Külföld

Újabb esélyt kap a Székely Nemzeti Tanács kezdeményezése

A koronavírus okozta járvány miatt az Európai Bizottság az európai polgári kezdeményezések határidejének 6 hónapos meghosszabbítását javasolja – közölte az uniós bizottság szerdán. Ez vonatkozik a Székely Nemzeti Tanács nemzeti régiókra irányuló polgári kezdeményezésére is.

A koronavírus-világjárványra tekintettel az Európai Bizottság javaslatot terjesztett elő, melyben az európai polgári kezdeményezések kapcsán egyes határidők módosítását javasolja a támogató nyilatkozatok összegyűjtése és ellenőrzése, valamint a kezdeményezések vizsgálata tekintetében.
    A javasolt intézkedések átmeneti jellegűek, és a szervezők által a koronavírus-járvány során tapasztalt kihívások kezelésére irányulnak, mivel a járványhelyzet gyakorlatilag ellehetetlenítette a kezdeményezéseket népszerűsítő kampányokat és a nyomtatott támogató nyilatkozatok gyűjtését.
    Az Európai Bizottság a nyilatkozatok összegyűjtésére vonatkozó határidő 6 hónapos meghosszabbítását javasolja mindazoknak az európai polgári kezdeményezéseknek az esetében, amelyek már folyamatban voltak, amikor 2020. március 11-én az Egészségügyi Világszervezet világjárványnak nyilvánította a koronavírus-járványt. Ez többek között a Kohéziós politika a régiók egyenlőségéért és a regionális kultúrák fenntarthatóságáért elnevezésű, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) által indított kezdeményezést is érinti. Az uniós bizottság a támogató nyilatkozatok gyűjtésének határidejét ennél tovább is meghosszabbíthatja, ha a koronavírus-világjárvány kapcsán vagy egy új járványhullám miatt ennél hosszabb ideig szükséges a tagállami intézkedések alkalmazása.
    Ahhoz, hogy a Bizottság által most előterjesztett ideiglenes intézkedések életbe lépjenek, a javaslatot az Európai Parlamentnek és a Tanácsnak is el kell fogadnia – közölték.
    A Székely Nemzeti Tanács április elején levélben kérte az Európai Bizottságot, hogy hosszabbítsa meg hat hónappal a nemzeti régiók védelmében indított európai polgári kezdeményezés támogatását szolgáló aláírásgyűjtés határidejét. A nemzeti régiókról szóló európai polgári kezdeményezés azt a célt szolgálja, hogy uniós szintű jogszabály szülessen azon régiók kiemelt támogatásáról, amelyeket nemzeti, etnikai, kulturális, vallási, nyelvi sajátosságok különböztetnek meg az őket körülvevő régióktól.

MTI

– Hirdetés –

Hasonló bejegyzések

A magyarok is utazhatnak szerdától Csehországba és Szlovákiába

cs3_admin

Újrakezdődnek az Avatar-sorozat munkálatai Új-Zélandon

cs3_admin

Mastercard: az online vásárlás meghaladta az összes egyéb költési formát

cs3_admin

Száz éve született (Szent) II. János Pál pápa

cs3_admin

A Mátrix 4 forgatása akár július elején folytatódhat

cs3_admin

Elhunyt Little Richard, a rock and roll úttörője

cs3_admin

Az édesanyák védőszentje

cs3_admin

Mit nézzünk: Új szupersztárok születtek, egy spanyol sorozatért rajong a fél világ

cs3_admin

31 várost lezártak a személyforgalom előtt Törökországban

cs3_admin

Honlapunk megfelelő működéséhez „sütiknek” nevezett adatfájlokat (angolul: cookie) kell elhelyeznünk számítógépén, Ön bármikor módosíthatja ezeket a beállításokat a böngészőjében. Elfogadom Olvasd tovább