Térség

Több mint 1100-an vehettek részt a nyári diákmunkában Csongrád-Csanád megyében

A 2020. július 1-től augusztus 31-ig tartó országos programot az Innovációs és Technológiai Minisztérium hárommilliárd forintos keretösszeggel hirdette meg júniusban, amelyből 111,5 millió forint kerettel 800 fő – 16-25 év közötti nappali tagozatos diák – munkavállalását segítette Csongrád-Csanád megyében. A kormányhivatal további 53,5 millió forintot csoportosított át a diákok foglalkoztatására – így összesen több mint 1100 fiatal támogatása valósult meg.

A tavalyi évhez hasonlóan az idei programban nemcsak a területi, települési önkormányzat és önkormányzati alaptevékenységet végző intézménye lehetett munkáltató, hanem a mezőgazdaság, a turizmus és a vendéglátás területén is lehetőség nyílt munkatapasztalat-szerzésre.

Csongrád-Csanád megyében 2020. augusztus 31. napjáig önkormányzati diákmunkára 118 kérelem érkezett, melynek érintett létszáma 962 fő, a támogatás összege közel 138,81 millió Ft volt. Mezőgazdaság területén 4 kérelem érkezett, az érintett létszám 10 fő, a támogatás összege közel 1,27 millió forint volt. Turizmus és vendéglátás területén 59 kérelem érkezett, ezek érintett létszáma 149 fő, a támogatás összege pedig mintegy 22 millió forint volt.

A program alatt a diákok számos munkakörben dolgoztak, a jellemző tevékenységek közé tartoznak az irattárrendezés, katalogizálás, az idősgondozás, egyszerű kisegítő gondozási feladatok, kulturális programok szervezése, gyermekgondozás, vízőr, ill. konyhai kisegítő. A támogatott foglalkoztatók közül leginkább kiemelést érdemelnek a bölcsődék, óvodák, művelődési házak, múzeumok, könyvtárak, vendéglátó egységek, valamint a családsegítő- és gondozási központok.

Támogatási intenzitás

Önkormányzati diákmunka esetén maximum napi 6 órás munkavégzésre volt lehetőség és az állam szakképzettséget nem igénylő munkakör esetében 120.750 Ft/fő/hó munkabért, szakképzettséget igénylő munkakörben 157.950 Ft/fő/hó munkabért, illetve a munkabérhez kapcsolódó szociális hozzájárulási adót 100 százalékban fizette meg támogatásként.

A mezőgazdaság, a turizmus és a vendéglátás területén legfeljebb napi 8 órás munkavégzés volt támogatható, a munkabér és a kapcsolódó szociális hozzájárulási adó összegének pedig 75 százaléka került megtérítésre. A fennmaradó bérköltséget és járulékait a munkáltatónak kellett viselnie. A támogatás megállapítása során havi munkabérként a szakképzettséget igénylő munkakör esetében 157.950 Ft/fő/hó, szakképzettséget nem igénylő munkakör esetében pedig 120.750 Ft/fő/hó összeg volt figyelembe vehető.

A Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal Sajtószolgálata



- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Szentesiek, csongrádiak vigyázzatok! Idén a szokásosnál is korábban jöhetnek a kullancsok!

Szabó Viktor

Óvatosan a Szentes, Csongrád és Kistelek környéki utakon (is)!

Szabó Viktor

Jó hír a szentesi és csongrádi autósoknak is! Könnyebbség jön a gépjárműadó fizetésben!

Szabó Viktor

Munkácsy, a festőfejedelem musicalt mutatja be a Békéscsabai Jókai Színház

Szabó Viktor

Farkas Sándorral is tárgyalt Navracsics Tibor Szegeden

Szabó Viktor

Szentesiek, csongrádiak figyelem! Életbe lépett a „vörös kód”!

Szabó Viktor

A Szentest és Csongrádot útba ejtő Volánbuszokat is élőben követheti a telefonján

Szabó Viktor

Szentesre és Csongrádra is markáns lehűlés érkezik

Szabó Viktor

Boldog új évet, Cs3.hu Család!

Szabó Viktor