Belföld

11 milliárd forint támogatással indulnak új, a megújuló energiatermelést segítő fejlesztések

Solar energy panel

Eredményesen zárult két energetikai innovációs kiírás, a megújuló energiatermelés térnyerését lehetővé tevő fejlesztésekhez csaknem 11 milliárd forint támogatást nyertek el a pályázók – jelentette be az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) energiaügyekért és klímapolitikáért felelős államtitkára szerdai budapesti online sajtótájékoztatóján.

    Kaderják Péter elmondta: a karbonmentes energiatermelés integrációját megkönnyítő power-to-gas (áramból gáz) technológiák támogatására a szaktárca eredetileg 4 milliárd forintot szánt, de a pályázatok magas színvonala és a jelentős túligénylés miatt a keretet 8 milliárd forintra emelték. Ezzel a támogatással a következő két évben öt mintaprojekt valósulhat meg, összesen csaknem 12,5 milliárd forint beruházási költséggel.
    A naperőművek térnyerése miatt szükségessé váló innovatív hálózatfejlesztési megoldásokhoz, valamint akkumulátoros villamosenergia-tároló telepítéséhez 2,7 milliárd forintot nyertek el vállalatok, a támogatások 4,7 milliárd forint értékű fejlesztés megvalósítását segítik együtt.
    A hazai forrásból előállítható energiatermelés ösztönzése nem csak Magyarország 2050-re kitűzött klímasemlegességének eléréséhez járul hozzá, hanem az ország importigényének csökkentéséhez, így az ellátásbiztonság növeléséhez is – hangsúlyozta Kaderják Péter.
    A power-to-gas technológiák támogatásáról az államtitkár elmondta: valamennyi projekt közös eleme, hogy a nagy mennyiségben termelt, egy adott pillanatban felesleges karbonmentes, zöld villamos energia hasznosítására nyújtanak megoldást. Gáznemű energiahordozóvá, hidrogénné vagy biometánná alakítják a villamos energiát, így az akkumulátoros technológiák lehetőségeihez képest jóval hosszabb ideig teszik tárolhatóvá.
    Az ilyen megoldásokra az időjárásfüggő napelemes termelés felfutásával egyre nagyobb szükség lesz, mert biztosíthatják az ingadozó villamosenergia-termelés befogadásához szükséges hálózati rugalmasságot – ismertette.
    A minél nagyobb arányú karbonmentes áramtermeléshez nagy mennyiségű megújuló energiára van szükség, ennek kezelését, adott esetben tárolását tudják megoldani ezek a fejlesztések – fejtette ki Kaderják Péter.
    Kiemelte, hogy a nyertes vállalatok felsőoktatási intézményekkel, kutatóközpontokkal együttműködve valósítják meg a mintaprojekteket.
    Az államtitkár hangsúlyozta: a klímavédelmi célokat úgy szeretnék elérni, hogy közben a gazdaságfejlesztést is ösztönözzék, az energiaellátás biztonsága pedig ne kerüljön veszélybe. Mint mondta, ennek megvalósításához elengedhetetlen új megoldások megtalálása.
    A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) közreműködésével meghirdetett energetikai innovációs pályázatok pénzügyi forrását a szén-dioxid-kvóták értékesítéséből származó bevételek klímavédelmi célú felhasználását szolgáló, az ITM kezelésében álló zöldgazdaság-finanszírozási rendszer biztosítja – jelezte Kaderják Péter.
    Birkner Zoltán, az NKFIH elnöke a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: a jövő a zöld gazdaság, illetve a zöld energia iparágban is arról szól majd, hogy a tudást létrehozók és a felhasználók, az egyetemi, kutatóintézeti ismeretek és a piaci igények hogyan kapcsolódnak össze; ennek létrejöttét támogatják az energetikai innovációs pályázatok.

MTI



- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Varga Mihály: a magyar gazdaság jövőre ismét az uniós rangsor élmezőnyében lehet

Szabó Viktor

Orbán Viktor: a magyar szabadság őrtüzeinek fénye ma is messzire látszik

Szabó Viktor

A köztársasági elnök kiírta a választások időpontját

Szabó Viktor

Németh Szilárd: februárban is a magyar családok kapták legolcsóbban az áramot és a földgázt Európában

Szabó Viktor

Orbán Viktor: Sulyok Tamás a nyugalmát át tudja adni mindannyiunknak; Donald Trump a béke elnöke

Szabó Viktor

Sulyok Tamás: a jogállamot kívánom képviselni

Szabó Viktor

Elsöprő erővel győzne a Fidesz–KDNP, ha ma tartanák a választásokat

Szabó Viktor

Varga Mihály: újabb 30 milliárd forintnyi, korábban blokkolt uniós forrás érkezett Magyarországra

Szabó Viktor

Jó hír a szentesi és csongrádi autósoknak is! Könnyebbség jön a gépjárműadó fizetésben!

Szabó Viktor

Honlapunk megfelelő működéséhez „sütiknek” nevezett adatfájlokat (angolul: cookie) kell elhelyeznünk számítógépén, Ön bármikor módosíthatja ezeket a beállításokat a böngészőjében. Elfogadom Olvasd tovább