Belföld Koronavírus

Újabb két koronavírus elleni vakcinát engedélyeztek Magyarországon

covid 19 vaccine

A magyar hatóságok engedélyezték a kínai CanSino és az indiai Covishield koronavírus elleni vakcinák vészhelyzeti alkalmazását – közölte Müller Cecília országos tisztifőorvos az Operatív Törzs hétfői tájékoztatóján. Mindkettő vektorvakcina, tette hozzá. 

Szavai szerint a Covishield oltóanyag lényegében nem más, mint a már korábban engedélyezett, és hazánkban is alkalmazott AstraZeneca-oltóanyag indiai verziója. A kínai CanSino-oltás és az indiai vakcina sürgősségi alkalmazására adtak ki engedélyt a hatóságok.

A tiszti főorvos arról is beszámolt, hogy vasárnap este újabb 250 ezer Szputnyik V. vakcina érkezett Magyarországra, amely a hatvan éven felüliek és a krónikus betegek oltását szolgálja.

Müller Cecília azt is közölte, hogy már 1 millió 590 ezer fő kapta meg legalább az első védőoltását és 490 ezer fő körül van azoknak a száma, akik a második védőoltásukat is megkapták.

– Aki behívót kap védőoltásra, gondolkodás nélkül éljen a lehetőséggel – tanácsolta Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs hétfői sajtótájékoztatóján, hozzátéve: az oltásra 3,3 millióan regisztráltak, de azokat is ismét megkeresik papíralapú felkéréssel, akiknek nincs internetes hozzáférésük.

Müller Cecília hangsúlyozta: a védőoltás fékezheti meg a járványt, ezért mindenkit arra kér, hogy éljen a felajánlott lehetőséggel

A tiszti főorvos arra is kitért, a járvány harmadik hullámának felszálló ágában napról napra egyre nagyobb teher nehezedik az egészségügyre és a lakosságra is. – Magyarországon a megfelelő számban rendelkezésre állnak a kórházi ágyak és a koronavírus-fertőzés gyógyításához szükséges gyógyszerek, azonban az egészségügyi dolgozók túlterheltek és egyre fáradtabbak – mondta.

Emlékeztetett: a koronavírus brit variánsa felel az új fertőzések több mint 90 százalékáért és a klinikai tapasztalatok alapján nagyon súlyos lefolyású megbetegedést okoz.

Szavai szerint bizakodásra adhat okot, hogy a szennyvízmintákban az örökítőanyag növekedése megállt, amelyből következtetni lehet a fertőzésszámok alakulására.

Újságírói kérdésekre válaszolva Müller Cecília elmondta, hogy a koronavírus a várandós kismamákat is megtámadhatja. – Közülük néhányan súlyos állapotban vannak és körházi kezelésre szorulnak. – válaszolta, hozzátéve:

egyes országokban már vizsgálják, hogy hatékony lehet-e a vakcina a kismamák védelmében, Magyarországon egyelőre a szakterületek orvosainak grémiuma tanulmányozza a lehetőséget.

Kiss Róbert rendőr alezredes cáfolta azokat a híreket, amelyek szerint egyes multinacionális vállalatok soron kívül kaptak oltóanyagot. – Ilyen döntést sem az Operatív Törzs, sem az Országos Oltási Munkacsoport nem hozott, tehát ezt állították, álhírt terjesztettek – fogalmazott.

magyarnemzet.hu


- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Két éve jár a vasútvillamos Hódmezővásárhely és Szeged között

Szabó Viktor

Agrárminisztérium: 125 ezer gazdálkodóhoz már eljutott a támogatási előleg

Szabó Viktor

Friss felmérés: a magyarok ellenzik Ukrajna további finanszírozását

Szabó Viktor

Orbán Viktor: Európának készülnie kell arra, hogy egyedül marad Ukrajnával

Szabó Viktor

Parlament elé került a szuverenitásvédelmi törvény

Szabó Viktor

Farkas Sándor: Az Agrárminisztérium a jövőben is kiemelten kívánja támogatni a vidéki térségekben történő infrastrukturális beruházások megvalósítását

Szabó Viktor

Kövér László: ez a mi országunk, és meg is fogjuk tartani!

Szabó Viktor

Decembertől Szentesen, Csongrádon és Kisteleken is többet kereshetnek a munkavállalók

Szabó Viktor

Szentesi katonákat látogatott meg Orbán Viktor

Szabó Viktor

Honlapunk megfelelő működéséhez „sütiknek” nevezett adatfájlokat (angolul: cookie) kell elhelyeznünk számítógépén, Ön bármikor módosíthatja ezeket a beállításokat a böngészőjében. Elfogadom Olvasd tovább