Belföld

Hamarosan akár százhatvannal is vonatozhatunk

Train in urban train station

Több fontos vasúti pályaszakasz felújítása folytatódik hamarosan, így lesz, ahol akár 160 kilométer per órás sebességgel is közlekedhetnek a vonatok. De folytatódik a járműpark korszerűsítése is, ami nem utolsósorban környezetvédelmi célokat is szolgál. A MÁV azt szeretné, hogy minél többen válasszák a vasutat az autóval szemben. Ennek érdekében több helyen sűrítik a járatokat, és változnak a tarifák is – hangzott el az M1 Híradójában.

A Dunántúlra már egyre több vonattal lehet utazni a fővárosból. Vasárnaptól pedig az Alföldre és Észak-Magyarországra is sűríti járatait a MÁV-Start. A menetjegy is olcsóbb lesz, mintegy tíz százalékkal, mert nem kell IC-, illetve gyorsvonati pótjegyet váltani.

Homolya Róbert, a MÁV Zrt. vezérigazgatója elmondta: az a cél, hogy minél többen válasszák a vasutat az autóval szemben. Ez azért is fontos, mert az Európai Unió azt szeretné elérni, hogy 2050-re nulla százalékra csökkenjen a szén-dioxid-kibocsátás.

Arról is beszélt, hogy a fejlesztésekkel – amelyek a 2021-től kezdődő uniós pénzügyi ciklusban felgyorsulhatnak – egy korszerű, utasbarát és rugalmas közösségi közlekedést kell kialakítani.

Éppen ezért folytatják a vasúti pályák korszerűsítését, így például teljesen felújítják a Hatvan és Miskolc, a Debrecen és Nyíregyháza közötti pályaszakaszt, és tovább viszik az észak-balatoni vasútvonal villamosítását is, lecserélik a járműparkot is. Jelenleg több mint 100 mozdony és 50 hibrid motorvonat beszerzésére írtak ki közbeszerzési eljárást, és idén átadják az 50. hazai gyártású IC+ motorkocsit is.

A közösségi közlekedés vonzerejének növelése érdekében a Volánnál is jelentős fejlesztések várhatók, így a közeljövőben a közlekedési társaság több mint 700 autóbuszt vásárol. A fejlesztéssel jövőre lecserélik a járműpark 10 százalékát.

hirado.hu

Kiemelt kép illusztráció/Envato elements


- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Varga Mihály: a második fél évben visszatérhet a gazdasági növekedés

Szabó Viktor

Szentesen, Csongrádon és Kisteleken is maradnak a kötelező akciók

Szabó Viktor

Magyar mezőgazdasági szakmai szervezetek az ukrán gabonaimport újbóli korlátozását kérik az uniótól

Szabó Viktor

Orbán Viktor felszólalásával kezdődik a parlament őszi ülésszaka

Szabó Viktor

Belügyminisztérium: a pedagógus átlagbér idén bruttó félmillió forint körül alakul

Szabó Viktor

Nézőpont: toronymagasan vezet a Fidesz

Szabó Viktor

Puffasztott rizsszeletet hív vissza az Aldi

Szabó Viktor

Már egymillió migránst tartóztattak fel a magyar hatóságok

Szabó Viktor

Napelemesek figyelem! Kocsis Máté az éves szaldóelszámolásának visszaállítását kéri a kormánytól

Szabó Viktor

Honlapunk megfelelő működéséhez „sütiknek” nevezett adatfájlokat (angolul: cookie) kell elhelyeznünk számítógépén, Ön bármikor módosíthatja ezeket a beállításokat a böngészőjében. Elfogadom Olvasd tovább