Térség

Nemesi Pál: a Dél-Alföldön egyszerre cél a felzárkózás és a versenyképesség javítása

A Dél-Alföldön a következő tíz évben egyszerre cél a felzárkózás és a versenyképesség javítása – jelentette ki Nemesi Pál, a Dél-alföldi Gazdaságfejlesztési Zónáért felelős kormánybiztos pénteken.

    A politikus a Csongrád Megyei Kereskedelmi- és Iparkamara online megrendezett szakmai napján úgy fogalmazott, a régióra jellemző az intézményi és infrastrukturális szétszakadozottságot, a klímaváltozás, valamint a népességfogyás. Hozzátette: ezek azok az egymással összefüggő stratégiai területek, melyeken változást kell elérni a következő években.
    A régió gazdaságának alappillére a mezőgazdaság és az erre épülő élelmiszeripar – mondta a kormánybiztos, aki emellett a lehetséges kitörési pontok között említette a szoftveripart és az idegenforgalmat, ezen belül az öko-, aktív- és egészségturisztikát.
    Békéscsaba és Gyula térségében már elindultak a repülő- és hadiipari beszállítói programhoz kapcsolódó beruházások és újabbak előkészítése is folyik – tudatta Nemesi Pál, hozzátéve: ezekhez kapcsolódva szükség lenne helyben a műszaki felsőoktatás meghonosítására.
    Szegeden az ELI-ALPS lézerközpont szomszédságában tervezett science park kialakítását fel kell gyorsítani – közölte a politikus.
    A tervezett infrastrukturális fejlesztések között Nemesi Pál felsorolta az autópálya-hálózat további bővítését, a kelet-nyugati irányú közlekedési kapcsolatok erősítését, a Szeged-Szabadka vasúti kapcsolat helyreállítását, valamint a harmadik szegedi Tisza-híd megépítését. Ez utóbbi tervezése már folyik, a beruházás öt-hat éven belül elkészül – mondta.
    A munkaerő-utánpótlás szempontjából a Vajdaság a térség fontos bázisa, jól képzett szakemberek állnak rendelkezésre, ahhoz, hogy ez így maradjon, szoros együttműködésre van szükség az oktatás területén – hangsúlyozta a kormánybiztos.
    Nógrádi Zoltán (Fidesz-KDNP) mórahalmi polgármester hangsúlyozta, elengedhetetlen a határ menti területek összehangolt fejlesztése. A digitalizációban, az agráripar, a precíziós mezőgazdaság fejlesztésében komoly lehetőségek rejlenek. Az idegenforgalom bővítése során is a dél-alföldi és a vajdasági fejlesztési elképzelések koordinálására, egységes turisztikai desztináció kialakítására, az egészségturizmus erősítésére van szükség.

MTI

Fotó: MH/Katona László

- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Baleset a 442-es úton

cs3_admin

Ketten sérültek meg amikor fának csapódott egy kisbusz Vásárhely közelében

cs3_admin

Halálos baleset az M43-as autópályán

cs3_admin

Két személygépkocsi ütközött Orosháza és Kardoskút között

cs3_admin

Egy üzem épülete és egy raktár égett Vásárhelyen

cs3_admin

Baleset a Jókai és a Damjanich utca kereszteződésében Vásárhelyen

cs3_admin

Kamion pótkocsija égett Nyárlőrincnél

cs3_admin

Ketten sérültek meg egy frontális ütközésben Tiszaalpárnál

cs3_admin

A gazdaboltokat ellenőrzi Csongrád-Csanád megyében a NAV

cs3_admin

Honlapunk megfelelő működéséhez „sütiknek” nevezett adatfájlokat (angolul: cookie) kell elhelyeznünk számítógépén, Ön bármikor módosíthatja ezeket a beállításokat a böngészőjében. Elfogadom Olvasd tovább