Belföld Koronavírus

Jakab Ferenc: Nő a járványtagadók tábora, ezért is terjed jobban a koronavírus

Covid-19 coronavirus pandemic news.

Eddig 450 olyan, már ismert hatóanyagot teszteltek a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontjának víruslaborjában, amelyről világszerte azt feltételezték, hogy alkalmas lehet az új típusú koronavírus okozta megbetegedés gyógyítására – nyilatkozta a Növekedés.hu-nak Jakab Ferenc, a laboratórium vezetője, aki a magyar fejlesztésű gyógyszerhez is nagy reményeket fűz.

Sokan nem veszik már komolyan a maszkhasználatot, a távolságtartást, azt gondolják, feleslegesek az óvintézkedések. Azt, hogy eddig kevés volt a beteg, azt nem a felelős magatartással magyarázzák, inkább azoknak az egyre erősödő hangoknak hisznek, amelyek szerint csak pánikkeltés van, nincs is igazi járvány.

A járványtagadók tábora nő, ami egy ilyen légúton terjedő fertőzésnél komoly következményekkel járhat – nyilatkozta a Pécsi Tudományegyetem szakértője, aki szerint elég, ha egyetlen ilyen, magát a szakembereknél tájékozottabbnak tartó fertőzött maszk nélkül felszáll a buszra, és eltüsszenti magát.

Jakab Ferenc hozzátette: világszerte és hazánkban is érződik az oltásellenesség negatív hatása, ami szintén rettenetesen nagy baj. Ha nem lennének vakcinák, még mindig százezrek életét nyomorítaná meg a gyermekbénulás, további százezrek életét követelné a fekete himlő, vagy a kanyaró. Ha az oltásellenesség erőre kap, az az egész lakosság számára komoly veszély, nem csak a Covid-19 terjedése miatt.

Kezdődnek a klinikai vizsgálatok

Eddig 450 olyan, már ismert hatóanyagot teszteltek a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontjának víruslaborjában, amelyről világszerte azt feltételezték, hogy alkalmas lehet az új típusú koronavírus okozta megbetegedés gyógyítására. A 450 hatóanyag közül a kutatók egyelőre 5-öt találtak ígéretesnek, olyannak, ami nagyon jó hatásfokkal tudta csökkenteni a vírus fertőzőképességét, laborkörülmények között. Eggyel hamarosan a klinikai vizsgálatok is megkezdődnek – mondta a virológus, aki a Koronavírus-kutató Akciócsoport vezetője is.

Ez az azelasztin nevű hatóanyag, amit egy általánosan használt antihisztamin orrspray alapanyagaként használnak jelenleg, és ami új terápiás gyógyszert jelenthet a koronavírus fertőzésben. Az osztrák Cebina biotechnológiai cég már a klinikai kipróbálást tervezi. 

Jelen pillanatban 139 vakcina-fejlesztési projekt zajlik világszerte, 28 már klinikai kipróbálás alatt van, ezen belül 6 vakcinával az utolsó humán teszteket végzik.

Ezeknek a teljes kiértékelése hosszabb időt vesz majd igénybe, de az első eredmények ez év végére, a jövő év elejére meglesznek, ami alapján már engedélyezni lehet az oltóanyagot, és meg lehet kezdeni a tömeggyártást, talán már a jövő év első felében megkezdődhet a vakcinák alkalmazása – véli a szakember.

Ez nagyon fontos lépés lesz, mert továbbra is a védőoltás az egyetlen valós megoldás a járvány megfékezésére – tette hozzá Jakab Ferenc.

Forrás: portfolio.hu

A kiemelt kép illusztráció/Envato elements

- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Változatos nyárindító programkínálatot nyújtanak a nemzeti parkok

cs3_admin

Meghalt 71 beteg, 1190-nel nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon

cs3_admin

Orbán Viktor: legkorábban Magyarország térhet vissza a normális élethez

cs3_admin

Meghalt 82 beteg, 1416-tal nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon

cs3_admin

Lehoczky Zsuzsát választották a nemzet színészévé

cs3_admin

Az ország nagy részén további zivatarokra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

cs3_admin

Még ma tudnak időpontot foglalni a regisztrált 16-18 évesek

cs3_admin

Folytatódik a Magyar falu program

cs3_admin

Meghalt 96 beteg, 905-tel nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon

cs3_admin

Honlapunk megfelelő működéséhez „sütiknek” nevezett adatfájlokat (angolul: cookie) kell elhelyeznünk számítógépén, Ön bármikor módosíthatja ezeket a beállításokat a böngészőjében. Elfogadom Olvasd tovább