Belföld Koronavírus

Orbán Viktor: Hatékony a magyarországi oltakozás

Izraeli útjáról hazatérve Magyarország miniszterelnöke a Kossuth Rádió Vasárnapi újság műsorában arról beszélt, hogy egy nap alatt 63 ezer embert oltottak be Magyarországon, miközben három milliót is elérte az oltásra regisztráltak száma.

    

Nagyon nehéz hét előtt áll Magyarország, de minden támadás dacára a magyar egészségügyben mindent megtesznek – jelentette ki a miniszterelnök a Kossuth Rádió vasárnapi újság című műsorában.

Orbán Viktor elmondta, a jelenlegi oltási tempót lehet tartani, amihez a megfelelő számú vakcina mellett minden más feltétel adott.

Több kórházi ágy van hazánkban a lakosság arányában mint bárkinek Európában és a legtöbb lélegeztető készülék is Magyarországon van – tette hozzá Orbán Viktor.

A kormányfő azt is elmondta: már 3 milliónál is többen regisztráltak oltásra, az újonnan jelentkezők között nagy arányban vannak a 60 év felettiek.

Ha a kormány nem rendelt volna keleti vakcinát, nagy bajban lenne az ország, több százan haltak volna meg – hangsúlyozta a miniszterelnök.

Szavai szerint a védőoltások nyugati beszerzési rendszerével baj van – az Unió által megrendelt és szétosztott vakcinák nagyon lassan vagy nem is érkeznek, az emberek csalódtak Brüsszelben – ezért kellett rendelni keleti vakcinákat.

Orbán Viktor az oltottsági adatokat összehasonlítva elmondta: miközben Izraelben jóval előrébb vannak az oltásban, mindjárt végeznek és az Európai Uniót elhagyó britek is 30-40 százalék körül állnak, addig az EU-s országokban az átlag 6,8 százalék.

“Ez jól mutatja, hogy valami nincs rendben, és ez nem politikai kérdés, vádaskodás, nem az uniós vagy brüsszeli bürokraták iránt érzett ellenszenv, hanem ténykérdés. Ez a helyzet, elszúrták.”

– fogalmazott a miniszterelnök, aki szerin hétről hétre derül ki, hogy a szállítmányok, amiket lekötöttek, megrendeltek, nem érkeznek meg vagy nem annyi érkezik.

Azt, hogy öt uniós tagállam – Ausztria, Csehország, Szlovénia, Bulgária és Lettország – EU-csúcsot hívna össze a vakcinaelosztás miatt, a magyar kormányfő úgy értékelte: osztja az osztrák kancellár véleményét. “Valami nem stimmel” – mondta, jelezve, az volt a megállapodás, hogy lakosságarányosan fogják a vakcinákat szétosztani, de nem ezt tapasztalják, hiszen van olyan ország, amely többet kap, van, amelyik kevesebbet.

Hangsúlyozta: ha Magyarország nem rendelt volna 3,5 millió keleti – orosz és kínai – vakcinát, amivel már 500 ezer embert be is oltottak, akkor most “nagy bajban lennénk”.

Orbán Viktor szólt arról is, hogy most csak olyan vakcinával oltanak, amiből kétszer kell kapni. Ezért is van raktáron vakcina és aki ennek az ellenkezőjét állítja, az sunyi módon hazudik.

Hirtv, MTI

- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Meghalt 206 beteg, 6296-tal nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon

cs3_admin

A kormány négy újabb pályázatot ír ki falusi fejlesztések támogatására

cs3_admin

Meghalt 245 beteg, 8053-mal nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon

cs3_admin

2 millió 689 ezer a beoltott, 7325 az új fertőzött, elhunyt 285 beteg

cs3_admin

Az szja-bevallási tervezetek átnézésére hívja fel a figyelmet az adóhatóság

cs3_admin

A faggyal küzdenek a gazdák

tk_arpad

3 millió beoltott után születhet döntés az újraindítás következő lépéseiről

cs3_admin

Egész márciusban nem esett annyi csapadék, mint április első napján

cs3_admin

Meghalt 272 beteg, 4814-gyel nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon

cs3_admin

Honlapunk megfelelő működéséhez „sütiknek” nevezett adatfájlokat (angolul: cookie) kell elhelyeznünk számítógépén, Ön bármikor módosíthatja ezeket a beállításokat a böngészőjében. Elfogadom Olvasd tovább