Külföld

Andrzej Duda: Magyarország a lengyelek kipróbált barátja

A jelenlegi geopolitikai helyzetben a közép-európai országoknak szükségük van kipróbált barátokra, a lengyelek számára Magyarország és a magyarok ilyenek – állapította meg Andrzej Duda lengyel elnök abban a levélben, amelyet a lengyel-magyar nyári egyetem résztvevőihez intézett.

    A mintegy kétszáz magyar és lengyel egyetemista részvételével a dél-lengyelországi Krasiczynben e héten zajló 3. lengyel-magyar nyári egyetem keddi gálaestjén felolvasott levélben Andrzej Duda a világban zajló “áttörés jellegű” geopolitikai folyamatokra utalt, és aláhúzta: Lengyelország és Magyarország jelenlegi helyzete megköveteli az erős és hatékony állam építését.
    “Szerencsére mindkét ország már bizonyos ideje olyan politikát képvisel, melynek célja a szuverenitás és a jól felfogott nemzeti érdek megerősítése” – fogalmazott.
    A jelen történelmi pillanat tudatosítja azt is, mennyire szükségünk van “kipróbált barátokra”  – folytatta Duda, aláhúzva: “Lengyelország és a lengyelek számára éppen a magyar nemzet jelent ilyen barátot”.
    Ebben az összefüggésben az államfő kiemelte a kétoldalú együttműködés ikerintézményeinek, a krasiczyni nyári egyetemet szervező lengyelországi Felczak Intézetnek, valamint a magyarországi Felczak Alapítványnak a jelentőségét.
    Rámutatott: közel öt év óta Magyarország részvételével is működik a – Balti-, Fekete- és Adriai-tenger közötti térség országait felölelő – Három Tenger Kezdeményezés, amely formátum, mint írta, bizonyítja: térségünk politikailag megerősödött, és “többé nem a más fővárosokban születő tervek elszenvedő végrehajtója”. A közép-európai országok tudatosították érdekeiket, és képesek együttműködni azok érvényesítésében – szögezte le Andrzej Duda.
    A Parlament mint a demokrácia biztosítéka című szerdai pódiumbeszélgetésben Marek Kuchcinski, a szejm korábbi elnöke, a lengyel-magyar parlamenti baráti tagozat elnöke, a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) parlamenti frakciójának elnökhelyettese, Rácz Zsófia, az Emberi Erőforrások Minisztériumának fiatalokért felelős helyettes államtitkára, valamint Arkadiusz Adamczyk történészprofesszor, a Felczak Intézet Tanácsának elnökhelyettese szólalt fel.
    Rácz kiemelte az átláthatóság, a törvényhozói folyamat nyilvánosságának követelményét, a kompromisszumkeresés elvét a magyar parlamentarizmusban. Bemutatta a parlamenti mechanizmusok megismerését célzó ifjúsági programokat, köztük az országos diákparlamentet.
    Kuchcinski a lengyel és a magyar parlamentarizmus több száz éves hagyományára utalva a legnyitottabbnak és legátláthatóbbnak nevezte a parlamentet a három hatalmi ág intézményei közül, egyebek között a parlamenti viták nyilvánosságára, a szejmben akkreditált több száz újságíró információkhoz való hozzáférésére hivatkozva.
    Kuchcinskinek – aki a krasiczyni nyári egyetem fő ötletadója, valamint a Kárpátok Európája projekt szervezője – szerdán a Felczak Intézet tiszteletbeli nagykövete címét adományozták. A politikus a cím első lengyel viselője, a magyarok közül tavaly Kovács István történész, író, diplomata, a lengyel-magyar együttműködés egyik legendás alakja kapta meg.

MTI

enerzol300

- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Elhunyt Diego Armando Maradona

Endre Araczki

Megint háborús filmet forgat Angelina Jolie

Endre Araczki

Megfertőződött Böjte Csaba ferences szerzetes

cs3_admin

Ausztriában bezárnak a bevásárlóközpontok és az iskolák is

cs3_admin

Trump bejelentette győzelmét

cs3_admin

Terrortámadás történt Bécsben, több halott

cs3_admin

Magyar honvédek sírját gyalázták meg anarchisták Varsóban

cs3_admin

Allah Akbart kiáltozva támadt a járókelőkre egy férfi Párizsban

cs3_admin

Rálőttek egy ortodox papra a franciaországi Lyonban, a támadó elmenekült

cs3_admin

Honlapunk megfelelő működéséhez „sütiknek” nevezett adatfájlokat (angolul: cookie) kell elhelyeznünk számítógépén, Ön bármikor módosíthatja ezeket a beállításokat a böngészőjében. Elfogadom Olvasd tovább