Kult

A Nagyhét üzenete

Candles in the Holy Sepulchre Church in Jerusalem

 A kereszténység hajnalán húsvét előtt a megváltó feltámadására emlékezve egyetlen éjszakát virrasztottak, ma már nekünk egy egész hét áll rendelkezésünkre hogy összpontosítsunk Jézus kereszthalálát majd feltámadását megelőző történésekre.

Néhány nap csupán, és virágvasárnap elkezdődik a nagyhét, amelynek során fontos elgondolkodnunk az életünkben addig megtapasztaltam kudarcainkon és sikereinken, hogy lélekben felkészülve érkezzünk el nemcsak a megváltás megértéséhez – hanem megéléséhez, átéléséhez is.

Mi is kell a felkészüléshez ezekben a napokban: csend, figyelem- és legfőképpen az önmagunkkal való szembenézés, ami olyan mint egy vízzel teli mély verem, aminek az aljáról – valljuk be őszintén – sokszor nem az az arc néz vissza ránk, mint amit látni szeretnénk.

A mosolyon túl stressz, közöny, sokszor megvetés és önámitás köszön vissza- rátelepedve életünkre, gúzsba kötve azt!

Hittel vallom, hogy a nagyhét liturgiájának üzenete nem csak a hívők – hanem mindenki – számára egyaránt szól, tartogat tanulságot. Mert követve Jézus utolsó napjainak eseményeit, elgondolkodhatunk az emberi élet hullámvasútjának csúcs – és mélypontjain, miközben jó alkalom ez arra hogy mi is tükörbe nézzünk. Meggyőződésem hogy a nagyhét történései mint egy iránytű, úgy mutatnak pontos utat egy követendő – szeretettel, jósággal, becsülettel teli- értékrendhez.

Ezért soha nem késő – most sem- hallgatni és figyelni a nagyhét üzenetére, mert érdemes!

Írta: Kormányos Lajos, fotó: EE

- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Savoyai Jenő és a Zentai csata…

cs3_admin

Dante-kiállítás nyílik a szegedi Somogyi könyvtárban

cs3_admin

A harang érted is szól…

cs3_admin

A szerelem és hűség fája

cs3_admin

Múzeumok éjszakája – Több mint 500 gyerekprogramot kínálnak országszerte

cs3_admin

Gyermeknapra…

cs3_admin

A nomádok földje kapta a legjobb film Oscarját

cs3_admin

Egy hős hajóorvos példája

cs3_admin

Újabb három Trónok harca-előzménysorozat készül

cs3_admin

Honlapunk megfelelő működéséhez „sütiknek” nevezett adatfájlokat (angolul: cookie) kell elhelyeznünk számítógépén, Ön bármikor módosíthatja ezeket a beállításokat a böngészőjében. Elfogadom Olvasd tovább