Belföld

Szekszárdon tartották az Agrárszakképző iskolák országos tanévnyitóját

A színvonalas tapasztalatszerzésre alapuló gyakorlati oktatás érdekében az Agrárminisztérium támogatásával huszonnégy, a tárca fenntartásában lévő szakintézmény 1-1 erőgépet szerezhet be az idei tanévben – jelentette ki Nagy István agrárminiszter, az Agrárszakképző iskolák országos tanévnyitóján, Szekszárdon.

A Dunántúli Agrárszakképző Központ Csapó Dániel Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakiskola és Kollégiumában tartott országos tanévnyitón hét intézmény vehette át a korszerű, mai technológiai követelményeknek megfelelő traktorokat.

A tárcavezető jelezte, hogy az erőgépeknek köszönhetően bővülhet az iskolák képzési kínálata és a szakmai végzettséggel párhuzamosan megerősíthetik a digitális kompetenciákat, továbbá a munkaerőpiac által elvárt, gyakorlatban alkalmazható digitális szaktudásra tehetnek szert a diákok.

Nagy István felhívta a figyelmet, hogy az agrárszakképző iskolák magas színvonalú működése nagymértékben hozzájárul hazánk agrárgazdaságának további megerősítéséhez, versenyképességének növeléséhez és a megfelelő szakember-utánpótlás biztosításához. Hozzátette: az idei évben jelentős mérföldkőhöz érkezett az agrárszakképzés, hiszen július elsejétől az Agrárminisztérium által fenntartott 56 szakképző intézmény 5 centrumban folytatja tevékenységét. Ezzel a tárca a második legnagyobb intézményfenntartóként vesz részt a hazai szakképzés rendszerében, ahol az agrárszakképzésben résztvevő diákok csaknem 70 százaléka tanul. A tárcavezető szerint a megalakult agrárszakképzési centrumok helyi szinten adnak választ a gazdaság igényeire, az integráció pedig biztosítja a szervezeti működés minőségének javulását és az összehangolt munkát.

Nagy István az új tanévvel kapcsolatban jelezte, hogy idén négyezernél is több tanuló választotta a mezőgazdasági, erdészeti, az élelmiszeripari, vagy éppen a környezetvédelmi szakképzést a tárca által fenntartott agrárszakképző centrumok iskoláinak egyikében. Hozzátette: az agrárszakképzés nemcsak az agrárágazatok munkaerőigényét hivatott maximálisan kiszolgálni, hanem aktív, innovatív szereplőjévé válik a 21. századi magyar mezőgazdaságnak. Az Agrárminisztérium célja, hogy az agrárképzést választók karrierlehetőséget lássanak a szakképzésben és az agrárium visszanyerje méltó presztízsét.

(AM Sajtóiroda)



- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Agrárminisztérium: folytatódik az öntözésfejlesztés támogatása

Szabó Viktor

Nagy Márton: fenntartható a magyar gazdaság 4 százalék körüli növekedése

Szabó Viktor

Makó fejlődik: Orbán Viktor adta át a termálfürdő új szárnyát

Szabó Viktor

A DK árnyékminiszterelnöke ellen tett büntető feljelentést Pölöskei Gáborné

Szabó Viktor

Életre kelnek a húsvéti hagyományok Ópusztaszeren

Szabó Viktor

Varga Mihály: a magyar gazdaság jövőre ismét az uniós rangsor élmezőnyében lehet

Szabó Viktor

Orbán Viktor: a magyar szabadság őrtüzeinek fénye ma is messzire látszik

Szabó Viktor

A köztársasági elnök kiírta a választások időpontját

Szabó Viktor

Németh Szilárd: februárban is a magyar családok kapták legolcsóbban az áramot és a földgázt Európában

Szabó Viktor