Kult

Egy apáca, akire már életében szentként tekintettek

Az életem irányát megmutató idézet “Élj másokért és boldog leszel” Teréz Anyától származik. De ki is volt ő valójában? Talán sokak szerint a téma nem való a közösségi oldalra én mégis fontosnak érzem, hogy a Teréz anyával kapcsolatos gondolataimat a nyilvánosság elé tárjam. Hiszen az ő életének több fontos időpontja is ezekhez a napokhoz kötődik: augusztus 26-án született (1910-ben), szeptember 5-én hunyt el (1997-ben), és szeptember 4-én avatták szentté (2016-ban).

Lehajolt azokhoz, akiket elküldtek, akiket az út mellett hagytak meghalni, meglátva bennük az Istentől kapott méltóságukat. Felemelte hangját a világi hatalmasok ellen, így bűntudat támadhatott bennük a felelősségük miatt, hogy megteremtették a szegénységet.” – ezeket a szavakat mondta I. Ferenc pápa 2016 szeptember 4-én, amikor a Vatikán Szent Péter téren több tízezer hívő előtt szentté avatta Teréz anyát. És amíg életében legendává vállt apáca karizmatikus személyisége és megingathatatlan lelki ereje méltán meghódította a világot, immáron Szent Teréz anyaként szellemisége most is él.

Teréz anya (eredeti nevén: Agnes Bojaxhiu) 110 évvel ezelőtt 1910 augusztus 26-án született a macedóniai Skopjéban. Fiatal kislányként találkozott Jezsuita szerzetesekkel, akik megjárták Indiát és meséltek az ottani missziós tevékenységükről. Ez volt Teréz anya első, életét meghatározó élménye, hiszen alig 18 éves még, amikor eldönti, hogy ő is nővér lesz Indiában. Elutazik a szubkontinensre és 1931-ben Dardzsilingben szerzetesi fogadalmat tesz, szent Teréz karmelita szerzetesnő iránti tiszteletből felveszi a Teréz nevet.

Ezt követően közel két évtizeden át a kalkuttai Szent Mária szerzetes iskolában tanít, majd az iskola igazgatója is lesz. 1946 szeptemberében lelki gyakorlatra utazva a vonaton megdöbbentette a nyomor és a szegénység, amit tapasztalt. Ekkor ébredt rá igazi küldetésére – eldöntötte, hogy elhagyva a kolostort a szegények szolgálatába áll. Ez volt Teréz anya életében a “sugallat napja”. Engedélyt kért – és kapott – a pápától, szerzetesi ruháját a később jelképpé váló kék szegéllyel ellátott fehér szárira cserélte. orvosnővérektől ápolói képzést kapott, majd el kezdett dolgozni Kalkutta nyomornegyedeiben és megnyitotta nyomortelepi iskoláját. 1950-ben pedig megalapította a Szeretet Misszionáriusai szerzetes rendet, amelynek célja az éhezők, rászorulók, betegek, hajléktalanok és kitaszítottak megsegítése lett. Mára a rend a világ 150 országában 600-nál is több missziót működtet, köztük hazánkban is Budapest Józsefváros mellett Miskolcon és Érden is.

Teréz anyát – aki a Bibliában olyan képletesen megírt felebaráti szeretet élő példája volt – számos díjjal tüntették ki. 1971-ben megkapta a XIII. János pápa békedíjat, 1985-ben a Szabadság Érdemrendet, 1997-ben pedig a Nobel békedíjat. És Teréz anya – akit már életében szentként tiszteltek – neve szerte a Földkerekségen mindenütt egyet jelent a elesettek gyámolítójával, alakja pedig sokak számára – nekem is – példakép. Negyed százada már, hogy ő visszaadta lelkét a teremtőnek, de hatása ma is jelen van a mindennapokban – csak észre kell(ene) vennünk…

 Írta: Kormányos Lajos, Csongrád – fotók: Wikipedia

- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Dante-kiállítás nyílik a szegedi Somogyi könyvtárban

cs3_admin

A harang érted is szól…

cs3_admin

A szerelem és hűség fája

cs3_admin

Múzeumok éjszakája – Több mint 500 gyerekprogramot kínálnak országszerte

cs3_admin

Gyermeknapra…

cs3_admin

A nomádok földje kapta a legjobb film Oscarját

cs3_admin

Egy hős hajóorvos példája

cs3_admin

A Nagyhét üzenete

cs3_admin

Újabb három Trónok harca-előzménysorozat készül

cs3_admin

Honlapunk megfelelő működéséhez „sütiknek” nevezett adatfájlokat (angolul: cookie) kell elhelyeznünk számítógépén, Ön bármikor módosíthatja ezeket a beállításokat a böngészőjében. Elfogadom Olvasd tovább