Belföld

Írdalá.hu: A csodát elérték, a lehetetlent ostromolják

Elképzelhető, hogy ma az online térben is elérik az egymilliós határt.

Csodával határos módon már szerdán késő este meglett az egymilliomodik támogató a Székely Nemzeti Tanács petíciójához, és ma reggelig már újabb 35 ezer aláírás gyűlt össze. Ezzel az online térben összesen 825 ezren írták már alá a petíciót, míg március közepéig, amíg lehetett, papír alapon – főként a Romániai Magyar Demokrata Szövetség és az Agrárszövetség közreműködésével – 210 ezren támogatták a kezdeményezést. Az akció azonban több okból is folytatódik tovább, részben azért, mert sokan lehetnek olyanok, akik papír alapon kétszer is aláírták az íveket, vagy később az online térben is támogatták a petíciót. Van még egy fontos cél is, a következő órákban, ma éjfélig négy további országban is el kellene érni a jogszabályokban meghatározott limitet – ez eddig Magyarországon, Romániában és Szlovákiában sikerült –, ami lehetetlen küldetésnek tűnik. A szervezők azonban nem adják fel, mert ha a csodát elérték, akkor bármi megtörténhet az utolsó órákban. A tét óriási, mert ha a tavaly május 7-én indult petíció sikeres lesz, akkor az EU-s tagállamok őshonos nemzeti kisebbségei alanyi jogon pályázhatnak európai uniós támogatásokra.

Más miatt is érdemes tovább folytatni a gyűjtést. Pesty László szerdán a Magyar Nemzetnek arról beszélt, hogy a három hete, a koronavírus-járvány miatt beadott halasztási kérelmük célt érhet. A Székely Nemzeti Tanács petíciójának kampányfőnöke kifejtette: olyan hírek érkeztek Brüsszelből, hogy az Európai Bizottság (EB) valószínűleg tíz napon belül véleményt mond az ügyben, és ez a halasztásra nézve pozitív lehet. Döntést azonban várhatóan nem hoz, hanem az Európai Parlamenthez továbbíthatja a kérdést, az EB javaslatáról július közepén szavazhatnak, várhatóan a Bizottság javaslatát támogatva. Július második felében így engedélyt adhatnak a halasztásra. Ezzel kapcsolatban szerdán az Európai Bizottság a Magyar Nemzetet arról tájékoztatta: nagyon is tisztában vannak az aláírásgyűjtés nehézségeivel, és dolgoznak azon, hogy amilyen gyorsan csak lehet, megoldást találjanak valamennyi, jelenleg folyamatban lévő európai polgári kezdeményezésre.

Pesty László még ugyancsak szerdán kitért arra is, hogy időközben egy digitális hibát is felfedeztek a petíció brüsszeli internetes oldalán, amely miatt rengeteg aláírás veszhetett el. Úgy tudjuk, hamarosan erre is reagálnak az Európai Bizottság illetékesei.

A petíció kampányfőnöke rámutatott arra, hogy a maguk részéről készek a folytatásra, és már majdnem elkészült a kezdeményezés nemzetközi kampánya, amelynek a világszerte ismert és elismert Hosszú Katinka olimpiai bajnok úszónő lesz az arca. A sportoló örömmel és önként állt a kezdeményezés mellé.

A petíció még ma éjfélig kitölthető az irdala.hu és a nemzetiregiok.eu weboldalon.

Magyar Nemzet

- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Könnyebben dönthetnek napelemek, napkollektorok telepítéséről a társasházak

cs3_admin

Zámbó Péter: Az erdők területe és természetességi állapota továbbra sem csökkenhet

Pászti Dániel

Tízezer álláskereső elhelyezkedését támogathatja a kormány a vidéki régiókban

cs3_admin

Több mint ezerötszáz határsértő ellen intézkedtek a rendőrök a hétvégén

cs3_admin

Halálos tömegszerencsétlenséget okozott az embercsempész

cs3_admin

Gyorshajtókra vadásznak majd a jövő héten

cs3_admin

Ha nem enyhül a kánikula, egész hétvégén elmaradhat a kamionstop

cs3_admin

Harmadfokú hőségriasztás lép életbe csütörtöktől szombat éjfélig

cs3_admin

Meghosszabbította az MVM a mérőórák bediktálásának idejét

Pászti Dániel

Honlapunk megfelelő működéséhez „sütiknek” nevezett adatfájlokat (angolul: cookie) kell elhelyeznünk számítógépén, Ön bármikor módosíthatja ezeket a beállításokat a böngészőjében. Elfogadom Olvasd tovább