Térség

Kitakarították a békaátjárókat az utak mentén

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság működési területén több helyen is békaterelők vannak az utak mentén, amelyek megakadályozzák, hogy a kétéltűek feljussanak az útra.  A biztonságos átkelésüket pedig az aszfaltba épített átjárók, alagutak segítik. Ezek az elemek az év során berakódnak talajjal, ki kell őket takarítani, hogy feladatukat elláthassák.

Márciusban, az időjárás enyhülésekor megkezdik a kétéltűek a vonulásukat a telelőhelyekről a szaporodóhelyek felé. E vándorlás során azonban nagy veszélynek vannak kitéve a közlekedő járművek miatt. Az elgázolt példányok tömege komoly veszteséget jelenthet egy térség kétéltű-populációjában, ráadásul a sok állattetem csúszásveszélyes is az autósok számára. Békaterelőkkel és alagutakkal ezt jelentősen csökkenteni lehet.

Március 11-én a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai több helyszínen is munkához láttak, hogy biztonságos terelőrendszer várja a napokon belül útrakelő békákat. Baks-Ópusztaszer, Balástya-Kistelek és Mórahalom-Röszke között végezték el a szokásos évi tisztítást és karbantartást.

A Katasztrófavédelem Kutató-mentőcsoport Önkéntes Tűzoltó Egyesület Balástya most is készségesen segítette a munkát tartálykocsival és szivattyúval, így jóval egyszerűbben és hatékonyabban tudták kitisztítani az alagutak rácsos elemeit.

A békaátjárókat a következő fajok használják: pettyes gőte, dunai gőte, vöröshasú unka, barna ásóbéka, barna varangy, zöld varangy, zöld levelibéka.

Forrás: www.knp.hu/balastya.hu

- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Elektromos kerekesszékes nőt gázolt halálra egy autó Kecelen

cs3_admin

Zebrán ütöttek el egy gyalogost Hódmezővásárhelyen

cs3_admin

Felborult egy autó, vezetője súlyosan megsérült Nyárlőrinc térségében, a 44-es főúton

cs3_admin

Kilyukadt egy kamion üzemanyagtartálya és sok gázolaj folyt szét a 44-es főúton, Tiszaugnál

cs3_admin

Sérüléses baleset Hódmezővásárhelyen

cs3_admin

Motoros ütközött szalagkorlátnak, utasa a mély árokba zuhant és életveszélyesen megsérült Tiszakürtnél

cs3_admin

Sikeresen pályázott az Alföldi Agrárszakképzési Centrum

cs3_admin

Árokba borult egy autó az 55-ös főúton, egy idős házaspár megsérült

cs3_admin

Póniló ugrott egy személyautó elé Hódmezővásárhely és Szentes között

cs3_admin

Honlapunk megfelelő működéséhez „sütiknek” nevezett adatfájlokat (angolul: cookie) kell elhelyeznünk számítógépén, Ön bármikor módosíthatja ezeket a beállításokat a böngészőjében. Elfogadom Olvasd tovább