Külföld

Újabb esélyt kap a Székely Nemzeti Tanács kezdeményezése

A koronavírus okozta járvány miatt az Európai Bizottság az európai polgári kezdeményezések határidejének 6 hónapos meghosszabbítását javasolja – közölte az uniós bizottság szerdán. Ez vonatkozik a Székely Nemzeti Tanács nemzeti régiókra irányuló polgári kezdeményezésére is.

A koronavírus-világjárványra tekintettel az Európai Bizottság javaslatot terjesztett elő, melyben az európai polgári kezdeményezések kapcsán egyes határidők módosítását javasolja a támogató nyilatkozatok összegyűjtése és ellenőrzése, valamint a kezdeményezések vizsgálata tekintetében.
    A javasolt intézkedések átmeneti jellegűek, és a szervezők által a koronavírus-járvány során tapasztalt kihívások kezelésére irányulnak, mivel a járványhelyzet gyakorlatilag ellehetetlenítette a kezdeményezéseket népszerűsítő kampányokat és a nyomtatott támogató nyilatkozatok gyűjtését.
    Az Európai Bizottság a nyilatkozatok összegyűjtésére vonatkozó határidő 6 hónapos meghosszabbítását javasolja mindazoknak az európai polgári kezdeményezéseknek az esetében, amelyek már folyamatban voltak, amikor 2020. március 11-én az Egészségügyi Világszervezet világjárványnak nyilvánította a koronavírus-járványt. Ez többek között a Kohéziós politika a régiók egyenlőségéért és a regionális kultúrák fenntarthatóságáért elnevezésű, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) által indított kezdeményezést is érinti. Az uniós bizottság a támogató nyilatkozatok gyűjtésének határidejét ennél tovább is meghosszabbíthatja, ha a koronavírus-világjárvány kapcsán vagy egy új járványhullám miatt ennél hosszabb ideig szükséges a tagállami intézkedések alkalmazása.
    Ahhoz, hogy a Bizottság által most előterjesztett ideiglenes intézkedések életbe lépjenek, a javaslatot az Európai Parlamentnek és a Tanácsnak is el kell fogadnia – közölték.
    A Székely Nemzeti Tanács április elején levélben kérte az Európai Bizottságot, hogy hosszabbítsa meg hat hónappal a nemzeti régiók védelmében indított európai polgári kezdeményezés támogatását szolgáló aláírásgyűjtés határidejét. A nemzeti régiókról szóló európai polgári kezdeményezés azt a célt szolgálja, hogy uniós szintű jogszabály szülessen azon régiók kiemelt támogatásáról, amelyeket nemzeti, etnikai, kulturális, vallási, nyelvi sajátosságok különböztetnek meg az őket körülvevő régióktól.

MTI



- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Menczer Tamás: a dollárbaloldal újabb támadást indított Magyarország ellen, elvennék a magyarok pénzét

Szabó Viktor

EP-képviselők: nem hagyhatjuk, hogy Brüsszelben el akarják hallgattatni a konzervatív politikusokat

Szabó Viktor

Orbán Viktor: Brüsszel szintet lépett. Ha valaki kiáll a béke mellett, azt egyszerűen betiltják

Szabó Viktor

Szijjártó Péter: szigorú bevándorláspolitika nélkül nem lehet Európa biztonságáról beszélni

Szabó Viktor

Brutális dróntámadás indult, Orbán Viktor összehívta a Védelmi Tanácsot

Szabó Viktor

Szijjártó Péter: a nyugat-balkáni EU-csatlakozási folyamat lassúsága az egész bővítéspolitika hitelét aláássa

Szabó Viktor

Nagy István: a gazdák érdekében is változás kell Brüsszelben

Szabó Viktor

Újabb uniós csalási botrány: lecsaptak a rendőrök az újraépítési pénzek megcsapolóira

Szabó Viktor

Ursula von der Leyen: fel kell készülni a háborús kockázatokra

Szabó Viktor