Belföld

Nézőpont: A baloldal nem kormányzóképes

A magyarok több mint fele kormányzóképesnek tartja a Fidesz–KDNP-t, de csak ötödük gondolja ezt az ellenzéki pártok szövetségéről – derül ki a Nézőpont Intézet a Magyar Nemzetnek készített országos, reprezentatív közvélemény-kutatásából.

Az egyes pártok imázsa nagyon fontos a választóik mozgósítása szempontjából, ezért nagyjából egy évvel a 2022-es választások előtt meghatározó kérdés, hogy a két versengő pártszövetség közül melyiket tartják alkalmasabbnak a választók az ország vezetésére – írja a lap.

A felmérés szerint két és félszer többen tartják kormányzásra és munkahelyteremtésre képesnek a jelenlegi kormánypártokat (54 és 49 százalék), mint a baloldali közös listát (21 és 20 százalék).

Különösen elgondolkodtató, hogy a magukat kormányellenesnek mondó szavazók is kritikusak az ellenzékkel szemben: csak 39 százalékuk véli a baloldalt kormányzóképesnek, s kevesebb mint egyharmaduk (32 százalék) munkahelyteremtésre alkalmasnak. Mivel az egy év múlva esedékes országgyűlési választások egyben miniszterelnök- és kormányválasztások is, az ország vezetésének képessége kulcskérdése lesz a kampánynak.

Ha az ellenzék járványügyi vagy gazdasági válságkezeléséről saját potenciális választói sem hiszik el, hogy jobb lenne, mint a hivatalban lévő kormányé, a kihívó versenyhátrányból indul.

A baloldal és nemzetközi szövetségesei sokszor a kormánypártok szemére vetik, hogy azok nem tisztelik eléggé a demokráciát. Ebből a szempontból érdekes fejlemény, hogy a magyarok nagyobb aránya tartja a Fidesz–KDNP-t a „demokrácia mellett elkötelezettnek” (38 százalék), mint ahányan ezt a baloldali közös lista esetében mondták (33 százalék).

Módszertan

A Nézőpont Intézet közvélemény-kutatása 2020. március 16-a és 17-e között ezer fő telefonos megkérdezésével készült. A minta reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosság tekintetében nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint. Ezerfős mintanagyság és 95 százalékos megbízhatósági szint esetén a mintavételi hiba 3,16 százalék.

888.hu



- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Szijjártó Péter: szigorú bevándorláspolitika nélkül nem lehet Európa biztonságáról beszélni

Szabó Viktor

Jakab István: Magyarországnak joga van a magyar emberek egészségét védeni

Szabó Viktor

GVH: márciusban gyakorlatilag lenullázódott az éves élelmiszer-infláció

Szabó Viktor

Gulyás Gergely: aggasztó, hogy a NATO is irányt váltott

Szabó Viktor

Nagy István: a gazdák érdekében is változás kell Brüsszelben

Szabó Viktor

Júniusban indulhat az új otthonfelújítási korszerűsítési program

Szabó Viktor

Farkas Sándor: A magyar kormány elkötelezett a klíma- és természetvédelem tekintetében

Szabó Viktor

Magyar Péter nem a Fideszt gyengíti

Szabó Viktor

Jaber: “Magyarország, ez a legjobb hely a világon!” + VIDEÓ!

Szabó Viktor