Belföld

Több mint 100 milliárd forintnyi pályázati igény érkezett, ezért a piacvezérelt kfi pályázat lezárult

CNC Machine

Hatalmas sikert arat a májusban kiírt, összesen mintegy 53 milliárd keretösszegű négy új innovációs pályázat – közölte Schanda Tamás a Facebook-oldalán.

    Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) miniszterhelyettese, parlamenti és stratégiai államtitkára a közösségi oldalon a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból rendelkezésre álló összegek kapcsán azt is kifejtette, hogy a kfi (kutatás-fejlesztés-innováció) támogatások éves szinten 0,3 százalékkal növelik a GDP-t, más támogatási formákkal összevetve a második legjobb eredményt hozzák, tehát nemzetgazdasági és vállalati szempontból is jól hasznosulnak.
    Hozzátette: minden 1 forint támogatás – tulajdonképpen a forráskihelyezés mértékétől és cégmérettől függetlenül – 5-6 forinttal növeli az adott vállalat nyereségét.
    Az ITM az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében ismerteti: a négy májusban kiírt pályázati konstrukció a munkahelyteremtést, a munkahelyek megóvását és a vállalkozások – köztük kiemelten a kkv-k – kutatás-fejlesztési és innovációs képességének fejlesztését és kfi tevékenységük támogatását egyaránt szolgálják. A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap 2020. évre elfogadott költségvetése közel 145 milliárd forint, amelyből több mint 62 milliárd forint már idén a kedvezményezettekhez került.
    A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) által kiírt négy új pályázat között a legnagyobb keretösszegű a piacvezérelt kutatás-fejlesztési és innovációs projektek támogatására kiírt konstrukció (2020-1.1.2-PIACI KFI), amely két alprogram keretében közel 41 milliárd forinttal segíti a hazai vállalkozásokat és nagyvállalatokat, hogy házon belül vagy kutatóintézményekkel együttműködésben jelentős tudományos vagy műszaki újdonságtartalommal bíró piacképes terméket, szolgáltatást hozzanak létre.
    A pályázók érdeklődése a finanszírozás iránt a vártnál is sokkal nagyobb volt: a benyújtott támogatási igények összesített értéke már az első héten elérte a rendelkezésre álló keretösszeg két és félszeresét. Ezért az NKFIH a beadás lehetőségét a felhívásban, valamint a pályázati oldalon előzetesen közölt információknak megfelelően a végső benyújtási határidő lejárta előtt, 2020. június 6-án 10.25 órakor lezárta.
    “Alig egy hét leforgása alatt több mint 100 milliárd forint támogatási igény érkezett be a hivatal által kiírt piacvezérelt kfi felhívásra. A beadott pályázati igények azt tükrözik, hogy a hazai kkv-k a – járvány okozta rendkívüli helyzet ellenére is – fejlesztésekben, új innovációk létrehozásában gondolkodnak, ehhez pedig a Hivatal széles körű támogatást tud nyújtani” – hangsúlyozta Birkner Zoltán, az NKFIH elnöke a közlemény szerint.
    A beérkezett pályázatok értékelése hamarosan megkezdődik, hogy a támogatási döntések mielőbb megszülethessenek – ismerteti közleményében az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

MTI

A kiemelt kép illusztráció/Envato Elements

- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Hétfőtől ismét teljes nyitvatartással működik három átkelő a szerb-magyar határon

cs3_admin

Az új áramelszámolással is érdemes napelemes rendszert telepíteni a szakértő szerint

cs3_admin

Érkezik az év első tartós hőhulláma

cs3_admin

Személyautó ütközött vonattal Tiszaföldvárnál, a sofőrt mentőhelikopter szállította el

cs3_admin

Négy autó ütközött, többen megsérültek Martfűnél

cs3_admin

Június végéig lehet még pályázni a falusi kisboltok megmentését célzó forrásokra

cs3_admin

Megnyílt a regisztráció a Településfásítási program második ütemére

cs3_admin

A mobilcsomagok átláthatatlansága tartja vissza az ügyfeleket a váltástól egy kutatás szerint

cs3_admin

Orbán Viktor: a gyereket nevelő szülők kapják vissza az idén befizetett szja-t

cs3_admin

Honlapunk megfelelő működéséhez „sütiknek” nevezett adatfájlokat (angolul: cookie) kell elhelyeznünk számítógépén, Ön bármikor módosíthatja ezeket a beállításokat a böngészőjében. Elfogadom Olvasd tovább