Szentes

Tájékoztató a lakott területek szúnyoggyérítéséről

Az elmúlt napokban a szentesi helyi médiában az volt olvasható, hogy a Katasztrófavédelmi Igazgatóság szervezésében 2020. július 8-án szerda este, éjjel földi kémiai szúnyoggyérítés várható. A központi alapból finanszírozott földi kémiai szúnyoggyérítés mintegy 800 hektár területtel Szentes Város belterületére terjed ki. A szerda este 8 óra után megkezdett földi kémiai szúnyoggyérítés műszaki okok miatt a Város területének hozzávetőleg harmadán, a Kisérben, Kertvárosban, Szeder és Termál városrészekben nem fejeződött be teljes mértékben, amely 2020. július 9-én csütörtök este teljesül.

A Katasztrófavédelmi Igazgatóság szervezésében végzett szúnyoggyérítés a belterületen kívüli városrészeket nem tartalmazza, így ott 2020. július 08-án este, éjjel Szentes Város Önkormányzata külön megrendelésére történt földi kémiai szúnyoggyérítés. Lakossági igények alapján ezek a területek: Magyartés, Kajánújfalu, Lapistó, Berek, Gázosköves út, Tiszai pihenőterület, Mentettréti kiskertek.

Az alkalmazott technológiáról érdemes tudni, hogy 2020. évtől az illetékes hatóság visszavont minden olyan engedélyt, amely az alkalmazott kémiai szúnyogirtó szerek légi kijuttatását lehetővé tette. Így ettől az évtől légi, repülőgépről történő kémiai szúnyogirtás nem végezhető. Repülőgépről biológiai, azaz a vízben élő szúnyoglárvákat célzó, más élő szervezetre veszélytelen hatóanyag szórható, azonban ez a hatóanyag a kikelt, már repülő szúnyogok ellen hatástalan.

A már kikelt, repülő szúnyogok ellen kizárólag földi, azaz gépjárműről történő gyérítés engedélyezett. A földi kémiai szúnyoggyérítésben alkalmazható hatóanyag kijuttatásának két módja van. A közismert, viszonylag hangos és látványos melegködképző berendezés (pl.: https://www.youtube.com/watch?v=kipkEP37MCA ). Másik megoldás a földi alkalmazásban viszonylag új ULV technológia https://www.youtube.com/watch?v=ZRmoeP0vmHo).

Látható (és hallható) hogy a két technológia között jelentős látványbeli különbség van. Az ULV technológia nem bocsájt ki látványos füstöt.

Az új, bevezetés alatt álló ULV technológia párhuzamosan van használatban a melegköd képző berendezéssel, így Szentesen 2020. július 8-án este éjjel dolgozó két jármű is különböző technológiával dolgozott.

Forrás: Szentes Városellátó Nkft., Fotó: katasztrofavedelem.hu

– Hirdetés –

Hasonló bejegyzések

A szentesi Bertók Róbert az ökölvívók új szövetségi kapitánya

cs3_admin

Államtitkári látogatás a szentesi színházban

cs3_admin

Összehordott szemét égett Szentesen

cs3_admin

Apa és kiskorú gyermeke sérült meg, amikor felborultak autójukkal Szentesnél

cs3_admin

A hétvégén rendezik meg a XVII. Diapolo Kupát Szentesen

cs3_admin

Letartóztatták a szentesi nő feltételezett gyilkosát

cs3_admin

Miből lesz a cserebogár, avagy egy kis gólya születése

cs3_admin

Szalmabála égett Szentesen

cs3_admin

Átadta az olasz hatóság Magyarországnak a szentesi nő megölésével gyanúsított férfit

cs3_admin

Honlapunk megfelelő működéséhez „sütiknek” nevezett adatfájlokat (angolul: cookie) kell elhelyeznünk számítógépén, Ön bármikor módosíthatja ezeket a beállításokat a böngészőjében. Elfogadom Olvasd tovább