Belföld Koronavírus

Jakab Ferenc: Nő a járványtagadók tábora, ezért is terjed jobban a koronavírus

Covid-19 coronavirus pandemic news.

Eddig 450 olyan, már ismert hatóanyagot teszteltek a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontjának víruslaborjában, amelyről világszerte azt feltételezték, hogy alkalmas lehet az új típusú koronavírus okozta megbetegedés gyógyítására – nyilatkozta a Növekedés.hu-nak Jakab Ferenc, a laboratórium vezetője, aki a magyar fejlesztésű gyógyszerhez is nagy reményeket fűz.

Sokan nem veszik már komolyan a maszkhasználatot, a távolságtartást, azt gondolják, feleslegesek az óvintézkedések. Azt, hogy eddig kevés volt a beteg, azt nem a felelős magatartással magyarázzák, inkább azoknak az egyre erősödő hangoknak hisznek, amelyek szerint csak pánikkeltés van, nincs is igazi járvány.

A járványtagadók tábora nő, ami egy ilyen légúton terjedő fertőzésnél komoly következményekkel járhat – nyilatkozta a Pécsi Tudományegyetem szakértője, aki szerint elég, ha egyetlen ilyen, magát a szakembereknél tájékozottabbnak tartó fertőzött maszk nélkül felszáll a buszra, és eltüsszenti magát.

Jakab Ferenc hozzátette: világszerte és hazánkban is érződik az oltásellenesség negatív hatása, ami szintén rettenetesen nagy baj. Ha nem lennének vakcinák, még mindig százezrek életét nyomorítaná meg a gyermekbénulás, további százezrek életét követelné a fekete himlő, vagy a kanyaró. Ha az oltásellenesség erőre kap, az az egész lakosság számára komoly veszély, nem csak a Covid-19 terjedése miatt.

Kezdődnek a klinikai vizsgálatok

Eddig 450 olyan, már ismert hatóanyagot teszteltek a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontjának víruslaborjában, amelyről világszerte azt feltételezték, hogy alkalmas lehet az új típusú koronavírus okozta megbetegedés gyógyítására. A 450 hatóanyag közül a kutatók egyelőre 5-öt találtak ígéretesnek, olyannak, ami nagyon jó hatásfokkal tudta csökkenteni a vírus fertőzőképességét, laborkörülmények között. Eggyel hamarosan a klinikai vizsgálatok is megkezdődnek – mondta a virológus, aki a Koronavírus-kutató Akciócsoport vezetője is.

Ez az azelasztin nevű hatóanyag, amit egy általánosan használt antihisztamin orrspray alapanyagaként használnak jelenleg, és ami új terápiás gyógyszert jelenthet a koronavírus fertőzésben. Az osztrák Cebina biotechnológiai cég már a klinikai kipróbálást tervezi. 

Jelen pillanatban 139 vakcina-fejlesztési projekt zajlik világszerte, 28 már klinikai kipróbálás alatt van, ezen belül 6 vakcinával az utolsó humán teszteket végzik.

Ezeknek a teljes kiértékelése hosszabb időt vesz majd igénybe, de az első eredmények ez év végére, a jövő év elejére meglesznek, ami alapján már engedélyezni lehet az oltóanyagot, és meg lehet kezdeni a tömeggyártást, talán már a jövő év első felében megkezdődhet a vakcinák alkalmazása – véli a szakember.

Ez nagyon fontos lépés lesz, mert továbbra is a védőoltás az egyetlen valós megoldás a járvány megfékezésére – tette hozzá Jakab Ferenc.

Forrás: portfolio.hu

A kiemelt kép illusztráció/Envato elements- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Megválasztották Magyarország Szépét

Szabó Viktor

Lemondott az MSZP két társelnöke

Szabó Viktor

Orbán Viktor: háború- és migrációpárti, gazdaságellenes koalíció jött létre Weber vezetésével

Szabó Viktor

Varga Mihály: Magyarország élen jár a gazdaságfehérítésben az uniós országok között

Szabó Viktor

Hungarikum lett a kocsi, a szaloncukor és a hatvani Aranyfácán sűrített paradicsom

Szabó Viktor

Az Otthonfelújítási program mintegy 30 ezer lakás felújítására ad lehetőséget

Szabó Viktor

Orbán Viktor: se pénzt, se embert nem küldünk a háborúba

Szabó Viktor

Orbán Viktor: Az emberek világosan megüzenték, békét akarnak!

Szabó Viktor

Orbán Viktor: a választás tétje összeurópai: háború vagy béke

Szabó Viktor