Belföld

Jövőre még több támogatást ad a kormány a vidék fejlesztésére

Nem befolyásolta a koronavírus-járvány érdemben a Magyar falu program végrehajtását, sőt, a kormányzat év közben további 62 milliárd forint többlettámogatásról hozott döntést – erről beszélt a Magyar Nemzetnek a Miniszterelnökség modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztosa. Gyopáros Alpár hangsúlyozta, jövőre még több forrás lesz a vidék fejlesztésére.

A Magyar Falu Program idei pályázati alprogramja lezárult, minden kategóriában kihirdettük a nyerteseket – közölte a Magyar Nemzet érdeklődésére a Miniszterelnökség modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztosa. Gyopáros Alpár kiemelte: az idén 22 pályázati felhívást tettek közzé, amelyek lényegében lefedik az élet minden területét.

A politikus rámutatott arra, hogy

a program indulása óta még két év sem telt el, de a rendelkezésre álló adatok és a kistelepülések visszajelzései azt mutatják, hogy nagy szükség van a falvakban a pályázati forrásokra.

– Az eddigi nyertes pályázatok száma meghaladja a 12 ezret, a kifizetett támogatások összege pedig a 130 milliárd forintot. A jogosult települések több mint 95 százaléka nyert már támogatást valamilyen helyben fontos fejlesztés megvalósítására – hangsúlyozta.

A kormánybiztos az egyes programelemekkel kapcsolatban kifejtette: a kormány a programon keresztül eddig, több mint 12 milliárd forintot fordított az egészségügyi alapellátás színvonalának javítására. Orvosi rendelők fejlesztésére négyszáznál is több település pályázott sikerrel. Emellett több, mint 1600 óvodai fejlesztéssel kapcsolatos pályázatot támogattak, 17 milliárd forintot meghaladó összegben. Népszerű volt mindkét évben az önkormányzatok saját tulajdonú utcáik, hídjaik, járdáik felújítására meghirdetett pályázati kiírás, idén pedig már falusi kerékpárutak építésére is lehetett támogatást szerezni. A kistelepülések közlekedési infrastruktúra fejlesztésének támogatására a program indulása óta 24 milliárd forintot fordított a kormány, amelyből több mint 1600 nyertes pályázatot támogattak. Egyházi és önkormányzati temetői infrastruktúra fejlesztésére több mint ezren pályáztak sikerrel, ők 6,5 milliárd forinton osztozhatnak.

– Emellett a falvakban élők közösségeinek, valamint helyi és nemzeti identitástudatának erősítése érdekében közösségi terek kialakítására, közösségszervező foglalkoztatására és programok megvalósítására is írtunk ki pályázatokat az egyházaknak és az önkormányzatoknak.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Meteorológiai szolgálat: északnyugaton már szombaton, délkeleten talán csak jövő hétfőre érkezhet érdemi enyhülés

cs3_admin

Hétfőtől lehet pályázni a precíziós fejlesztések támogatására

cs3_admin

Déltől hőségriadó lépett életbe

cs3_admin

Az ügyészség nyomozást rendelt el a Pegasus-ügyben

cs3_admin

Nyilvánosságra hozták Ferenc pápa budapesti és szlovákiai látogatásának programját

cs3_admin

Csongrád-Csanád megyében érvényben marad a tűzgyújtási tilalom

cs3_admin

A Nyugati pályaudvaron zavartalan a vonatközlekedés hajnaltól

cs3_admin

Torlódás alakult ki a röszkei határátkelőknél

cs3_admin

A kormány lehetővé teszi a harmadik oltás felvételét

cs3_admin

Honlapunk megfelelő működéséhez „sütiknek” nevezett adatfájlokat (angolul: cookie) kell elhelyeznünk számítógépén, Ön bármikor módosíthatja ezeket a beállításokat a böngészőjében. Elfogadom Olvasd tovább