Térség

Kitakarították a békaátjárókat az utak mentén

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság működési területén több helyen is békaterelők vannak az utak mentén, amelyek megakadályozzák, hogy a kétéltűek feljussanak az útra.  A biztonságos átkelésüket pedig az aszfaltba épített átjárók, alagutak segítik. Ezek az elemek az év során berakódnak talajjal, ki kell őket takarítani, hogy feladatukat elláthassák.

Márciusban, az időjárás enyhülésekor megkezdik a kétéltűek a vonulásukat a telelőhelyekről a szaporodóhelyek felé. E vándorlás során azonban nagy veszélynek vannak kitéve a közlekedő járművek miatt. Az elgázolt példányok tömege komoly veszteséget jelenthet egy térség kétéltű-populációjában, ráadásul a sok állattetem csúszásveszélyes is az autósok számára. Békaterelőkkel és alagutakkal ezt jelentősen csökkenteni lehet.

Március 11-én a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai több helyszínen is munkához láttak, hogy biztonságos terelőrendszer várja a napokon belül útrakelő békákat. Baks-Ópusztaszer, Balástya-Kistelek és Mórahalom-Röszke között végezték el a szokásos évi tisztítást és karbantartást.

A Katasztrófavédelem Kutató-mentőcsoport Önkéntes Tűzoltó Egyesület Balástya most is készségesen segítette a munkát tartálykocsival és szivattyúval, így jóval egyszerűbben és hatékonyabban tudták kitisztítani az alagutak rácsos elemeit.

A békaátjárókat a következő fajok használják: pettyes gőte, dunai gőte, vöröshasú unka, barna ásóbéka, barna varangy, zöld varangy, zöld levelibéka.

Forrás: www.knp.hu/balastya.hu



- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Szabó Magda regényének dramatizált változatát mutatják be

Szabó Viktor

Még csak tavasz van, de itt az első tűzgyújtási tilalom Szentes és Csongrád térségében!

Szabó Viktor

Szentesiek, csongrádiak vigyázzatok! Idén a szokásosnál is korábban jöhetnek a kullancsok!

Szabó Viktor

Óvatosan a Szentes, Csongrád és Kistelek környéki utakon (is)!

Szabó Viktor

Jó hír a szentesi és csongrádi autósoknak is! Könnyebbség jön a gépjárműadó fizetésben!

Szabó Viktor

Munkácsy, a festőfejedelem musicalt mutatja be a Békéscsabai Jókai Színház

Szabó Viktor

Farkas Sándorral is tárgyalt Navracsics Tibor Szegeden

Szabó Viktor

Szentesiek, csongrádiak figyelem! Életbe lépett a „vörös kód”!

Szabó Viktor

A Szentest és Csongrádot útba ejtő Volánbuszokat is élőben követheti a telefonján

Szabó Viktor