Belföld

A Szentlélek eljövetelét ünnepeljük vasárnap

Pünkösdkor, húsvét után ötven nappal a Szentlélek eljövetelét ünneplik a keresztények. Pünkösd – húsvét és karácsony után – a harmadik legnagyobb keresztény ünnep, neve a görög pentékoszté (ötven) szóból ered.

     A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) MTI-hez eljuttatott közleménye szerint pünkösdkor három fontos eseményre emlékeznek a keresztények: a Szentlélek eljövetelére, amit  Jézus búcsúbeszédében megígért, az egyház alapítására és az “egész világra kiterjedő missziós munka” kezdetére.
    A Szentlélek kiáradásának bibliai leírása szerint az apostolok, miután a Szentlélek eltöltötte őket, mindenkinek a saját nyelvén hirdették az evangéliumot. Isten a nyelvek csodájával mutatta meg azt az egységet, amely a közös hit megvallásával kapcsolja össze a különböző nyelven beszélő embereket. Ezáltal született meg az első pünkösdkor az egyház, amely egy, szent, katolikus – vagyis egyetemes – és apostoli – írták.
    Hozzátették: a II. vatikáni zsinat (1962-1965) liturgiareformja szerint pünkösd az ötvennapos húsvéti idő ünnepélyes lezárása.
    Pünkösd vigíliáján, vagyis előestéjén “szerte a világban a Szentlélek eljövetelét kérik virrasztva és imádkozva a hívek” – fogalmaztak.

MTI

– Hirdetés –

Hasonló bejegyzések

Életveszélyes sérültet vitt el a helikopter a nemesnádudvari frontális balesettől

cs3_admin

Idén ősszel 491 helyszínen kezdhetik meg munkájukat az iskolaőrök

cs3_admin

Egy motoros súlyosan megsérült Lajosmizse belterületén

cs3_admin

Mentőhelikopterrel szállítottak kórházba egy kilencéves kisfiút Orgoványnál

cs3_admin

Életbe léptek a beutazási korlátozások

tk_arpad

Pénteken kezdődik a Szegedi Szabadtéri Játékok évada

cs3_admin

Két személy életét vesztette egy frontális balesetben Törökszentmiklósnál

cs3_admin

Az Országgyűlés feltételekhez kötötte a járvány miatti uniós hitelfelvétel támogatását

cs3_admin

Angol személyautó csapódott kisteherautóba az M5-ösön Kecskemétnél

cs3_admin

Honlapunk megfelelő működéséhez „sütiknek” nevezett adatfájlokat (angolul: cookie) kell elhelyeznünk számítógépén, Ön bármikor módosíthatja ezeket a beállításokat a böngészőjében. Elfogadom Olvasd tovább