Sport

Faragó Tamást választották a Nemzet Sportolójának

Kárpáti György júniusi halála után új tagot kellett választaniuk a Nemzet Sportolóinak, mivel ismét – az idén már másodszorra – tizenegyen maradtak. Ugyan nem volt törvényszerű, hogy a háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó helyett egy másik vízilabdás kiválóságnak kell átvennie a stafétát, a tagok mégis így döntöttek, és Faragó Tamást választották meg a Nemzet Sportolójának – tájékoztatta a Nemzeti Sportot Szabó Tünde sportért felelős államtitkár.

Gyors ismétlés: a kitüntetésre azok a 60 év feletti, kimagasló eredményt elérő sportolók lehetnek jogosultak, akik a pályafutásuk befejezése után is meghatározó szerepet töltöttek be a magyar sportéletben, Faragó Tamásra pedig mindegyik kitétel igaz. 

Bár a habitusán egyáltalán nem látszik, Montreal olimpiai bajnoka már 67 éves. Dicsőséglistája sportolóként rendkívül hosszú, példának okáért minden olimpiai éremből nyert egyet, amellett világbajnok, kétszeres Európa-bajnok, és nem mellesleg kilencszeres magyar bajnok. Edzőnek sem volt éppen utolsó, a női válogatottat speciel 2001-ben Európa-bajnoki győzelemig, négy évvel később világbajnoki címig vezette. Sportvezetőként pedig még mindig aktív, a Magyar Vízilabda-szövetség elnökségi tagja és a női utánpótlás-válogatottak szakmai igazgatója – minden feltétel mellett ott a pipa.

Emellett a sportág egyik legszínesebb egyénisége, aki abban az időszakban vált világklasszissá, amikor a vízilabdát már nemcsak a medencék partján helyet foglaló nézők, hanem a televízió képernyőjén keresztül már gyakorlatilag mindenki követhette. Népszerűsége évtizedek óta töretlen, amit kétségkívül kiemelkedő tudása és a Montrealban tizenkét év szünet után megnyert, várva várt olimpiai bajnoki cím mellett annak is köszönhet, hogy lázadó stílusával valami mást képviselt, mint amit mindenki megszokott. Mindenről markáns véleménye van, és ezt nem is tartja magában, mondanivalóját a Nemzeti Sport állandó szakértőjeként is rendre megosztja olvasóinkkal, legutóbb a januári, budapesti Európa-bajnokság alatt tette mindezt. Emiatt persze az embereknek is határozott véleménye van róla, de nem ismerünk olyan sportági szereplőt a medencék környékén, aki ne a legnagyobb tisztelettel beszélne „Tonóról”.

Nem véletlen, hogy hiába van a sportágnak összesen tíz háromszoros olimpiai bajnoka, és ezek közül nyolc magyar, mégis a mindössze (szigorúan az említettekhez mérten) egyszeres győztes Faragó lett a Pólósok pólósa a Nemzeti Sport, a Magyar Nemzet és az Origo közös szavazásának szakértő szakmai zsűrije szerint. 

„Miután kilenc olimpiát nyerni egy csapatsportágban csak úgy lehetséges, hogy klasszisok sora nő fel az országban, közöttük a legjobbnak találtatni még úgy is megható, hogy a szavazás nyilvánvalóan szubjektív. De most fogjuk fel úgy, hogy a végeredmény objektív…” – mondta a rá jellemző módon a szavazás eredményhirdetésekor.

 ALAPÍTÓ TAGOK
Albert Flórián (labdarúgás) 2004–2011
Balczó András (öttusa) 2004–
Gyarmati Dezső (vízilabda) 2004–2013
Hammerl László (sportlövészet) 2004–
Ivánkay Mária (parasport, asztalitenisz) 2004–
Keleti Ágnes (torna) 2004–
Kulcsár Győző (vívás) 2004–2018
Polyák Imre (birkózás) 2004–2010
Portisch Lajos (sakk) 2004–
Puskás Ferenc (labdarúgás) 2004–2006
Székely Éva (úszás) 2004–2020
Zsivótzky Gyula (atlétika) 2004–2007
KÉSŐBB CSATLAKOZÓ JELENLEGI TAGOK
Kamuti Jenő (vívás) 2017–
Magyar Zoltán (torna) 2015–
Monspart Sarolta (tájfutás, sífutás) 2020–
Rejtő Ildikó (vívás) 2007–
Schmitt Pál (vívás) 2014–
Varga János (birkózás) 2018–
KÉSŐBB CSATLAKOZÓ, ELHUNYT TAGOK
Buzánszky Jenő (labdarúgás) 2011–2015
Grosics Gyula (labdarúgás) 2011–2014
Földi Imre (súlyemelés) 2007–2017
Kárpáti György (vízilabda) 2013–2020
Forrás: Nemzetisport

– Hirdetés –

Hasonló bejegyzések

Új lendületet kap a legrégebbi magyar kupasorozat

cs3_admin

A hétvégén rendezik meg a XVII. Diapolo Kupát Szentesen

cs3_admin

70 millió fontot érő meccset játszik vasárnap a Manchester United

tk_arpad

22 koronavírusteszt lett pozitív a CFR Cluj csapatánál

cs3_admin

Nagy sztárral erősödött a Pick Szeged ellenfele a norvég Elverum

cs3_admin

Örökrangadóval indul augusztus 15-én az NB I

cs3_admin

Új sportcsatornán lesz látható Magyarországon az NFL

cs3_admin

Rebrov az év edzője

cs3_admin

Szijjártó Péter és Florentino Pérez a Real Madrid elnöke megkoszorúzta Puskás Ferenc szobrát

cs3_admin

Honlapunk megfelelő működéséhez „sütiknek” nevezett adatfájlokat (angolul: cookie) kell elhelyeznünk számítógépén, Ön bármikor módosíthatja ezeket a beállításokat a böngészőjében. Elfogadom Olvasd tovább