Külföld

Újabb esélyt kap a Székely Nemzeti Tanács kezdeményezése

A koronavírus okozta járvány miatt az Európai Bizottság az európai polgári kezdeményezések határidejének 6 hónapos meghosszabbítását javasolja – közölte az uniós bizottság szerdán. Ez vonatkozik a Székely Nemzeti Tanács nemzeti régiókra irányuló polgári kezdeményezésére is.

A koronavírus-világjárványra tekintettel az Európai Bizottság javaslatot terjesztett elő, melyben az európai polgári kezdeményezések kapcsán egyes határidők módosítását javasolja a támogató nyilatkozatok összegyűjtése és ellenőrzése, valamint a kezdeményezések vizsgálata tekintetében.
    A javasolt intézkedések átmeneti jellegűek, és a szervezők által a koronavírus-járvány során tapasztalt kihívások kezelésére irányulnak, mivel a járványhelyzet gyakorlatilag ellehetetlenítette a kezdeményezéseket népszerűsítő kampányokat és a nyomtatott támogató nyilatkozatok gyűjtését.
    Az Európai Bizottság a nyilatkozatok összegyűjtésére vonatkozó határidő 6 hónapos meghosszabbítását javasolja mindazoknak az európai polgári kezdeményezéseknek az esetében, amelyek már folyamatban voltak, amikor 2020. március 11-én az Egészségügyi Világszervezet világjárványnak nyilvánította a koronavírus-járványt. Ez többek között a Kohéziós politika a régiók egyenlőségéért és a regionális kultúrák fenntarthatóságáért elnevezésű, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) által indított kezdeményezést is érinti. Az uniós bizottság a támogató nyilatkozatok gyűjtésének határidejét ennél tovább is meghosszabbíthatja, ha a koronavírus-világjárvány kapcsán vagy egy új járványhullám miatt ennél hosszabb ideig szükséges a tagállami intézkedések alkalmazása.
    Ahhoz, hogy a Bizottság által most előterjesztett ideiglenes intézkedések életbe lépjenek, a javaslatot az Európai Parlamentnek és a Tanácsnak is el kell fogadnia – közölték.
    A Székely Nemzeti Tanács április elején levélben kérte az Európai Bizottságot, hogy hosszabbítsa meg hat hónappal a nemzeti régiók védelmében indított európai polgári kezdeményezés támogatását szolgáló aláírásgyűjtés határidejét. A nemzeti régiókról szóló európai polgári kezdeményezés azt a célt szolgálja, hogy uniós szintű jogszabály szülessen azon régiók kiemelt támogatásáról, amelyeket nemzeti, etnikai, kulturális, vallási, nyelvi sajátosságok különböztetnek meg az őket körülvevő régióktól.

MTI

– Hirdetés –

Hasonló bejegyzések

LMBTQ-aktivisták gyalázták meg II. János Pál pápa varsói szobrát

cs3_admin

Bejegyezték az első koronavírus elleni vakcinát

cs3_admin

Zöld helyett sárga besorolású lett Spanyolország

cs3_admin

A magyar nagykövetség épülete is megsérült a kedd esti, óriási bejrúti robbanásban

cs3_admin

Plágiummal vádolta meg a Facebookot a TikTok kínai videomegosztó tulajdonosa

cs3_admin

Három szuperprodukciójának premierjét is elhalasztja a Disney

cs3_admin

Londonba költözik a TikTok?

cs3_admin

Orbán Viktor: Magyarország és Lengyelország megvédte nemzeti büszkeségét

cs3_admin

Hosszú Katinka lesz a nemzeti régiókért indított aláírásgyűjtés reklámarca

cs3_admin

Honlapunk megfelelő működéséhez „sütiknek” nevezett adatfájlokat (angolul: cookie) kell elhelyeznünk számítógépén, Ön bármikor módosíthatja ezeket a beállításokat a böngészőjében. Elfogadom Olvasd tovább