Belföld

Nem lesz kötelező a jogosítványt és a forgalmit magunknál tartani egy törvénytervezet szerint

A rendőr 2023-tól nem kéri majd az okmányokat ellenőrzéskor – csak megnézi az elektronikus nyilvántartásban.

2021. február 1-jétől jön az elektronikus vezetői engedély, és ennek több, az autóvezetőket érintő következménye is lesz. A parlamentnek most benyújtott törvénytervezet szerint a rendszer teljes kiülése után a már kiállított vezetői engedélyt és a forgalmi engedélyt a belföldön a járművezető nem lesz köteles magánál tartani, mert az okmányokat az elektronikus nyilvántartásból is ellenőrizhetik.

Az előterjesztés szerint ennek ellenére mindenkinek szüksége lesz a dokumentumokra, mert a rendszer csak belföldön működik majd, várhatóan 2023. január 1-jétől, külföldön továbbra is be kell majd rendőri ellenőrzéskor mutatni a vezetői és a forgalmi engedélyt. Természetesen a külföldi járművezetőknek is okmánnyal kell igazolniuk majd a vezetési jogosultságukat, illetve járművük műszaki állapotát.

A vezetési jogosultság ellenőrzését már most ellenőrizni lehet a közlekedési nyilvántartásba, de további informatikai fejlesztések kellenek ahhoz hogy közlekedési bűncselekmény esetén a vezetői engedélyt a helyszínen be lehessen vonni. A jövőben azonnal, elektronikusan bejegyzik a felfüggesztést. Emellett ha a vezetőnél ott van a helyszínen a vezetői engedély, akkor az okmányt elveszik. Ugyanez lesz az eljárás a forgalmi engedély bevonásakor.

Mivel a közúti közlekedési nyilvántartásban csak a Magyarországon forgalomba helyezett járművek adatai szerepelnek, a külföldi hatósági engedéllyel és jelzéssel rendelkező járművek esetén a járművezetőnek továbbra is magánál kell tartania a jármű forgalmi engedélyét a forgalomban való részvételi jogosultság ellenőrizhetősége érdekében – áll a jogszabálytervezetben.

Forrás: infostart.hu

– Hirdetés –

Hasonló bejegyzések

Csaknem kétszáz határsértő ellen intézkedtek a rendőrök a hétvégén

cs3_admin

Sok lesz a napsütés, de nagy hőségre nem kell készülni a jövő héten

cs3_admin

Beutazási korlátozásokról döntött a kormány

cs3_admin

A Magyar falu programra jövőre több mint 250 milliárd forint jut

cs3_admin

AM: hétfőn indul a 25 milliárd forintos válságkezelő támogatási csomag második üteme

cs3_admin

Folytatódhat a Székely Nemzeti Tanács aláírásgyűjtése

cs3_admin

Orbán Viktor: Magyarország rendben van, a behurcolás a probléma

cs3_admin

Gulyás Gergely: nem zárható ki, hogy szigorítanak az intézkedéseken

tk_arpad

A kártyás fizetések 15 ezer forintos, PIN-kód nélküli értékhatára megtartását javasolja az MNB

cs3_admin

Honlapunk megfelelő működéséhez „sütiknek” nevezett adatfájlokat (angolul: cookie) kell elhelyeznünk számítógépén, Ön bármikor módosíthatja ezeket a beállításokat a böngészőjében. Elfogadom Olvasd tovább