Belföld Koronavírus

Orbán Viktor: Hatékony a magyarországi oltakozás

Izraeli útjáról hazatérve Magyarország miniszterelnöke a Kossuth Rádió Vasárnapi újság műsorában arról beszélt, hogy egy nap alatt 63 ezer embert oltottak be Magyarországon, miközben három milliót is elérte az oltásra regisztráltak száma.

    

Nagyon nehéz hét előtt áll Magyarország, de minden támadás dacára a magyar egészségügyben mindent megtesznek – jelentette ki a miniszterelnök a Kossuth Rádió vasárnapi újság című műsorában.

Orbán Viktor elmondta, a jelenlegi oltási tempót lehet tartani, amihez a megfelelő számú vakcina mellett minden más feltétel adott.

Több kórházi ágy van hazánkban a lakosság arányában mint bárkinek Európában és a legtöbb lélegeztető készülék is Magyarországon van – tette hozzá Orbán Viktor.

A kormányfő azt is elmondta: már 3 milliónál is többen regisztráltak oltásra, az újonnan jelentkezők között nagy arányban vannak a 60 év felettiek.

Ha a kormány nem rendelt volna keleti vakcinát, nagy bajban lenne az ország, több százan haltak volna meg – hangsúlyozta a miniszterelnök.

Szavai szerint a védőoltások nyugati beszerzési rendszerével baj van – az Unió által megrendelt és szétosztott vakcinák nagyon lassan vagy nem is érkeznek, az emberek csalódtak Brüsszelben – ezért kellett rendelni keleti vakcinákat.

Orbán Viktor az oltottsági adatokat összehasonlítva elmondta: miközben Izraelben jóval előrébb vannak az oltásban, mindjárt végeznek és az Európai Uniót elhagyó britek is 30-40 százalék körül állnak, addig az EU-s országokban az átlag 6,8 százalék.

“Ez jól mutatja, hogy valami nincs rendben, és ez nem politikai kérdés, vádaskodás, nem az uniós vagy brüsszeli bürokraták iránt érzett ellenszenv, hanem ténykérdés. Ez a helyzet, elszúrták.”

– fogalmazott a miniszterelnök, aki szerin hétről hétre derül ki, hogy a szállítmányok, amiket lekötöttek, megrendeltek, nem érkeznek meg vagy nem annyi érkezik.

Azt, hogy öt uniós tagállam – Ausztria, Csehország, Szlovénia, Bulgária és Lettország – EU-csúcsot hívna össze a vakcinaelosztás miatt, a magyar kormányfő úgy értékelte: osztja az osztrák kancellár véleményét. “Valami nem stimmel” – mondta, jelezve, az volt a megállapodás, hogy lakosságarányosan fogják a vakcinákat szétosztani, de nem ezt tapasztalják, hiszen van olyan ország, amely többet kap, van, amelyik kevesebbet.

Hangsúlyozta: ha Magyarország nem rendelt volna 3,5 millió keleti – orosz és kínai – vakcinát, amivel már 500 ezer embert be is oltottak, akkor most “nagy bajban lennénk”.

Orbán Viktor szólt arról is, hogy most csak olyan vakcinával oltanak, amiből kétszer kell kapni. Ezért is van raktáron vakcina és aki ennek az ellenkezőjét állítja, az sunyi módon hazudik.

Hirtv, MTI

- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Mától egy hónapig szünetel a forgalom a Nyugatiban

cs3_admin

Szombattól hőségriasztás lép életbe

cs3_admin

Három embert a tűzoltók feszítővágó segítségével emeltek ki, amikor fának csapódott egy autó Hernádnál

cs3_admin

Szörnyethalt egy 17 éves lány a brutális balesetben

cs3_admin

Magyarország június 24-től visszaállítja belső schengeni határain a normális átjárást

cs3_admin

107 az új fertőzött, elhunyt 9 beteg

cs3_admin

Elfogadták a 2022-es költségvetést

cs3_admin

Egy nap alatt elfogyott az első keret, ezért a teljes összegre megnyitják a pályázatot az elektromos autó vásárlásához

cs3_admin

Meghalt 10 beteg, 57-tel nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon

cs3_admin

Honlapunk megfelelő működéséhez „sütiknek” nevezett adatfájlokat (angolul: cookie) kell elhelyeznünk számítógépén, Ön bármikor módosíthatja ezeket a beállításokat a böngészőjében. Elfogadom Olvasd tovább