Belföld Gazdaság

Csökkentek az ingatlanárak az újépítésű lakások kedvezményes áfájának köszönhetően

New building area with a lot of green

Az ingatlanpiacon árcsökkenést és kínálatbővülést eredményezett az állami lakásprogram, azon belül a kedvezményes lakásépítési áfa visszaállítása: az intézkedés bejelentése után az új lakások és házak kínálata országosan 4 százalékkal nőtt, miközben a kínálati árak a fővárosban és vidéken is csökkentek – közölte az Ingatlan.com szerdán az MTI-vel.

Az ingatlanhirdetési portál adatai szerint decemberben 127 százalékkal, tavaly október óta pedig éves összevétésben több mint 60 százalékkal nőtt az eladásra kínált új lakások és házak iránti érdeklődés.

A közleményben Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője ismertette, az állami lakásprogram tavaly októberben bejelentett új, 2021-től elérhető elemei állnak a folyamat hátterében: elsősorban a kedvezményes, 5 százalékos lakásépítési áfa újbóli bevezetése, valamint a családi otthonteremtési kedvezménnyel vásárlók áfa-visszaigénylési lehetősége miatt nőtt meg az érdeklődés az új lakóingatlanok iránt.

Az új lakások és házak kínálatának bővüléséről megjegyezték, hogy míg a főváros legjelentősebb újlakás-kínálatával rendelkező XIII. kerületben kevesebb új lakás volt a piacon január elején, mint három hónappal korábban, a második helyen álló XI. kerületben 22 százalékkal, a harmadik helyen álló IX. kerületben pedig 17 százalékkal több új lakóingatlanból válogathatnak az új lakás vásárlását tervező háztartások.

Balogh László szerint az 5 százalékos áfakulcs bevezetésének hatása már látszik a kínálati árakon. Példaként említette, hogy a XIII. kerületi új lakások átlagos kínálati négyzetméterára szeptemberhez képest 1,1 százalékkal 900 ezer forint alá csökkent decemberre. A XI. kerületben 1,4 százalékkal 923 ezer forintra, a IX. kerületben pedig 2,9 százalékkal 866 ezer forintra csökkentek három hónap alatt a négyzetméterárak – tette hozzá a szakértő.

Közölték, hogy a vidéki nagyvárosok közül Kecskeméten 18 százalékkal nőtt az új lakóingatlanok kínálata, miközben az átlagos négyzetméterárak 10 százalékkal, 610 ezer forintra mérséklődtek. Debrecen az ingatlan.com szerint kivételnek számít, mert a 6 százalékos kínálatbővülés ellenére a négyzetméterárak 3 százalékkal, 634 ezer forintra nőttek tavaly szeptember óta.

Ugyanakkor jelezték, az áfacsökkentés hatásaként számottevően bővült a kínálat Egerben, Győrben, Szegeden, Szombathelyen, Székesfehérváron és Veszprémben is.

Forrás: MTI, Kiemelt kép: Envato elements



- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Varga Mihály: a magyar gazdaság jövőre ismét az uniós rangsor élmezőnyében lehet

Szabó Viktor

Orbán Viktor: a magyar szabadság őrtüzeinek fénye ma is messzire látszik

Szabó Viktor

A köztársasági elnök kiírta a választások időpontját

Szabó Viktor

Németh Szilárd: februárban is a magyar családok kapták legolcsóbban az áramot és a földgázt Európában

Szabó Viktor

Orbán Viktor: Sulyok Tamás a nyugalmát át tudja adni mindannyiunknak; Donald Trump a béke elnöke

Szabó Viktor

Sulyok Tamás: a jogállamot kívánom képviselni

Szabó Viktor

Elsöprő erővel győzne a Fidesz–KDNP, ha ma tartanák a választásokat

Szabó Viktor

Varga Mihály: újabb 30 milliárd forintnyi, korábban blokkolt uniós forrás érkezett Magyarországra

Szabó Viktor

Jó hír a szentesi és csongrádi autósoknak is! Könnyebbség jön a gépjárműadó fizetésben!

Szabó Viktor

Honlapunk megfelelő működéséhez „sütiknek” nevezett adatfájlokat (angolul: cookie) kell elhelyeznünk számítógépén, Ön bármikor módosíthatja ezeket a beállításokat a böngészőjében. Elfogadom Olvasd tovább