Belföld

Jövőre még több támogatást ad a kormány a vidék fejlesztésére

Nem befolyásolta a koronavírus-járvány érdemben a Magyar falu program végrehajtását, sőt, a kormányzat év közben további 62 milliárd forint többlettámogatásról hozott döntést – erről beszélt a Magyar Nemzetnek a Miniszterelnökség modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztosa. Gyopáros Alpár hangsúlyozta, jövőre még több forrás lesz a vidék fejlesztésére.

A Magyar Falu Program idei pályázati alprogramja lezárult, minden kategóriában kihirdettük a nyerteseket – közölte a Magyar Nemzet érdeklődésére a Miniszterelnökség modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztosa. Gyopáros Alpár kiemelte: az idén 22 pályázati felhívást tettek közzé, amelyek lényegében lefedik az élet minden területét.

A politikus rámutatott arra, hogy

a program indulása óta még két év sem telt el, de a rendelkezésre álló adatok és a kistelepülések visszajelzései azt mutatják, hogy nagy szükség van a falvakban a pályázati forrásokra.

– Az eddigi nyertes pályázatok száma meghaladja a 12 ezret, a kifizetett támogatások összege pedig a 130 milliárd forintot. A jogosult települések több mint 95 százaléka nyert már támogatást valamilyen helyben fontos fejlesztés megvalósítására – hangsúlyozta.

A kormánybiztos az egyes programelemekkel kapcsolatban kifejtette: a kormány a programon keresztül eddig, több mint 12 milliárd forintot fordított az egészségügyi alapellátás színvonalának javítására. Orvosi rendelők fejlesztésére négyszáznál is több település pályázott sikerrel. Emellett több, mint 1600 óvodai fejlesztéssel kapcsolatos pályázatot támogattak, 17 milliárd forintot meghaladó összegben. Népszerű volt mindkét évben az önkormányzatok saját tulajdonú utcáik, hídjaik, járdáik felújítására meghirdetett pályázati kiírás, idén pedig már falusi kerékpárutak építésére is lehetett támogatást szerezni. A kistelepülések közlekedési infrastruktúra fejlesztésének támogatására a program indulása óta 24 milliárd forintot fordított a kormány, amelyből több mint 1600 nyertes pályázatot támogattak. Egyházi és önkormányzati temetői infrastruktúra fejlesztésére több mint ezren pályáztak sikerrel, ők 6,5 milliárd forinton osztozhatnak.

– Emellett a falvakban élők közösségeinek, valamint helyi és nemzeti identitástudatának erősítése érdekében közösségi terek kialakítására, közösségszervező foglalkoztatására és programok megvalósítására is írtunk ki pályázatokat az egyházaknak és az önkormányzatoknak.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Hatvanöt évvel ezelőtt cserbenhagyták a magyarokat

cs3_admin

Baleset a 4-es számú főúton

cs3_admin

Csaknem 8,5 milliárd forint jut a tanévben iskolatej-, iskolagyümölcs- és iskolazöldség-programra

cs3_admin

Több mint ezer határsértő ellen intézkedtek a rendőrök a hétvégén

cs3_admin

Farkas Sándor: megerősítette a családi gazdaságokat a kormány

cs3_admin

Orbán Viktor: A negyedik hullám lassan bekeríti Magyarországot

cs3_admin

Stabil Fidesz-előnyt mérnek a közvélemény-kutatók

cs3_admin

121 településen nyílik új kisbolt a Magyar falu program révén

cs3_admin

Október 15-én kezdődnek az őszi érettségik

cs3_admin

Honlapunk megfelelő működéséhez „sütiknek” nevezett adatfájlokat (angolul: cookie) kell elhelyeznünk számítógépén, Ön bármikor módosíthatja ezeket a beállításokat a böngészőjében. Elfogadom Olvasd tovább