megkapta az oltást.
    Az oltás a húsvéti ünnepek alatt is folytatódik. A kórházi oltópontok fogadják a háziorvosok által szervezett oltandókat, és azok a háziorvosok, akik az ünnepek alatt is oltanak, kiegészítő díjazásra jogosultak. A kórházi oltópontokon pénteken is zajlik a már korábban regisztrált pedagógusok soron kívüli oltása. A katonai oltóbuszokon már több mint háromezer kistelepülésen élő regisztrált kapott oltást.
    Csütörtök este újabb AstraZeneca szállítmány érkezett, amelyet már a húsvéti ünnepek alatt kiszállítanak a kormányhivatalokon keresztül a háziorvosokhoz, így azzal is folytathatják az oltást – olvasható a portálon.
    Mint írták, a koronavírus-járvány harmadik hulláma Európa-szerte erősebbnek bizonyul az eddigieknél. A drasztikusan emelkedő betegszám miatt a kormány szigorította a védelmi intézkedéseket.
    A hatályban lévő intézkedések között megemlítették, hogy a maszkviselés a lakott területen belül valamennyi utcán, közterületen kötelező, a másik embertől lehetőség szerint legalább másfél méter védőtávolságot kell tartani.
    A munkavégzés lehetséges, de ahol lehet, otthoni munkavégzést javasolnak. Az államigazgatásban otthoni munkavégzés rendelhető el, kivéve a védekezésben közreműködők esetében – tették hozzá.
    A kijárási tilalom továbbra is érvényben van este 8 óra és reggel 5 óra között.
    Az üzleteket be kell zárni, kivéve az élelmiszerüzleteket, a patikákat, a benzinkutakat, a drogériákat, a dohányboltokat, valamint a gazdasági, mezőgazdasági és erdészeti tevékenységhez nélkülözhetetlen anyagokat és eszközöket árusító üzleteket, továbbá az állateledelt, takarmányt forgalmazó üzleteket és a piacokat, termelői piacokat.
    Minden szolgáltatás szünetel, kivéve a magánegészségügyi, szociális, pénzügyi, postai és járműszerviz-szolgáltatásokat.
    Az éttermekben ugyanakkor továbbra is van lehetőség elviteles vásárlásra.
    A szabadtéri sporttevékenység lehetséges, ahol tartható a másfél méteres távolság. Megengedettek az igazolt sportolók edzései, a meccsek kizárólag zárt kapuk mögött lehetségesek.
    Szigorítják a határátlépést, de a tranzit- és teherforgalmat nem korlátozzák.
    A kormány kiterjeszti a bértámogatást és az adókedvezményeket azokra a szektorokra, amelyeknek be kell zárniuk.
    Hangsúlyozták, hogy a rendőrség szigorúan ellenőrzi a szabályok betartását, pénzbírságot szabhat ki, és azokat a helyeket, ahol nem tartják be az előírásokat, bezárja. A katonák az ország több városában támogatják a rendőrök munkáját és a kórházakban tehermentesítik az egészségügyi dolgozókat.
    “Az újraindítást csak fokozatosan és akkor tudjuk megkezdeni, ha 2,5 millió ember be lesz oltva” – emelték ki, hozzátéve, hogy akkor is csak fokozatos lépésekben. Az erről szóló kormányrendelet szombaton jelent meg a Magyar Közlönyben.
    A járványból egyedül a védőoltás jelenti a kivezető utat. A harmadik hullám kezdete óta újabb egymillióval nőtt a regisztráltak száma, de még így is sokan vannak, akik nem jelentkeztek. Az időseket különösen kérik, hogy aki még nem tette meg, regisztráljon a védőoltásra a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon – írták a közleményben.
    Hozzátették, hogy azok a regisztráltak, akik még oltásra várnak, ellenőrizhetik, hogy regisztrációjuk milyen státuszban van. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő egy internetes felületet nyitott erre a célra.
    Felhívták a figyelmet arra, hogy a járvány rendkívül intenzíven terjed, a brit vírusmutáns több embert képes fertőzni, ezért az általános higiéniai szabályok betartása továbbra is elengedhetetlen.
    Az operatív törzs és az oltási munkacsoport módosította az oltási stratégiát, hogy minél előbb minél több ember kapja meg az első oltását – írták. Hozzátették: minden rendelkezésre álló és beérkező vakcinaszállítmányt teljes mennyiségben és mielőbb igyekeznek bekapcsolni az oltásba.
    Mind az öt Magyarországon alkalmazott vakcina hatásos és biztonságos, és védelmet ad a koronavírus-fertőzés súlyos lefolyása ellen – emelték ki.
    A kormány az egészségügyi védekezés fenntartása mellett további családvédelmi intézkedéseken dolgozik, és elindította a gazdaság-újraindítási akciótervet.
    Az oldal térképe szerint eddig Budapesten (125 415) és Pest megyében (94 371) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Győr-Moson-Sopron (38 052), Borsod-Abaúj-Zemplén (37 177) és Hajdú-Bihar megye (35 573). A fertőzésben legkevésbé érintett megye Zala megye (14 629) és Tolna megye (14 785).

MTI

- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

6,418 millió a beoltottak, 11 392 az új fertőzöttek száma, a múlt héten elhunyt 46 beteg

tk_arpad

Megérkezett Magyarországra az első szállítmány az új koronavírus elleni vakcinából

tk_arpad

6,4 millió a beoltottak, 2063 az új fertőzött száma, a múlt héten elhunyt 40 beteg

cs3_admin

6,408 millió a beoltottak, 6748 az új fertőzöttek száma Magyarországon, az elmúlt héten elhunyt 77 beteg

cs3_admin

Először jelentettek halálozásokat Sanghajból a város lezárása óta

cs3_admin

6,394 millió a beoltottak, 8370 az új fertőzöttek száma Magyarországon, a hétvégén elhunyt 197 beteg

cs3_admin

6,39 millió a beoltottak, 6286 az új fertőzöttek száma Magyarországon, elhunyt 132 beteg

cs3_admin

6,39 millió a beoltottak, 3193 az új fertőzöttek száma Magyarországon, elhunyt 131 beteg

cs3_admin

6,389 millió a beoltottak, 13 261 az új fertőzöttek száma Magyarországon, a hétvégén elhunyt 233 beteg

cs3_admin

Honlapunk megfelelő működéséhez „sütiknek” nevezett adatfájlokat (angolul: cookie) kell elhelyeznünk számítógépén, Ön bármikor módosíthatja ezeket a beállításokat a böngészőjében. Elfogadom Olvasd tovább